Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταμάτησε στις 1.260 ο Γενικός Δείκτης

Με απώλειες 2% έκλεισε το Χρηματιστήριο, μετά το «μάζεμα» στις δημοπρασίες. Δεύτερη πτωτική συνεδρίαση. Ελεγχόμενη η διόρθωση όσο ο ΓΔ δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1.230. Ισχυρές πιέσεις σε Frigoglass, Ελλάκτωρ, ΣΩΛΚ. Στο "πράσινο" από τον FT 25 οι Πειραιώς και ΟΛΠ.

Οι συνεχιζόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, η εντεινόμενη πολιτική αντιπαράθεση με επίκεντρο τον Τραπεζικό κλάδο, η αναβολή της ΑΜΚ για την Eurobank και η ανακοίνωση μείωσης θέσης της Silchester International Investors LLP στον ΟΠΑΠ (η ΟΠΑΠ γνωστοποίησε ότι η Silchester International Investors LLP, προέβη στην πώληση μετοχών της εισηγμένης, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός μετοχών που κατέχει άμεσα να κατέλθει σε 15.838.608 μετοχές ήτοι ποσοστό 4,97% του μετοχικού κεφαλαίου, από 5,01% πριν), έπαιξαν τον ρόλο τους για την μάλλον εύκολη επικράτηση των πωλητών.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, μετά τις 16.30 οι πωλητές ανέλαβαν επιθετικότερες πρωτοβουλίες, ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί έως τις 1255,94 μονάδες (-2,37%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1256,46 (-2,33%) και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 1260,7 μονάδες με τελικές απώλειες 2%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -2% είναι η μεγαλύτερη πτώση, για τον Γενικό Δείκτη, των τελευταίων 12 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 20/12/2013 (-2,74%).

Η διόρθωση παραμένει ελεγχόμενη, όσο ο Δείκτης δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 1230 μονάδων και ο FTSE25 χαμηλότερα των 408 μονάδων. Σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος με υποχώρηση του Δείκτη χαμηλότερα των 1190 μονάδων και του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χαμηλότερα των 390 μονάδων, απαιτούνται κινήσεις "stop loss" από όσους διατηρούν "long" θέσεις στην Αγορά Παραγώγων. Αυτά τα τελευταία μπορεί να έχουν την σημασία τους, καθώς την Παρασκευή 17 τρέχοντος, λήγουν τα συμβόλαια του δείκτη για τον μήνα Ιανουάριο.

Στο ένα προς δύο η τελική αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως ενδοσυνεδριακά η σχέση ξεπερνούσε το ένα προς τρία και αυτό δεν είναι ενθαρρυντική ένδειξη για όσους διατηρούσαν ελπίδες για σχετικό rebound των τίτλων μεσαίας - μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Άκρως  φυσιολογικό και απολύτως θεμιτό θα θεωρούσαμε έναν βραχυχρόνιο  καθοδικό κυματισμό  'pullback' του Γενικού Δείκτη προς το  πρώτο επίπεδο στήριξης των 1260 με 1235 μονάδων, διαγραμματικό στοιχείο, όπου δεν θα  αναιρούσε  το ανοδικό momentum προς το όριο αντίστασης των 1315 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Περαιτέρω όμως πτώση προς τις 1200 με 1190 μονάδες με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα μας επιβάρυνε την ανοδική σκέψη συνέχειας της υπάρχουσας ανοδικής τάσης. Μελανό σημείο στο υπάρχον ανοδικό σκηνικό είναι η πολύ γρήγορη αύξηση της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. (κοντά στα 75 δισ   ευρώ δίχως τη ΒΙΟΧΚ) με ένα πολύ συγκεκριμένο group εταιρειών να έχουν προεξοφλήσει μέσω της κεφαλαιοποίησής τους ρυθμό ανάπτυξης κερδοφορίας, όπου, στους επόμενους 15 μήνες, δύσκολα θα δούμε ακόμα και στο "καλό" σενάριο εξέλιξης των μακροοικονομικών στοιχείων της Χώρας.
 
Πιθανή ανοδική διάσπαση των 1315 μονάδων θα θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο τις 1460 μονάδες, αλλά οι ενδιάμεσες  145 μονάδες ίσως αποδειχθούν πεδίο εγκλωβισμού για μεγάλο χρονικό διάστημα με το πολιτικό σκηνικό να παραμένει "σαθρό και επικίνδυνο".    
 
Υγιές καθοδικό "retracement"  θα θεωρούσαμε για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης μία "διαγραμματική επίσκεψη" προς το πρώτο "μαξιλάρι" στήριξης των 410 με 408 μονάδων. Οποιαδήποτε όμως δευτερεύουσα περιδίνηση του δείκτη πλησίον της ισχυρής βραχυχρόνιας ζώνης στήριξης των 400 με 394 μονάδων θα προκαλούσε "σκίαση" στο σενάριο συνέχισης της υπάρχουσας βραχυχρόνιας ανοδικής κίνησης προς το τεχνικό όριο αντίστασης των 440 με 450 μονάδων.
 
