Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατηφορίζει προς τις 1335 μονάδες ο ΓΔ

Κάτω από τις 1340 μονάδες ο Γενικός Δείκτης καθώς αυξήθηκαν οι πιέσεις μετά τις 14:00. Ισχυρά κέρδη με υψηλό τζίρο άνω των 30 εκατ. στη μετοχή της Alpha Bank μετά τις αλλαγές στις σταθμίσεις. Κέρδη και για Folli, σε αρνητικό έδαφος τα υπόλοιπα χαρτιά του FT 25. Συνεχίζει να ενισχύεται το ελληνικό 10ετές.

Πέριξ των 1.350 μονάδων κινήθηκε στο πρώτο μισό της συνεδρίασης η αγορά, αφομοιώνοντας σταδιακά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Ωστόσο μετά τις 14:00 οι πιέσεις ενισχύθηκαν με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί κάτω από τις 1.340 μονάδες

Η αξία των συναλλαγών στα 70 εκατ. ευρώ θεωρείται μάλλον μέτρια σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 5-7 συνεδριάσεων, παρότι την πρώτη 1-1,5 ώρα της συνεδρίασης ο τζίρος είχε φτάσει περίπου στα 25 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι χαρακτήριζαν εύλογη την επιφυλακτικότητα, ειδικά των βραχυπρόθεσμων παικτών, ενώ μέχρι τώρα μετρημένες είναι οι κινήσεις από την πλευρά ξένων διαχειριστών. Οι όποιες κινήσεις των ξένων, κυρίως αμερικανικών χαρτοφυλακίων, περιορίζονται σε ΟΤΕ και Alpha Bank. Λιγότερες συναλλαγές έχουν γίνει σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.

Από τις μετοχές του FT 25, o OTE ενώ αρχικά κινήθηκε ανοδικά δέχεται τώρα πιέσεις και υποχωρεί στα 12,5 ευρώ. Στη μετοχή, πάντως, τοποθετούνται κυρίως αμερικανικά και δευτερευόντως ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Τοποθετήσεις και ξένων σημειώνονταν και στη μετοχή της Alpha Bank, με την τιμή να ενισχύεται κατά 3% στο 0,717 ευρώ. 

Η άνοδος της Alpha Bank στη σημερινή συνεδρίαση με ιδιαίτερα υψηλούς όγκους συναλλαγών (άνω των 30 εκατ. ο τζίρος στη μετοχή καθώς έχουν αλλάξει χέρια 45 εκατ. «κομμάτια») εξηγείται πλήρως από την αλλαγή της στάθμισής της στους δείκτες, σε συνέχεια της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή στο συντελεστή στάθμισης των μετοχών της εταιρείας σε όλους τους δείκτες στους οποίους συμμετέχει από το 16% στο 30%, προκαλεί και αλλαγές στα χαρτοφυλάκια των passive index funds, δημιουργώντας την ίδια χρονική στιγμή μετατοπίσεις κεφαλαίων από άλλoυς τίτλους προς την Alpha Bank.

Μικτές τάσεις επικρατούν για ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τη μετοχή του Οργανισμού στα 11,75 ευρώ και της Επιχείρησης λίγο χαμηλότερα στα 12,06.

Με πωλητές οι μετοχές των Πειραιώς και Εθνικής, υποχωρούν στο 1,94 ευρώ και στα 4,03 ευρώ αντίστοιχα.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον δείκτη FT Mid οριακά χαμηλότερα των 1.300, ξεχωρίζουν οι μετοχές ΕΥΑΘ και Ελληνικά Καλώδια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως τα ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια συνηθίζεται να δραστηριοποιούνται περισσότερο από τα μέσα και μετά της κάθε συνεδρίασης, τις περισσότερες δε φορές μετά τις 14.00-14.30 μέχρι το τέλος.

Πάντως, είναι προφανές πως το Χ.Α. έχει μπει για τα καλά σε προεκλογική περίοδο που κατά γενική εκτίμηση θα κρύβει πολλές εκπλήξεις, θετικές ή αρνητικές.

Φαίνεται πως είμαστε στην αρχή αυτού του κύκλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v