Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πού... ποντάρουν οι επενδυτές

Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις για την επόμενη εβδομάδα μετά τον καταιγισμό των αποτελεσμάτων τριμήνου, την αναβάθμιση από Moody's, την υποβάθμιση από MSCI και παρά την εμπλοκή με την τρόικα. Το «χτίσιμο θέσεων» από ισχυρά χέρια και η διασπορά του ενδιαφέροντος. Τα στατιστικά.

Αυτή και αν ήταν εβδομάδα, με τα όλα της. Με την... υποβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις «αναδυόμενες», τον καταιγισμό των αποτελεσμάτων εννεαμήνου και "κερασάκι" την αναβάθμιση της οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τη Moody's το βράδι της Παρασκευής. 

Ο οίκος τονίζει ότι η απόφαση ελήφθη λόγω της μεγάλης προόδου στη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο βλέπει μικρή ύφεση και το 2014.  

Η εβδομάδα που μας πέρασε σηματοδοτήθηκε από πρωτοφανή εισροή κεφαλαίων, ρευστότητας και «αέρα» (που φάνηκε στο συν 3 της Παρασκευής) και με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις ισχυρών ξένων χεριών να προοιωνίζονται καλύτερη συνέχεια.

Τουλάχιστον για συγκεκριμένες εταιρείες, που επιλέγουν και στις οποίες παίρνουν θέσεις κυρίως «ξένα κεφάλαια». Το γεγονός, πως σε αυτή την συγκυρία ολοκληρώνεται ο κύκλος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μηνου (με το τρίτο τρίμηνο-σηματωρό για αρκετές εισηγμένες) να αποτιμάται θετικά, από τη στιγμή που ο επενδυτής μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα του, να κάνει τις επιλογές του.

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακής για επαρκές δείγμα 188 εισηγμένων σχηματίζεται επαρκής εικόνα, που μέχρι και την...Δευτέρα θα έχει συμπληρωθεί.

Τα μεγέθη 9μηνου, ειδικότερα όμως του τρίτου τριμήνου καταδεικνύουν την περαιτέρω βελτίωση της θέσης αρκετών εισηγμένων αλλά και την οπισθοχώρηση/επιβάρυνση αρκετών. Διαφοροποίηση, που εδώ και καιρό αποτυπώνεται σταδιακά (και) στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Διαχωρισμός μετοχών με βάση την απόδοση τους είτε σε σχέση με τους δείκτες, είτε σε σύγκριση με ομόλογες ή και ανταγωνιστικές τους.

Οι εταιρείες, που πληρούν πολλές προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στην λεγόμενη «επόμενη μέρα» κι όσες χάνουν σταθερά έδαφος, μένουν πίσω, ξεχωρίζουν. Για πολλοστή φορά θα αναφερθώ στη μεγάλη...κρησάρα της πολυετούς διόρθωσης και την επίπονη ανόρθωση μετοχών/επιχειρήσεων από τα «ιστορικά ελάχιστα» του Ιουνίου- Ιουλίου.

Η...υποβάθμιση και το μίνι-σοκ (τουλάχιστον συναλλακτικό) της Τρίτης (με 973 εκατ. ευρώ τζίρο) έδειξαν, πως «ξένα κεφάλαια» συνεχίζουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο, πως και στην κατηγορία των «αναδυόμενων» θα συνεχίσει να ελκύει την προσοχή συγκεκριμένων διαχειριστών. Το γεγονός της αλλαγής χεριών-θέσεων κοντά στις υψηλές τιμές έτους (αλλά και σε βάθος 5-6ετίας) δείχνει, πως πολλοί κερδοσκοπούν, ποντάρουν αλλά αρκετοί «χτίζουν θέσεις», επενδύουν με την προσδοκία να τους βγει το στοίχημα.

Στο...περίμενε αφήνει την Αθήνα η τρόικα, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη αλλά το χρηματιστήριο δεν φάνηκε να συγκινείται. Η είδηση για αναβολή της επίσκεψης των δανειστών βγήκε, μεσούσης της συνεδρίασης της Παρασκευής (στις 16.55΄) αλλά ο Γενικός Δείκτης συνέχισε ανοδικά πάνω από τις 1.190 και ο FT 25 υψηλότερα των 390 προς τις 395 μονάδες, με την ελληνική αγορά να παραμένει «μια ανάσα» από τα υψηλά έτους των 1.202 μονάδων. Δείγμα του ότι η αγορά δεν ανησυχεί ακόμα από τις εξελίξεις καθώς είχε περίπου προεξοφλήσει ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θέλει... τον χρόνο της. Βέβαια, αυτό δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο θα μπορέσει να διατηρηθεί επί μακρόν, όπως τουλάχιστον σημειώνουν έμπειροι παίκτες.