"Ρίγη" έντονης αλλαγής τάσης θα προκαλούσε μια επιβεβαιωμένη καθοδική τμήση του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών στις 390 μονάδες περίπου, τονίζει με έμφαση ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές όπου ξεχώρισε το -3,08% του Ιαπωνικού Nikkei, "κόκκινα" ταμπλώ, αλλά και ελεγχόμενες απώλειες, στην Ευρώπη (με αρνητικό πρωταγωνιστή τις Τράπεζες), με διαθέσεις αντίδρασης, μετά την χθεσινή υποχώρηση, ξεκίνησε σήμερα η συνεδρίαση στην Wall Street.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, μπορεί η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, στις διεθνείς Αγορές, να παραμένει ανοδική, όμως όλο και περισσότεροι επενδυτές ανησυχούν εκτιμώντας σαν "απαιτητικές" τις τρέχουσες αποτιμήσεις και φοβούμενοι την συνέχιση του "tapering" από την Fed.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ποσό 1,625 δισ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ από δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3 μηνών, σύμφωνα με το Reuters. To επιτόκιο υποχώρησε στο 3,75%, από 3,90% πριν.
 
Εν τω μεταξύ, από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. τα 61.000.000 δικαιώματα της εταιρείας Eurobank Properties, διαπραγματεύσιμα από 14/1/2014 έως και 22/1/2014, με ελεύθερο ημερήσιο όριο διακύμανσης και τιμή εκκίνησης δικαιώματος € 1,85. Η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται από 14/1/2014 έως και 28/1/2014.
 
Κάλυψη των μετοχών των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς ξεκίνησε η Renaissance Capital. Η σύσταση που δίνει για τις μετοχές και των τριών Τραπεζών είναι "sell". Προβλέπει ζημιογόνα αποτελέσματα και το 2014 - με εξαίρεση πιθανόν την Εθνική λόγω Finansbank.  Αν και ο οίκος εκτιμά βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού από το 2015, υπογραμμίζει ότι η ορατότητα είναι ακόμη χαμηλή και οι Τράπεζες έχουν σχετικά χαμηλούς δείκτες κάλυψης.
 
Διατήρηση του ράλι της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς αναμένει η JP Morgan, η οποία προσθέτει την Τρ. Πειραιώς στη λίστα με τις 10 κορυφαίες επιλογές της. Για τη μετοχή της Τράπεζας δίνει σύσταση "overweight" και τιμή-στόχο τα 2 ευρώ.
 
Η JP Morgan αναφέρει επίσης πως η ΔΕΗ διαπραγματεύεται 9,6x το P/E του 2015 και είναι η φθηνότερη εταιρεία Κοινής Ωφέλειας της Ευρώπης, πλην της Ρωσίας.
 
Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ αναφέρει ότι έχει τον λιγότερο μοχλευμένο ισολογισμό μεταξύ των Τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Δυτικής Ευρώπης που κατέχουν κυρίαρχη θέση στον κλάδο τους.
 
Όπως επισημαίνει η JP Morgan, η Ελλάδα είναι ένας από τους ελάχιστους τρόπους ώστε οι επενδυτές των αναδυόμενων Αγορών, διεθνώς, να αποκτήσουν έκθεση στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης.
 
Νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των Coca Cola και Frigoglass θέτει σε ξεχωριστές εκθέσεις η IBG.
 
Για τη μετοχή της Coca Cola η IBG θέτει τιμή-στόχο τα 21,80 ευρώ από 20,50 πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση "Hold". H ΑΧΕ μειώνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Frigoglass στα 5,50 ευρώ, από 6,30 πριν. Παράλληλα υποβαθμίζει τη σύσταση σε "Hold" από "Accumulate".
 
Ξεκινώντας την αναφοράς από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Alpha Bank, MIG, EEE, EurobankProperties, Intralot, Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Σωλ. Κορίνθου και Τιτάνας.
 
Μέσω των δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Πειραιώς και στο χαμηλό ημέρας οι MIG, Frigoglass, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σωλ. Κορίνθου.
 
