Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Στα 425 εκ. τα κέρδη 2008 - Πτώση 10%

Πτώση 10% στα συγκρίσιμα κέρδη του 2008 (425 εκ. ευρώ) και 93% στο Q4 (3 εκ. ευρώ) ανακοίνωσε η Coca Cola 3Ε. "Δεν πιστεύουμε ότι θα είχε νόημα να θέσουμε στόχους κερδοφορίας για το 2009", δήλωσε ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου.

3Ε: Στα 425 εκ. τα κέρδη 2008 - Πτώση 10%
Στα 425 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Coca Cola Hellenic το 2008, μειωμένα κατά 10% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη ήταν 6% χαμηλότερα στα 660 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη είναι χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν στα 468 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας οριακή πτώση 1%.

Σημειώνεται ότι τα συγκρίσιμα οικονομικά μεγέθη δεν περιλαμβάνουν την αναγνώριση της μη ταμειακής δαπάνης απομείωσης της αξίας ορισμένων ασώματων παγίων στοιχείων, τα μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια και τα αποτελέσματα της Socib S.p.A. για το 2008.

Ο όγκος πωλήσεων ενισχύθηκε κατά 5% στα 2,116 δισ. κιβώτια, ενώ οι καθαρές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στα 6,981 δισ. ευρώ.

Στο δ΄ τρίμηνο η Coca Cola Hellenic εμφανίζει καθαρά κέρδη 3 εκατ. ευρώ, 93% χαμηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους, με λειτουργικά κέρδη μειωμένα κατά 30% στα 61 εκατ. ευρώ. Ο όγκος αυξήθηκε κατά 6% στα 492 εκατ. κιβώτια και ο καθαρός τζίρος κατά 9% στο 1,592 δισ. ευρώ.

Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος της Coca Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

«Κατά τη διάρκεια του 2008, η Coca Cola Τρία Έψιλον παρουσίασε αύξηση στα καθαρά έσοδα από πωλήσεις της τάξης του 8% έναντι του προηγούμενου έτους, η οποία επιταχύνθηκε στο 9% για το τέταρτο τρίμηνο. Παρομοίως, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 5% για το σύνολο του 2008 και κατά 6% το τέταρτο τρίμηνο.

Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας και σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής μας.

Παρά τις δυσμενείς εμπορικές συνθήκες, αυξήσαμε το μερίδιο αγοράς μας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του μοντέλου λειτουργίας μας, του επιτυχώς διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων μας και της δυναμικής παρουσίας μας στα τελικά σημεία πώλησης.

Από τις αρχές Νοεμβρίου επήλθε σημαντική υποτίμηση νομισμάτων σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αγορές μας, η οποία και επέφερε κάποια πτώση στα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) του τέταρτου τριμήνου και υστέρηση έναντι των πλέον πρόσφατων στόχων που είχαν τεθεί για τα κέρδη.

Για το σύνολο του έτους, το επιδεινούμενο οικονομικό κλίμα και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου είχαν ως συνέπεια χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του όγκου πωλήσεων, ιδιαίτερα στο κανάλι διανομής των προϊόντων άμεσης κατανάλωσης που έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους. Οι παράγοντες αυτοί, παράλληλα με το υψηλότερο κόστος των πρώτων υλών, είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη για το έτος.

Αναμένουμε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα παραμείνει δυσχερές κατά το 2009.

Δεδομένων των πρόσφατων σημαντικών συναλλαγματικών διακυμάνσεων σε αρκετές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, καθώς και της συχνής αναθεώρησης των επίσημων προβλέψεων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, δεν πιστεύουμε ότι θα είχε νόημα να θέσουμε στόχους κερδοφορίας για το 2009.

Ορισμένες από τις προβλεπόμενες αντιξοότητες θα μετριαστούν από τη μειωμένη πίεση του κόστους πρώτων υλών και τα προγράμματα περαιτέρω περικοπών κόστους, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστική μας θέση στην αγορά.

Επιπλέον, οι επενδύσεις σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, σε συνδυασμό με περαιτέρω έμφαση στο κυκλοφορούν κεφάλαιο, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε σημαντικά τις ταμειακές ροές μας και να διατηρήσουμε την υφιστάμενη μερισματική πολιτική μας.

Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι τα ισχυρά θεμέλια της επιχείρησής μας και η εύρωστη κεφαλαιακή δομή μας προδιαγράφουν ευνοϊκές προοπτικές, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».

---Επιχειρηματικές προοπτικές

Ολοκληρώσαμε πρόσφατα τον κύκλο του τριετούς επιχειρησιακού μας προγραμματισμού, γεγονός που μας επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε την ορθότητα του επιχειρησιακού μοντέλου και της στρατηγικής μας για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Αν και οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, το εξισορροπημένο χαρτοφυλάκιο χωρών όπου δραστηριοποιούμαστε, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας και η εξαιρετική ικανότητα εκτέλεσης προωθητικών ενεργειών την οποία διαθέτουμε μας παρέχουν ισχυρή βάση για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το μερίδιο αγοράς μας σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Επιπλέον, η πρόσφατη πτώση τιμών του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών αναμένεται ότι θα μετριάσει μέσα στο 2009 τις πιέσεις του κόστους των πρώτων υλών. Εξακολουθούμε να διατηρούμε έναν δυναμικό ισολογισμό, με τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους και τις ταμειακές ροές που θα καλύψουν τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες μας.

Αναμένουμε ότι, κατά τη διάρκεια του 2009, οι αβέβαιες οικονομικές συνθήκες θα επιβαρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες και τις συνθήκες λειτουργίας μας. Παρατηρούμε επίσης μεγάλη αστάθεια στις αγορές συναλλάγματος, ενώ οι επίσημες προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης για το 2009 αναθεωρούνται διαρκώς.

Ελλείψει αξιόπιστων οικονομικών εκτιμήσεων και συναλλαγματικών προβλέψεων, πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν ανούσιο να θέσει η εταιρία ετήσιους στόχους κερδοφορίας, όπως το έκανε πάντοτε στο παρελθόν.

Υλοποιούμε ήδη αρκετές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αύξηση των ταμειακών ροών σε ολόκληρο τον όμιλο κατά τη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2009 - 2011. Η προσπάθεια αυτή περιλαμβάνει πρωτοβουλίες περικοπών κόστους και αποδοτικότερης λειτουργίας, την οποία θα υποστηρίξει μια πιο λιτή και ευέλικτη οργάνωση της εταιρίας, ούτως ώστε η διάρθρωση του κόστους μας να αντιστοιχεί καλύτερα στο επικρατούν επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιπλέον, θα ωφεληθούμε από τη σωστή υποδομή παραγωγής και την κατάλληλη τοποθέτηση ψυγείων, αποτέλεσμα των επενδύσεων στις οποίες είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η εταρία, για να στηρίξει αποτελεσματικά τα προϋπάρχοντα σχέδια ανάπτυξης.

Ως εκ τούτου, εκτιμούμε ότι οι συνολικές καθαρές κεφαλαιουχικές της δαπάνες για την περίοδο 2009 έως 2011 θα ανέλθουν σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.

Αναμένουμε ότι αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ενέργειες βελτίωσης του κυκλοφορούντος κεφαλαίου, θα συμβάλουν στη διαμόρφωση ελεύθερων ταμειακών ροών (λειτουργικές ταμειακές ροές αφαιρουμένων των κεφαλαιουχικών δαπανών) τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα τρία χρόνια.

Επιτυγχάνοντας τέτοιες ισχυρές ταμειακές ροές θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τη μερισματική μας πολιτική με ποσοστό διανεμόμενων κερδών της τάξεως του 20% - 30% των συγκρίσιμων καθαρών κερδών και με ετήσια αύξηση του μερίσματος ανά μετοχή.

Επιπλέον, παραμένουμε βέβαιοι ότι το χαρτοφυλάκιο χωρών και προϊόντων μας εξακολουθεί να προσφέρει ελκυστικές δυνατότητες μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με τη στρατηγική προσήλωσης στην ανάπτυξη ενισχύεται ο στόχος μας να δημιουργούμε υψηλή οικονομική αξία προς όφελος των μετόχων μας.

* Τα αποτελέσματα χρήσης 2008 της Coca Cola Hellenic δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v