Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βόλτες γύρω από τις 900 μονάδες

Σταθεροποιητικά κινείται το Χρηματιστήριο στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Η εικόνα σε Γ.Δ. και FTSE 25 θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν οι βοήθειες από ΕΕΕ, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ, Ελληνικά Πετρέλαια. Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών.

Διατηρείται η θετική εικόνα στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, σε αντίθεση με το Χ.Α. όπου αν και κάλυψε την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 0,7% το μεσημέρι, τώρα κινείται πέριξ των 900 μονάδων. Η αντίδραση έγινε κυρίως με μη τραπεζικά χαρτιά, αλλά παραμένει αναιμική δεδομένου ότι ο τζίρος είναι 26 εκατ. ευρώ (στις 16:00).

Εξ αυτών, το 1,5 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει χέρια 200.000 τεμάχια του ΟΠΑΠ στα 7,4950 ευρώ.

Η εικόνα για τον Γενικό Δείκτη και τον 25άρη θα ήταν σαφώς χειρότερη αν δεν υπήρχε το +2,39% της ΕΕΕ, ενώ σχετικές βοήθειες στον Δείκτη δίνουν η Motor Oil (+4,25%), η ΜΕΤΚΑ (1,91%), τα Ελληνικά Πετρέλαια (+1,01%) και η Frigoglass (+0,43%).

Αντίθετα, έχασε όλα τα αρχικά κέρδη της η ΔΕΗ και γύρισε αμετάβλητη, ενώ ακόμα χειρότερα ο ΟΠΑΠ κινείται με μικρές απώλειες.

Κατακόκκινος ο υπόλοιπος 25άρης, πλην των αμετάβλητων Μυτιληναίου και Σωληνουργείων Κορίνθου, ενώ απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν η Εθνική, η Πειραιώς και η Jumbo.

Στο 1 προς 1,5 η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, ενώ χαμηλότερα του FTSE 25 συνεχίζεται η σημαντική πίεση για τον τίτλο της Attica Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν διατηρηθεί αυτό το κλίμα και στο υπόλοιπο της συνεδρίασης θα είναι η τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει επίπεδα τιμών υψηλότερα των 900 μονάδων και τελικά γυρίζει και κλείνει χαμηλότερα, γεγονός που μόνο θετική ένδειξη δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, και για το υπόλοιπο εντείνεται ο προβληματισμός, καθώς το Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένο όχι μόνο σε χαμηλούς τζίρους αλλά και σε αρνητική εσωστρέφεια, αδυνατώντας να ακολουθήσει και να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v