Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Απαράδεκτο το ν/σ για φοροδίκες-εξπρές

Στις νέες δυσμενείς φορολογικές διατάξεις για τον Έλληνα επιχειρηματία επιτίθεται ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, που στρέφεται κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει δίκες-εξπρές σε έναν μόνο βαθμό για μεγάλες οφειλές.

ΣΜΕΧΑ: Απαράδεκτο το ν/σ για φοροδίκες-εξπρές
Στις νέες δυσμενείς φορολογικές διατάξεις για τον Έλληνα επιχειρηματία εστιάζει ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ, μέσω της οποίας επιτίθεται κατά του νομοσχεδίου που προβλέπει δίκες-εξπρές σε έναν μόνο βαθμό για οφειλές που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Ο ΣΜΕΧΑ κάνει λόγο για "πρωτοφανή ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων του Έλληνα επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία" και επισημαίνει ότι "η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να απονέμεται με όρους τεκμηρίου ενοχής".

Με το νέο νομοσχέδιο, σημειώνει, και ειδικότερα με την διάταξη περί εκδίκασης υποθέσεων σε έναν μόνο βαθμό, ακρωτηριάζεται το δικαίωμα των επιχειρηματιών και των ελεύθερων επαγγελματιών να ασκήσουν το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αμυνόμενοι στην αμετροέπεια της διοίκησης και των 'ανέλεγκτων', ευρισκομένων στο απυρόβλητο, ελεγκτών της.

Αυτό, αναφέρει ο ΣΜΕΧΑ, τη στιγμή όπου φαινόμενα διαφθοράς αντιμετωπίζονται με ποινές-χάδι ή αδράνεια.

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να απομακρύνει τον έλεγχο από την μέγιστη επιρροή φυσικών προσώπων, να προχωρήσει σε κατάργηση του ΚΒΣ, και να θεσπίσει ανώτατα όρια φόρων και προστίμων με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και τον μοναδικό συντελεστή κέρδους ανά κλάδο,

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ έχει ως εξής:

"Με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και συνυπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε προς ψήφιση, προβλέπεται μία σειρά δυσμενέστατων διατάξεων στις φορολογικές και τελωνειακές διαφορές Δημοσίου και επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττουν τη Δικαιοσύνη, την επιχειρηματικότητα και την εθνική οικονομία.

Το νομοσχέδιο αυτό αγνοεί τις πραγματικές ανάγκες ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, της καταπολέμησης της ανεργίας, της διατήρησης της βιωσιμότητας ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα καθώς και προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων και επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή όπου συνεχίζεται η επιβάρυνση των επιχειρήσεων με τις σπατάλες του Δημοσίου. Ταυτόχρονα, επιχειρείται, κατά τρόπο απαράδεκτο, μία πρωτοφανής συρρίκνωση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών και των επιχειρήσεων, που επιχειρούν υπό αντίξοες συνθήκες και αφορούν στην ποιότητα και τον τρόπο απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, με το πρόσχημα της ταχύτερης απονομής Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τα ισχύοντα για τις αστικές διοικητικές και ποινικές υποθέσεις(!), κατετέθησαν προς ψήφιση πρωτοφανείς διατάξεις για δίκες-εξπρές, δίκες που θα διεξάγονται σε έναν και μόνο βαθμό όταν το ποσό υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% (αντί του ισχύοντος 25%) της οφειλής προκειμένου να μπορεί ο επιχειρηματίας να ασκήσει έφεση, αυστηροποιούνται (ουσιαστικά καταργούνται) τα πλαίσια χορήγησης αναστολών εκτέλεσης, αυξάνονται υπέρμετρα τα παράβολα, περιορίζεται το δικαίωμα επίκλησης πλημμελειών των οργάνων της διοίκησης κοκ.

Είναι πρωτοφανής ο ακρωτηριασμός των δικαιωμάτων του Έλληνα επιχειρηματία και ελεύθερου επαγγελματία αλλά και του κάθε φορολογούμενου πολίτη να ασκήσει το αυτονόητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αμυνόμενος στην αμετροέπεια της διοίκησης και των 'ανέλεγκτων', ευρισκομένων στο απυρόβλητο, ελεγκτών της, τη στιγμή μάλιστα όπου φαινόμενα διαφθοράς όπως επίσημα καταγγέλλονται από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και τους διεθνείς οργανισμούς ελέγχου της διαφθοράς, όπως η ΜΚΟ Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, που κατατάσσουν τη χώρα μας στην 78η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, αντιμετωπίζονται με ποινές-χάδι ή αδράνεια.

Η απονομή Δικαιοσύνης για τον Έλληνα επιχειρηματία αλλά και τον κάθε φορολογούμενο, ο οποίος μάλιστα προσδοκά και απαιτεί δίκαιη κρίση, δεν μπορεί να διεξάγεται με δυσβάστακτους οικονομικούς όρους, με συνοπτικές διαδικασίες στη λογική του "αποφασίζουμε και διατάζουμε" και με όρους τεκμηρίου ενοχής.

Η προχειρότητα στον σχεδιασμό του νομοσχεδίου αναδεικνύει τη σοβαρή παθογένεια του συστήματος εξουσίας και λειτουργεί ουσιαστικά ως μοχλός περαιτέρω διάρρηξης της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρηματικού κόσμου και φοροεισπρακτικού συστήματος.

Σε μία εποχή έκτακτης ανάγκης, με το υπάρχον δημοσιονομικό αδιέξοδο της χώρας, οι ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν κατά τεκμήριο τη μοναδική ελπίδα και ατμομηχανή της ανάπτυξης, και αντί να αποφορτίζονται, επιβαρύνονται υπέρμετρα με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ο ΣΜΕΧΑ σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και ενώσεις, επιδιώκει αγωνιστικά με προτάσεις και θέσεις, που δυστυχώς δεν έχουν μέχρι σήμερα αξιοποιηθεί, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων να πολεμήσουν τη θλιβερή διαχειριστική κοινοτοπία στην οποία εδώ και δεκαετίες καθηλώνονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και να συμπράξουν θετικά και δημιουργικά στην πρόοδο της χώρας, αναλογιζόμενοι τη στρέβλωση που δημιουργούν και τη ζημιά που προξενούν στην εθνική οικονομία, καθιστώντας την Ελλάδα χώρα όπου η επιχείρηση είναι στο έλεος των προθέσεων των ελεγκτικών υπηρεσιών, χωρίς δικαστική προστασία.

Καλούμε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει στα αυτονόητα, δηλαδή στην αντικειμενικοποίηση της φορολόγησης, πάταξη της διαφθοράς, απομάκρυνση του ελέγχου από τη μέγιστη τωρινή επιρροή φυσικών προσώπων, κατάργηση του ΚΒΣ, και να θεσπίσει ανώτατα όρια φόρων και προστίμων με αντικειμενικά κριτήρια, όπως τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης και τον μοναδικό συντελεστή κέρδους ανά κλάδο, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κραυγαλέες αδικίες με τα τερατώδη πρόστιμα και τους ανελέητους σφαγιαστικούς επιπλέον φόρους που προβλέπονται σήμερα, τα οποία αποτελούν τη βάση της ενδεχόμενης εκβιαστικής συναλλαγής μεταξύ φορολογουμένου και ελεγκτή σε βάρος του Δημοσίου.

Καλούμε επίσης και όλα τα κόμματα και τους φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις, επιτηδευματίες και ελεύθερους επαγγελματίες σε εγρήγορση και συμπαράταξη".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v