Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις για τη Νότια Ασία

Η απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν θα καθορίσει τις εξελίξεις στην περιοχή. Οι κινήσεις των Ταλιμπάν και ο νέος ρόλος του Πακιστάν

Οι προβλέψεις για τη Νότια Ασία
Εν αναμονή της απόσυρσης το 2014 των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν, θα ενισχυθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που θα δίνει στους Ταλιμπάν μια θέση στην νέα κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν ίσως προβούν σε αλλαγές για να αναδείξουν τον πολιτικό τους ρόλο. Ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να εγκαθιδρύσουν ένα επίσημο πολιτικό βραχίονα για την εκπροσώπηση του ηγέτη μουλά Μοχάμαντ Ομάρ σε μελλοντικές συζητήσεις.

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να προσφέρουν μια αναγνώριση του πολιτικού κύρους των Ταλιμπάν και να εκμεταλλευτούν το ενδιαφέρον τoυς για ξένες επενδύσεις, ώστε να λάβουν εγγυήσεις για την διακοπή της υπερεθνικής τζιχάντ. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση διαδόχων του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ώστε να ελέγχουν την εξουσία των Ταλιμπάν.

Οι διαπραγματεύσεις θα συναντήσουν τον επόμενο χρόνο πολυάριθμα εμπόδια, εκτιμά το Stratfor. Η βία θα αυξηθεί κατακόρυφα - τόσο όσον αφορά τις κεντρικά σχεδιασμένες επιθέσεις για την δημιουργία πλεονεκτήματος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο και επιθέσεις από ομάδες Ταλιμπάν που συνεργάζονται με την Αλ Κάιντα και στις δύο πλευρές των συνόρων Πακιστάν – Αφγανιστάν. Ακόμη περισσότερο, το 2013 θα είναι σε πολιτικό επίπεδο μια φορτισμένη χρονιά για το Πακιστάν.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για το 2013, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που μια πραγματικά δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη θητεία της και θα μεταφέρει την εξουσία σε μια νέα πολιτική κυβέρνηση, χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις.

Το Φθινόπωρο θα αλλάξει και η σύνθεση της στρατιωτικής ηγεσίας. Στη μετάβαση αυτή η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των πολιτικών και στρατιωτικών εξουσιών θα διατηρηθεί και έτσι δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στην τοπική ή εξωτερική πολιτική. Η αναδυόμενη στρατιωτική ηγεσία εμπλέκεται ήδη με τις ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για ένα συμβιβασμό με το Αφγανιστάν. Αλλά η περιπλοκότητα των συνομιλιών και οι πολιτικές ευαισθησίες γύρω από την εκλογική περίοδο θα δώσουν στο Ισλαμαμπάντ ένα λόγο για να μείνει έξω από τα πιο επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων, ειδικά καθώς το Πακιστάν θα αγωνίζεται να διαχειριστεί την εγχώρια στρατιωτική αντίδραση ενάντια στις διαπραγματεύσεις.

Η πρόθεση της Ουάσιγκτον να μειώσει την παρουσία της στην περιοχή θα παρακινήσει τους τοπικούς παράγοντες να καλύψουν το κενό. Το Πακιστάν θα αυξήσει τις επαφές του με τη Ρωσία, την Κεντρική Ασία και το Ιράν για να προετοιμαστεί για το Αφγανιστάν της μετα - ΗΠΑ εποχής.

Η Ινδία, η οποία μοιράζεται τις ανησυχίες για την στρατιωτική εξάπλωση του Ισλάμ από το Αφγανιστάν, θα εμπλακεί και εκείνη περισσότερο με αυτές τις τοπικές δυνάμεις για να διατηρήσει την ακόμα περιορισμένη οικονομική και διπλωματική παρουσία της στην περιοχή και να προστατευτεί από την εντεινόμενη αστάθεια που δημιουργείται από την Νοτιοδυτική Ασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v