Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιαρθρώσεις τύπου ΟΣΕ στις συγκοινωνίες

Αναδιαρθρώσεις τύπου ΟΣΕ στο σύνολο των ελλειμματικών συγκοινωνιακών φορέων αλλά και άμεση επιστροφή ΦΠΑ ποσών κάτω των 30.000€ στις επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπ. Οικονομικών, μιλώντας στο Mega.

Αναδιαρθρώσεις τύπου ΟΣΕ στις συγκοινωνίες
Αυστηρό μήνυμα στις διοικήσεις των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, που για χρόνια καλύπτονταν με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα όπου οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων.

"Δεν μπορεί τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να πληρώνονται από τους φορολογουμένους, τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έχουν τελειώσει, η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για να παίζουμε", είπε ο υπουργός μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", προαναγγέλλοντας αναδιαρθρώσεις τύπου ΟΣΕ στο σύνολο των ελλειμματικών συγκοινωνιακών φορέων αλλά και καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στην ΕΘΕΛ τις επόμενες μία - δύο μέρες.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στην ΕΘΕΛ έχουν εντοπιστεί εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 6.000 και 7.000 ευρώ "που δεν συμβαδίζουν με τα προβλήματα της εταιρίας", ενώ όπως είπε, από την άλλη πλευρά, η τρόικα απαιτεί οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις ΔΕΚΟ να γραφτούν στο δημόσιο χρέος, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξησή του κατά 4 - 5 μονάδες.

Σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε άμεση επιστροφή ΦΠΑ ποσών κάτω των 30.000 ευρώ σε επιχειρήσεις, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δεν δίστασε να διαβεβαιώσει πως, στην περίπτωση όπου κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του μνημονίου κριθούν αντισυνταγματικά, τότε η Ελλάδα θα κινηθεί όπως η Ρουμανία.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στη Ρουμανία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε παράνομη η μείωση των μισθών κατά 15%, έφερε την άμεση αντίδραση του ΔΝΤ, που ανακοίνωσε ότι δεν θα καταβληθεί η επόμενη δόση του δανείου.

"Μέσα σε δύο ώρες η Ρουμανία ανακοίνωσε αύξηση των συντελεστών κατά 5 μονάδες", είπε ο υπουργός, δείχνοντας τον… δρόμο της Ρουμανίας στην περίπτωση που ανακύψει αντίστοιχο ζήτημα στην Ελλάδα.

Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα όσο τηρείται το μνημόνιο. Στο σημείο αυτό δεν έλειψαν και οι αιχμές όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως "δεν είμαι από αυτούς που λένε τι να κάνω, εγώ δεν τα ήθελα τα μέτρα, το μνημόνιο μου το επέβαλε"…

Όσον αφορά στα εργασιακά, ο υπουργός Οικονομικών συντάχθηκε με την άποψη της εργοδοτικής πλευράς, σύμφωνα με την οποία ο Οργανισμός Διαιτησίας δεν μπορεί να λαμβάνει διαρκώς μονομερείς αποφάσεις. Είπε χαρακτηριστικά: "Δεν είναι δυνατόν συλλογική σύμβαση να προβλέπει αυξήσεις 3% και με τη διαιτησία να προκύπτουν αυξήσεις 10%. Αυτό πρέπει να αλλάζει".

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός εκτίμησε ότι "από το τέλος του έτους θα πάμε πολύ καλύτερα, ενώ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει βελτίωση του κλίματος στην οικονομία". Εκτίμησε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα είναι μικρότερη από 4% φέτος, αν και η ανεργία ενδεχομένως να ξεπεράσει το 13%, όμως σημείωσε πως από το δεύτερο εξάμηνο του 2011 η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης.


*** Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο Πρωινό MEGA επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v