Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα έκτακτα κέρδη

Τα έκτακτα κέρδη
Ο Τασόγλου (μετονομάστηκε σε Vell) δημοσίευσε για πρώτη φορά στο πρώτο τρίμηνο τις επιδόσεις του νέου σχήματος, όπως αυτό προέκυψε μετά από την εξαγορά της εταιρίας Αφοί Β. Βελάνη, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο; Οι πωλήσεις βέβαια αυξήθηκαν από τα 3,88 στα 5,63 εκατ. ευρώ, ωστόσο το EBITDA ήταν μόλις 440 χιλιάδες (από 165 χιλιάδες) και το τελικό κέρδος των 2,07 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά κύριο λόγο σε -μη επαναλαμβανόμενα- ”αποτελέσματα επενδυτικής δραστηριότητας” ύψους 1,98 εκατ. ευρώ.

H Alpha Γκρίσιν συγκαταλέγεται στις μετοχές που συγκαταλέγονται στη λίστα με την υψηλότερη άνοδο το τελευταίο χρονικό διάστημα (+200% στο τελευταίο εξάμηνο) και κεφαλαιοποίηση στα 32,4 εκατ. ευρώ.

Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο τζίρος υπερδιπλασιάστηκε από τα 2 στα 4,66 εκατ. ευρώ, το EBITDA αυξήθηκε στις 460 χιλιάδες και τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στις 599 χιλιάδες.

Τώρα, το πώς τα καθαρά κέρδη είναι υψηλότερα από το EBITDA (υπάρχουν και αποσβέσεις και δανεισμός) λογικά θα πρέπει να ερμηνεύεται από το ότι προέκυψαν 375 χιλιάδες ευρώ κέρδη από ”επενδυτικές δραστηριότητες” (πιθανόν από πώληση της Alpha Mlados Development και από υπάρχον μετοχικό χαρτοφυλάκιο).

Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση, το P/E ανέρχεται στο πανύψηλο 77 και η μερισματική απόδοση σε 1,4% (κάτω από το μέσο όρο της αγοράς) παρά το γεγονός ότι πέρυσι διανεμήθηκε ως μέρισμα το σύνολο των κερδών.

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει σε σημαντικό βαθμό επενδύσεις της Alpha Γκρίσιν στα ακίνητα και στην ενέργεια που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v