Με βάση την τεχνική ανάλυση και τα απόλυτα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, μετά και το σημερινό κλείσιμο, επέστρεψαν σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι οι Ελλάκτωρ (έχασε την στήριξη των 3,45 ευρώ, με την επόμενη να εντοπίζεται στα 3,00 ευρώ), Ελ. Πετρέλαια (έχασε τα 7,63 ευρώ, επόμενη στήριξη στα 7,40 ευρώ), ΕΧΑΕ (έχασε τα 8,27 ευρώ, επόμενη στήριξη στα 7,40 ευρώ) και Frigoglass (έχασε τα 5,22 ευρώ, επόμενη στήριξη στα 4,84 ευρώ), ενώ επάνω στην αποφασιστική στήριξη των 3,46 ευρώ έκλεισε ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
 
Παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, όσο δεν δίνουν κλεισίματα χαμηλότερα των 12,11 ευρώ η Jumbo, των 20,79 ευρώ η ΕΕΕ, των 2,00 ευρώ η Σωλ. Κορίνθου, χαμηλότερα των 6,50 ευρώ η Eurobank Properties, των 7,77 ευρώ η ΕΥΔΑΠ, των 24,71 ευρώ η Folli Follie Group, χαμηλότερα των 10,75 ευρώ ο ΟΤΕ, των 1,99 ευρώ η Intralot, των 12,08 ευρώ η Μέτκα, των 8,32 ευρώ η MotorOil, χαμηλότερα των 6,05 ευρώ ο Μυτιληναίος (έκλεισε οριακά ψηλότερα), των 9,90 ευρώ ο ΟΠΑΠ, των 18,42 ευρώ ο ΟΛΠ, των 10,86 ευρώ η ΔΕΗ, χαμηλότερα των 4,25 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή και των 20,02 ευρώ ο Τιτάνας.
 
Όσον αφορά τους Τραπεζικούς τίτλους, οι πρώτες αποφασιστικές στηρίξεις εντοπίζονται για την Alpha Bank στα 0,67 ευρώ, για την Εθνική στα 3,92 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,59 ευρώ.
 
Κατά την σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, ο οποίος προσγειώθηκε στα 105,6 εκατ. από τα οποία τα 9,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΥΠΡΟΔ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Το 73% του τζίρου, σε συναλλαγές εννέα τίτλων (ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΛΦΑΤΠ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ).
 
Επίσης, η Jumbo ανακοίνωσε, ότι η εταιρεία "First Eagle Investment Management LLC ", σύμβουλος επενδύσεων της "First Eagle Overseas Fund", γνωστοποίησε ότι το έμμεσο ποσοστό συμμετοχής της στην εισηγμένη έχει κατέλθει του ορίου του 5% από τις 9 Ιανουαρίου 2014. Ο αριθμός μετοχών δικαιωμάτων ψήφου πριν την κρίσιμη συναλλαγή ήταν 6.687.585 δηλαδή ποσοστό 5,14%.
 
Πολλοί λιγότεροι οι θετικοί πρωταγωνιστές χαμηλότερα του 25αρη, όπου ξεχώρισε η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Μουζάκη και η τρίτη συνεχόμενη για Κορδέλλου και Audio Visual.
 
Συνεχίζεται η "πίσω - μπρος" κίνηση για ΚΛΜ, ενώ δείχνουν να κρατάνε μάλλον άνετα τα κεκτημένα Fourlis και Αεροπορία Αιγαίου.
 
Η εταιρεία Trastor, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, γνωστοποιεί ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις που συντελούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επενδυτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, κατά την παρούσα φάση δεν υπάρχουν δεσμευτικές συζητήσεις με επενδυτές, εγχώριους ή αλλοδαπούς, προκειμένου για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.
 
Σημαντικές πιέσεις, με αυξημένες συναλλαγές για την Cyclon, ενώ η ανακοίνωση για επικείμενη ΑΜΚ έως του ποσού των € 30.586.837,50 με καταβολή μετρητών με την έκδοση έως 13.594.150 ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας κάθε μιας € 2,25 οι οποίες θα διατεθούν στην ονομαστική τους αξία στους μετόχους της εταιρείας, έφερε αξιοπρόσεκτες πιέσεις στον τίτλο των Μινωικών Γραμμών.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεώτερης υποχώρησης, ενώ το κυριότερο χαρακτηριστικό ήταν οι εντεινόμενες μετακυλίσεις θέσεων, που αύξησαν περαιτέρω τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ νέα υποχώρηση σημείωσαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.486 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του FTSE25, με σαφώς πιο ενεργούς πωλητές, γύρισε σε discount0,40%.
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18.237 - 10.467 Ιανουαρίου, 7.419 Φεβρουαρίου, 351 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 412,75) κινήθηκε μεταξύ 412 και 421 μονάδων.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (1.000.000 Alpha Bank, 46.100 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.166), ΔΕΗ (1.282), Alpha Bank (2.745), Εθνική (2.247), Πειραιώς (4.533), Μυτιληναίο (805), ΟΠΑΠ (309), MIG (962), Motor Oil (140), ΓΕΚ (346), Ελ. Πετρέλαια (336), Ελλάκτωρα (217), ΕΧΑΕ (266), Intralot (284), Τέρνα Ενεργειακή (103).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE υποχώρησε στο 33%, με χαμηλό όγκο συναλλαγών, στα 970 δικαιώματα (291 calls και 679 puts). 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (13.866.822 τεμ.), Εθνική (1.749.431 τεμ.).
 
Ας σημειωθεί ότι 37.888 συμβόλαια λήξεως Ιανουαρίου, δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v