Από τεχνική πλευρά το τελείωμα της συνεδρίασης της Παρασκευής ενίσχυσε τις ενθαρρυντικές ενδείξεις των τελευταίων ημερών. Θυμίζουμε ενδεικτικά, πως στο σχόλιο της 29/11 «Στο... ρελαντί το Χρηματιστήριο» αναφερόταν πως «...αν στη συνέχεια ο FT 25 κινηθεί πάνω από τις 394 προς τις 395 μονάδες, δεν αποκλείεται να αυξηθούν οι συναλλαγές κυρίως για λογαριασμό αγοραστών. Ένα κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 394 μονάδων θα ήταν μια ενθαρρυντική ένδειξη για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.»

Πράγματι η τάση είναι καλή και όπως μετρά ο Γιώργος Α. Σαββάκης κρίνεται στις λεπτομέρειες.

Επίσης την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε και σε ποιές μετοχές/εισηγμένες οι ξένοι και οι έλληνες αναλυτές, παίκτες επιμένουν λίγο περισσότερο. Folli Follie Group, Jumbo, Τιτάν αλλά και ακόμη λίγες μετοχές αποτελούν την...αδυναμία των «ισχυρών χεριών». Ενδεικτική η περίπτωση της Jumbo με την IBG να ανεβάζει τον πήχη στα 13,3 ευρώ. Αλλά και για τα FFG, τον Τιτάνα αλλά και για τη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων με την Euroxx να ανεβάζει τον πήχη στα 8,10 από τα 6,70 και την Eurobank Securities στα 6,20 από τα 4,90 ευρώ.

Το ευχάριστο είναι, πως το «καλάθι» των επενδυτών έχει μεγαλώσει, περιλαμβάνοντας και άλλες εταιρείες πέραν των συνήθων. Και αν η συγκέντρωση των συναλλαγών δείχνει, πως το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού γίνεται στις δύο βασικές 3άδες (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ και Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank) η διάχυση του ενδιαφέροντος είναι πλέον εμφανής.

Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ/Τερνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, MIG και από τη μεσαία Eurobank, Attica Bank και Fourlis, J&P Αβαξ, Σαράντης, MLS, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ αλλά και άλλες κερδίζουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση πόντους, συναλλαγές και επενδυτικές/παικτικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, την Παρασκευή, μεταξύ των άλλων, άλλαξαν χέρια πακέτα σε Fourlis (των 166.999 κομματιών στα 3,55 ευρώ) Παπουτσάνη, Ευρωσυμβούλους.

Κλειδί για την τάση και τις συναλλαγές παραμένει ο τραπεζικός κλάδος με την Citi να εξετάζει τρία σενάρια, αρχίζοντας παράλληλα την κάλυψη της Πειραιώς. Στα 4,58 ευρώ οι τελευταίες συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής (στις 29/11), στα 0,66 της Alpha Bank και στα 1,62 της Πειραιώς, με άνοδο 3,18% και με πάνω από 12,4 εκατ. κομμάτια στη μετοχή.

Κλειδί όμως και το ενδεχόμενο συνέχειας της διευρυνόμενης ανοδικής αντίδρασης για πολλές μετοχές του 25άρη, προς το κλείσιμο της Παρασκευής. Από το 6,27% της Τέρνα Ενεργειακής, το 3,87% των ΕΛ.ΠΕ μέχρι το 4,19% της MIG, το 3,13% της Motor Oil, το 2,92% της ΕΥΔΑΠ.

Βάσει αυτών, η επόμενη εβδομάδα, που θα είναι η πρώτη του Δεκεμβρίου και η πρώτη μετά το «κλείσιμο» του 11μηνου προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα.

Με τον ΓΔ από τις 1.195 και τον FT 25 από τις 395 μονάδες. Με συναλλαγές 109 εκατ. ευρώ με 53,4 εκατ. μετοχών. Θυμίζοντας, πως ο μήνας ξεκίνησε από την συνεδρίαση της Παρασκευής 1 Νοεμβρίου με μικρή διόρθωση προς τις 1.177 μονάδες.

Καλό Σαββατοκύριακο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.195,68 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 2,29%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 1,53% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε κέρδη 1,26%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Ταξίδια- Αναψυχή (8,60%), Τράπεζες (7,21%) και Τηλεπικοινωνίες (4,44%).

Στον αντίποδα εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Μέσα Ενημέρωσης (-18,47%) και Ακίνητης Περιουσίας (-6,61%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: ΑΕΓΕΚ (29,90%), ATTICAGroup(25,33%), Παπουτσάνης (24%), HellasOnLine(22,22%), Logismos(21,97%), Alsinco(19,44%), Ακρίτας (17,45%), FHLΚυριακίδης (16,83%), Ιντεάλ (14,08%) και Ελγέκα (13,64%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Πήγασος Έκδοτική (-45,83%), Spider (-33,33%), Σίδμα (-23,81%), Pasal(-22,33%), ΓΕ Δημητρίου (-20,45%), Ιονική Ξενοδ. (-20%) Εριουργία Τρία Άλφα (-20%), Medicon (-19,95%), Περσεύς (-19,79%) και Minerva (-19.62%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v