Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με ΟΤΕ και Coca Cola η αντίδραση

Επανέρχεται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι το ΧΑ μετά το τριήμερο πτώσης, με τα περισσότερα blue chips να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Κέρδη 4,5% για τον ΟΤΕ, υπεραπόδοση για Coca Cola, ΔΕΗ. Πτώση για Βιοχάλκο και Eurobank Properties.

Με ανοδικές κινήσεις από τον ΟΤΕ και υπεραντίδραση για πλειάδα μετοχών οι βασικοί δείκτες επανέρχονται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Με τον Γενικό Δείκτη νωρίτερα (στις 13.00-13.05) στις 1.155 μονάδες, τον FTSE 25 στις 385 μονάδες, τον τραπεζικό στην περιοχή των 185+ και πάλι και τον FT Mid κατά 1,65% ψηλότερα στις 1.183 μονάδες.

Με συναλλαγές πάνω από 28 εκατ. ευρώ, από τα οποία 5,4 εκατ. στην Πειραιώς, περί τα 3,8 εκατ. στον ΟΤΕ, ενώ περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια σε ΟΠΑΠ, Jumbo, Εθνική, ΔΕΗ, και ακολουθεί η Alpha Bank.

Καλές οι συναλλαγές από τη στιγμή που κινούνται στον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων και επικεντρώνονται σε μετοχές με ανοδική φορά (πλην της Jumbo), που μάλιστα επανέρχονται προς τις πρώτες βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τους.

Από τεχνική πλευρά, ενθαρρυντική η επάνοδος του FTSE 25 στο εύρος των 380-385 μονάδων, κυρίως όμως η επίτευξη του στόχου των 1.180-1.185 μονάδων για τον FT Mid (όπως αναφερόταν στο αμέσως προηγούμενο σχόλιό μας).

Παράλληλα, και η μετοχή της Εθνικής (ξανα)κερδίζει πόντους προς τα 4,25 ευρώ, και ο ΟΤΕ κάνει την κίνηση που περιμέναμε, και σε μετοχές όπως ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, MIG, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ επανακάμπτουν οι αγοραστές.

Μετοχή-σηματωρός όμως για σήμερα -για αυτές τις συνεδριάσεις- θεωρούνταν και δικαιολογημένα αυτή του ΟΤΕ, λόγω και αναβαθμίσεων και ανακοίνωσης αποτελεσμάτων Q3 αύριο και βεβαίως λόγω του MSCI. Θα πρέπει να επισημάνουμε τη θέση που έλαβε (για το θέμα της υποβάθμισης) η Citi, με εύστοχες βολές, δίνοντας για αρκετούς το στίγμα των επανατοποθετήσεων από τις ελκυστικότερες τιμές που σημείωνε. Βέβαια οι μέχρι τώρα συναλλαγές δεν είναι τόσες ώστε να μπορεί να θεωρηθεί πως σημειώνεται... μαζική εισροή επανατοποθετούμενων, πλην όμως είναι στοχευμένες, παραπέμπουν σε «ισχυρά χέρια» και φαίνεται να γίνονται με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Άλλωστε τα «ισχυρά χέρια» δεν έχουν απολύτως κανένα λόγο να κυνηγήσουν ανώτερες τιμές, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος των αγορών τους πραγματοποιείται από τα χαμηλά της συνεδρίασης της Δευτέρας. Τουλάχιστον στην περίπτωση του ΟΤΕ, για τον οποίο παρακολουθούμε πιο προσεκτικά την τελευταία διόρθωση, τις εντολές, τις ΑΧΕ που «μαζεύουν» κ.λπ., σχηματίζουμε αυτήν την εικόνα.

Αγορές βέβαια γίνονται και στις άλλες δύο -ΟΠΑΠ, ΔΕΗ- που συνήθως συμπληρώνουν την τριάδα, με τη μετοχή της Επιχείρησης σαφώς επιθετικότερη του ΟΠΑΠ. Επανάκαμψη όμως αγοραστών και σε μετοχές με δεδομένη ανοδική φορά (Μυτιληναίος, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.λπ.), ενώ εντολές, αγορές περνούν και για τις ΜΕΤΚΑ, MIG, ΕΧΑΕ.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα προσπάθεια αντίδρασης της αγοράς, μπορούμε να θεωρήσουμε πως λ.χ. ο FTSE 25 επανακάμπτει άμεσα προς τις 395-399 μονάδες; Με βάση κυρίως τις συναλλαγές και τη μέχρι τώρα αντίδραση της ΕΤΕ μάλλον όχι. Η προσπάθεια χρειάζεται περισσότερο τζίρο, θέλει ΕΤΕ και πάλι στα 3,25 ευρώ και μια σειρά μετοχών σε διαδικασία επαναφοράς προς τις «δεύτερες-ψηλότερες αντιστάσεις» τους.

Ας γίνει το πρώτο βήμα αναστροφής σήμερα με 2-3 επαρκείς ενδείξεις και το συζητάμε εάν θα ποντάρουμε μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Θυμίζουμε πως τη μεθεπόμενη Παρασκευή κλείνει η σειρά Νοεμβρίου στα παράγωγα.

Καλές συναλλαγές και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με θεαματικό +9,2% για τη μετοχή του Σαράντη και επιτέλους με συναλλαγές (116.039 κομμάτια στις 13.23), ενώ κινητικότητα σημειωνόταν σε Eurobank, Attica Bank, βεβαίως στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και σε Νηρέα, J&P Άβαξ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v