Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

P&K: Τι φέρνει η ”ελεύθερη” αγορά ενέργειας

Από την 1η Ιουλίου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εταιρία που θα τους παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα. Επί ελληνικού εδάφους, όπως αναφέρει σε report της η P&K, η απελευθέρωση βρίσκεται ακόμη σε... θεωρητικό επίπεδο.

P&K: Τι φέρνει η ”ελεύθερη” αγορά ενέργειας
Από την 1η Ιουλίου οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την εταιρία που θα τους παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα. Επί ελληνικού εδάφους, όπως αναφέρει σε report της η P&K, η απελευθέρωση βρίσκεται ακόμη σε…θεωρητικό επίπεδο, καθώς η ΔΕΗ και ο ευρύτερος κρατικός μηχανισμός είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι της αγοράς.

Όπως ακριβώς ισχύει για το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε. έτσι και για την Ελλάδα, σε περίπτωση που η διαδικασία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού δεν προχωρήσει, τότε αναμένονται ”καμπάνες” από τις αρχές ανταγωνισμού της ένωσης, το οποίο έχει ξεκαθαρίσει η αρμόδια επίτροπος, κ. Neelie Kroes.

Με αφορμή την απελευθέρωση, η P&K εξετάζει τους βασικούς ”παίκτες” της ελληνικής αγοράς.

ΔΕΗ

Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση ”underweight” για τη ΔΕΗ, χαρακτηρίζοντας φτωχά τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου και υπογραμμίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών μπορεί να συνεχίζει να ενισχύεται όμως με χαμηλότερο ρυθμό. Παράλληλα, μένει να αποδειχτεί το πρόγραμμα μείωσης δαπανών κατά πόσο είναι επαρκές. Η τιμή-στόχος παραμένει στα 16,32 ευρώ.

Endesa Hellas (όμιλος Μυτιληναίου)

Σύσταση ”overweight” για τον όμιλο Μυτιληναίου δίνει η P&K. Υπογραμμίζει ότι αν και ο όμιλος έχει υποστηρίξει ότι η ελληνική αγορά λιανικής δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητά του, εκ παραδόσεως η Endesa στοχεύει στους καταναλωτές και ως εκ τούτου μέσω αυτής μπορεί να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο ”όχημα” για είσοδο του joint venture στη λιανική αγορά.

ΕΛΠΕ

Τα ΕΛΠΕ έχουν εισέλθει στον κλάδο ενέργειας μέσω της κατασκευής εργοστασίου παραγωγικής ικανότητας 390 MW στη Θεσσαλονίκη και ενός ακόμη παραγωγικής ικανότητας 400 MW στη νότια Ελλάδα. Και οι δύο κινήσεις αποτελούν μέρος της γενικότερης στρατηγικής της εταιρίας για δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου ενέργειας, παραγωγικής ικανότητας 1.000 MW - 1.500 MW. Η σύσταση για την εταιρία είναι ”equalweight”. Παράλληλα, τα ΕΛΠΕ έχουν υποστηρίξει ότι δεν αποκλείουν την περίπτωση πώλησης της μονάδας στη Θεσσαλονίκη σε περίπτωση που υποαπόδοσης στο μέλλον.

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Η σύσταση διαμορφώνεται στο ”equalweight”, με τον όμιλο να στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικής του ικανότητας έως και τα 1.600 MW μέχρι το 2012. Επιπλέον, εξετάζεται η δημόσια εγγραφή της Terna Energy πιθανώς και εντός του 2007. Πρωταρχικός στόχος να μετατραπεί στον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας της Ελλάδας εντός της επόμενης 3ετίας.

Ρόκας

Η σύσταση για την εταιρία βρίσκεται ”υπό αναθεώρηση”. Σύμφωνα με την P&K, τα γραφειοκρατικά εμπόδια (τόσο για τη Ρόκας όσο και για τις υπόλοιπες εταιρίες) δεν πρόκειται να παραμεριστούν τόσο σύντομα όσο αναμένει η αγορά. Ταυτόχρονα, προβλέπει ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου από την αιολική ενέργεια δεν θα ενισχυθούν στο μέλλον λόγω αύξησης του κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v