Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ”ευχάριστα μηνύματα” και οι κίνδυνοι

Από τις μέχρι σήμερα εκθέσεις των αναλυτών προκύπτει ένα μάλλον ευχάριστο μήνυμα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Τέσσερις είναι οι κυριότεροι φόβοι που απειλούν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Τα ”ευχάριστα μηνύματα” και οι κίνδυνοι
**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές στόχους και τις συστάσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Από τις μέχρι σήμερα εκθέσεις των αναλυτών προκύπτει ένα μάλλον ευχάριστο μήνυμα για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς:

* Το ”ψαλίδισμα” που έγινε στις προβλέψεις των κερδών του 2008 δεν είναι μέχρι στιγμής μεγάλο και στις πλείστες των περιπτώσεων το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μονοψήφιο.

* Το growth story των Βαλκανίων, όσο και αν έχει αμφισβητηθεί από ορισμένους οίκους, δεν έχει ανατραπεί.

* Η μέχρι τώρα υποχώρηση στις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών στο ταμπλό της Σοφοκλέους είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ όσο θα δικαιολογούνταν από τα παραπάνω.

Προκύπτει, δηλαδή, ότι το ταμπλό έχει προεξοφλήσει ένα αρκετά χειρότερο σενάριο για το μέλλον σε σχέση με αυτό που προβλέπουν οι αναλυτές και το κλασικό ερώτημα είναι: ποιος από τους δύο έχει δίκιο;

Οι κίνδυνοι

Τέσσερις είναι οι κυριότεροι φόβοι που απειλούν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών:

1. Ο πρώτος σχετίζεται με το ύψος των επιτοκίων καταθέσεων. Δηλαδή, όσες τράπεζες δεν θα μπορούν -λόγω των επιπτώσεων από την υπόθεση των subprime loans- να αντλήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές, θα αναγκαστούν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στις καταθέσεις, αυξάνοντας τα σχετικά επιτόκια.

2. Ο δεύτερος φόβος αφορά στο σενάριο σαφούς επιδείνωσης της διεθνούς οικονομίας, άρα και της ελληνικής. Σε τέτοια περίπτωση αρκετοί διαβλέπουν έξαρση των επισφαλειών.

3. Ο τρίτος φόβος σχετίζεται με τις συνέπειες που θα προκύψουν στις τράπεζες από την υποχώρηση της αξίας των μετοχικών χαρτοφυλακίων τους, με δεδομένο ότι ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (15% - 20% κατά μέσο όρο) των συνολικών κερδών τους το 2007 προήλθε από ”αποτελέσματα χαρτοφυλακίου”.

4. Και ο τέταρτος φόβος συνδέεται με τις θέσεις που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών, οι τιμές των οποίων κινδυνεύουν με σημαντική πτώση, στον βαθμό που θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση των subprimes έχει αρκετό ”βάθος” ακόμη...

Η ”άμυνα ζώνης”

Ωστόσο, απέναντι σ’ αυτούς τους φόβους οι τράπεζες διαθέτουν και τις δικές τους άμυνες. Για παράδειγμα, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, τα επιτόκια καταθέσεων -ιδίως αυτά των μεγάλων ποσών στις δεσμευμένες καταθέσεις- μειώθηκαν κατά περίπου 50 μονάδες βάσης! Ο λόγος είναι απλός: ακολούθησαν την πτωτική πορεία του Euribor. Το Euribor προκύπτει από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης στη διατραπεζική αγορά της ευρωζώνης και η πτώση του οφείλεται στην προσδοκία της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το βέβαιο είναι ότι το κόστος των καταθέσεων των τραπεζών έχει υποχωρήσει σημαντικά κατά το τελευταίο δίμηνο.

