Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο της ΕΕΤΤ οι αστικές κλήσεις

Στο... «στόχαστρο» της ΕΕΤΤ θα βρεθούν σύντομα οι χρεώσεις των αστικών τηλεφωνημάτων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά και σταθερά επίπεδα από το 2002.

Στο στόχαστρο της ΕΕΤΤ οι αστικές κλήσεις
Στο... «στόχαστρο» της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα βρεθούν σύντομα οι χρεώσεις των αστικών τηλεφωνημάτων από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καθώς εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά και σταθερά επίπεδα από το 2002.

Παράλληλα, το προεδρείο της ανεξάρτητης αρχής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο -σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις στην κινητή και στη σταθερή τηλεφωνία- να υπάρξουν αναπροσαρμογές, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από τις κοστολογικές και πληθωριστικές μεταβολές που θα προκύψουν την περίοδο εξέτασης του θέματος. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕΤΤ (που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τον καθορισμό των μελλοντικών κινήσεων), αν και η τάση στην εξέλιξη τιμών στις υπόλοιπες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι πτωτική, ωστόσο όσον αφορά στις αστικές κλήσεις αυτές παραμένουν ακριβές. Ειδικότερα, όπως σημειώνει:

• Από το 2002 το κόστος των αστικών κλήσεων σε ώρες αιχμής παραμένει σταθερό, ενώ εκείνο των υπεραστικών κλήσεων σε ώρες αιχμής παρουσιάζει πτώση μέχρι το 2003 και στη συνέχεια παραμένει σταθερό. Συγκεκριμένα, η τρίλεπτη αστική χρέωση παραμένει στα 9,3 ευρωλεπτά και η δεκάλεπτη στα 30,9 ευρωλεπτά, αυξημένη μάλιστα κατά 2 λεπτά σε σχέση με το 2004!

• Το κόστος κλήσεων προς κινητά εξαρτάται κυρίως από τα τέλη τερματισμού στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, συμπαρασύροντας το κόστος κλήσεων από σταθερά προς κινητά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο κόστος κλήσης από συνδρομητή του ΟΤΕ προς κινητό στο τέλος του 2005 ήταν 0,22 ευρώ/λεπτό, στο τέλος του 2006 0,19 ευρώ/λεπτό και στο τέλος του 2007 0,16 ευρώ/ λεπτό.

Το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτωτική τάση, όπως φαίνεται και από την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - Υποδείκτη Κινητής Τηλεφωνίας, ο οποίος βρισκόταν γύρω στις 144 μονάδες τον Δεκέμβριο 2000, στις 133 μονάδες τον Δεκέμβριο 2001, στις 117 μονάδες τον Δεκέμβριο 2002, στις 101 μονάδες τον Δεκέμβριο 2003 και έκτοτε παρουσιάζει σχετική σταθερότητα.

• Το μέσο κόστος στα πακέτα ευρυζωνικών υπηρεσιών παρουσιάζει ταχεία μείωση από το 2004 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά, το μέσο κόστος των πακέτων χαμηλής ταχύτητας ήταν 75 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2004, 43,2 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2006 (μείωση 42% στη διετία) και 19,7 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2008 (μείωση 54% στη διετία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v