Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ATE Ασφαλιστική: Περνά στην Πειραιώς και πωλείται

Η στρατηγική της Πειραιώς για παρουσία στην ασφαλιστική αγορά μέσω διαμεσολάβησης και μόνο. Tι θα γίνει με την ΑΤΕ Ασφαλιστική. Πιθανό το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης και εν συνεχεία πώλησης της ασφαλιστικής.

ATE Ασφαλιστική: Περνά στην Πειραιώς και πωλείται
Ενδιάμεσος σταθμός στην πορεία της ΑΤΕ Ασφαλιστική αναμένεται να αποδειχθεί ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς εδώ και μερικά χρόνια η διοίκηση της Πειραιώς έχει αποφασίσει να δραστηριοποιείται μόνο ως διαμεσολαβών στην ασφαλιστική αγορά και όχι μέσω ασφαλιστικής εταιρείας.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική, όπως και σειρά άλλων χρηματοοικονομικών θυγατρικών της ΑΤΕ συμπεριελήφθησαν στο υγιές χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ, που μεταβιβάστηκε έναντι 95 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, με το Τ.Χ.Σ. να καλύπτει μόνο το κενό χρηματοδότησης του παραπάνω χαρτοφυλακίου.

Για την αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση τόσο της ΑΤΕ Ασφαλιστική όσο και του λοιπού χαρτοφυλακίου που μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς η τελευταία θα καταρτίσει ένα νέο business plan, το οποίο θα καταθέσει προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το νέο business plan θα προβλέπει τα κεφάλαια που χρειάζεται η νέα πλέον Πειραιώς.

Βάσει των πληροφοριών, η ΑΤΕ Ασφαλιστική χρειάζεται για φέτος κεφαλαιακή ενίσχυση 105 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τη ρύθμιση που έχει δώσει στις ασφαλιστικές η Τράπεζα της Ελλάδος και η οποία προβλέπει ότι η ζημία από το κούρεμα των ομολόγων θα καλυπτόταν κατά 20% το 2011 και κατά 40% το 2012 και το 2013 αντίστοιχα.

Η ασφαλιστική, επομένως, θα ανακεφαλαιοποιηθεί από τον όμιλο Πειραιώς όταν αυτός λάβει με τη σειρά του την κρατική βοήθεια, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα παραμείνει υπό τη σκέπη του και το 2013.

Και αυτό γιατί όπως εξηγούν κύκλοι του ομίλου Πειραιώς η στρατηγική του ομίλου παραμένει αμετακίνητη στο να μη διαθέτει ασφαλιστικές εταιρίες και να δραστηριοποιείται μόνο μεσιτικά στη συγκεκριμένη αγορά. «Η ΑΤΕ Ασφαλιστική αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του πακέτου των στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ, γι' αυτό και αποκτήθηκε, δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι θα διατηρηθεί επί μακρόν υπό τη σκέπη του ομίλου», αναφέρει στέλεχος της Πειραιώς.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αφού ανακεφαλαιοποιηθεί η ΑΤΕ Ασφαλιστική, θα χαραχτεί η τακτική που θα ακολουθηθεί ως προς τον χρόνο της πώλησής της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με δεδομένη την καλή και κυρίως σταθερή κερδοφορία της ΑΤΕ Ασφαλιστική και τη μικρή εξάρτηση των εργασιών της από το δίκτυο της ΑΤΕ, εκτιμάται ότι θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον για την απόκτησή της.

«Οι πιθανοί αγοραστές θα μπορούν να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια την απόσβεση και την απόδοση της επένδυσης», σημειώνει το ίδιο στέλεχος.

Βέβαια, η πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική προϋποθέτει βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, καθώς στην παρούσα χρονική συγκυρία οι μεγάλοι ξένοι όμιλοι επιδιώκουν να μειώσουν την εν Ελλάδι έκθεσή τους και όχι να την αυξήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v