Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις για τη Νότια Αφρική

Η πολιτική εξουσία των Ζουλού στη Νότια Αφρική και το ενδιαφέρον των ξένων δυνάμεων για τους οικονομικούς πόρους. Οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες.

Οι προβλέψεις για τη Νότια Αφρική
Η εδραίωση της πολιτικής εξουσίας των Ζουλού στη Νότια Αφρική με την επανεκλογή του Ζάκομπ Ζούμα στη θέση του προέδρου του Αφρικανικού Κογκρέσου στο τέλος του 2012, θα επιτρέψει στη Νότια Αφρική να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή.

Η Νότια Αφρική θα χρησιμοποιήσει τις κρατικές της επιχειρήσεις για να επεκτείνει και να ενισχύσει την πολιτική της επιρροή στην ήπειρο. Σε αυτές περιλαμβάνονται λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αερογραμμές και επενδύσεις παραγωγής ενέργειας για την διασύνδεση των αναπτυσσόμενων νοτιοαφρικάνικων οικονομιών με το οικονομικό κέντρο της Νότιας Αφρικής.

Η επέκταση των δικτύων των δρόμων, των λιμανιών και των σιδηροδρόμων θα διευκολύνει την κίνηση αγαθών και υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές. Τα οφέλη θα είναι ακόμα μεγαλύτερα όταν οι οικονομίες της γειτονικής Νότιας Αφρικής αρχίσουν να αναπτύσσονται και οι φυσικοί τους πόροι θα αποκτούν οικονομικό ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Ευρώπης.

Η Μοζαμβίκη θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει τα σχέδια με τους επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία για την εξέλιξη των τομέων του φυσικού αερίου και του άνθρακα. Το Μαπούτο θα εργαστεί επίσης και για την κατασκευή υποδομών (δρόμους, λιμάνια, ενέργεια, σιδηρόδρομους) για δύο λόγους: Πρώτον, για να διασφαλίσει τις ξένες επενδύσεις σε φυσικό αέριο και άνθρακα και δεύτερον, για να επιτρέψει στο κυρίαρχο Μέτωπο Απελευθέρωσης της Μοζαμβίκης να διασφαλίσει τον πολιτικό έλεγχο σε περιφέρειες φιλικές στην αντιπολίτευση εν όψει των εκλογών του 2014.

Στη Ζιμπάμπουε θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα αγροτικά και μεταλλευτικά της προϊόντα. Αλλά το 2013 δεν θα φέρει μια απελευθέρωση της πολιτικής οικονομίας της Ζιμπάμπουε, η οποία θα περιορίσει τις επενδύσεις που προσελκύει το Χαράρε.

Βέβαια σε ότι αφορά την Αφρική το μεγάλο μέτωπο τώρα είναι το Μάλι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση των Γάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v