Σε αντίθεση όμως με τις καταθέσεις, δεν είδαμε αντίστοιχη υποχώρηση των επιτοκίων χορηγήσεων σε εκείνα τα δάνεια που δεν είναι συνδεδεμένα με το Euribor. Και επίσης, στα νέα δάνεια που εκχωρούνται βλέπουμε ότι οι τράπεζες αυξάνουν ουσιαστικά τις επιβαρύνσεις προς τους πελάτες τους, είτε περικόπτοντας εκπτώσεις που έδιναν είτε διευρύνοντας τα spreads λόγω του αυξημένου πιστοληπτικού κινδύνου διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σε μια χρονική στιγμή όπου υπάρχει πτωτική προδιάθεση των επιτοκίων, οι περισσότεροι τραπεζίτες δηλώνουν δημοσίως ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων έχει περάσει...

Ενδεχόμενη υποχώρηση στα κέρδη χαρτοφυλακίου δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις τραπεζικές μετοχές και αυτό γιατί οι αναλυτές συνηθίζουν να μην εξετάζουν τόσο τα ”ανακοινωθέντα κέρδη” (reported profits) όσο κυρίως τα ”προσαρμοσμένα κέρδη” (adjusted profits), τα οποία δεν περιλαμβάνουν αποτελέσματα έκτακτης και μη επαναλαμβανόμενης φύσεως.

Οι επισφάλειες

Σε ό,τι αφορά τον φόβο των αυξημένων επισφαλειών, όλοι οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι ”γενικό πρόβλημα δεν θα υπάρξει”, αφήνοντας όμως κάποιο ”παράθυρο” για μία ή δύο τράπεζες, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα επιθετική πολιτική στο μέτωπο των δανείων.

Υποστηρίζουν ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα είναι σαφώς λιγότερο δανεισμένα σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης και επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι που μειώνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο, όπως η συχνή συνδρομή της οικογένειας και του στενού κύκλου στην πληρωμή δόσεων κ.λπ.

Αλλά και οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν βλέπουν κάποια σοβαρή επίπτωση μέσα στο 2008 από τις επιδράσεις των subprime loans.

Με δεδομένο ότι στη Σοφοκλέους διαπραγματεύονται και τράπεζες με ισχυρή παρουσία στην κυπριακή αγορά, ανάλογα είναι σε γενικές γραμμές και τα μηνύματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις των Κυπρίων τραπεζιτών: ”Μπορεί τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο δείκτης των δανείων των νοικοκυριών επί του ΑΕΠ είναι ανώτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ωστόσο υπάρχει η εξής παραπληροφόρηση όσον αφορά στον συγκεκριμένο δείκτη: χορηγούνται πολλά στεγαστικά δάνεια σε ξένους υπηκόους που χτίζουν το σπίτι τους στην Κύπρο, αυξάνοντας έτσι το ύψος των χορηγήσεων των κυπριακών τραπεζών, όταν όμως το εισόδημα των δανειοληπτών αυτών προσμετράται στο ΑΕΠ άλλων χωρών”.

---Αλλάζει ο ”χάρτης” των deals

Τα σενάρια που υπήρχαν μέχρι πρότινος για deals στην τραπεζική αγορά αναφέρονταν σε πιθανή στρατηγική συνεργασία της Alpha Bank, στην προσέλκυση στρατηγικών εταίρων στην Τράπεζα Αττικής αλλά και σε ενδεχόμενες περαιτέρω μετοχοποιήσεις στην ΑΤΕbank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σήμερα κυκλοφορούν και νέα σενάρια στην τραπεζική ”πιάτσα”. Πώς θα αντιδράσουν οι πολυεθνικές τράπεζες αν τελικά αποδειχτεί ότι οι επιπτώσεις από τα subprime loans είναι τελικά ”βαρύτερες” απ’ όσο μέχρι σήμερα γνωρίζουμε; Μήπως τελικά θα συζητήσουν την πώληση θυγατρικών τραπεζών τους ανά τον κόσμο, προκειμένου να ”βουλώσουν τρύπες ρευστότητας”;

Και αν ναι, γιατί να μην αρχίσουν από τις θυγατρικές τους στην Ελλάδα, όπου η κινητικότητα εξακολουθεί να παραμένει έντονη και υπάρχουν κεφάλαια προς επένδυση;

**Oι αναλυτικοί πίνακες με τα κέρδη, τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις αποτιμήσεις, όπως επίσης με τις τιμές στόχους και τις συστάσεις, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v