Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση χαμηλών «τόνων» στη Σοφοκλέους

Μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη, ενώ επιβεβαιώνονται οι 419 μονάδες για τον FTSE 25. Kέρδη καταγράφουν Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ αλλά και Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ. «Κρατά» τα 11,6 ευρώ ο ΟΤΕ. Απώλειες για Coca Cola, ΟΛΠ, Mυτιληναίο.

Μουδιασμένα ξεκίνησε η συνεδρίαση καθώς στο κλίμα επιφύλαξης νωρίτερα σε αρκετά ευρωχρηματιστήρια προστέθηκε η ρευστή εσωτερική κατάσταση. Μικρές οι διακυμάνσεις για τους βασικούς δείκτες και μετοχές στα πρώτα 5-10΄ της συνεδρίασης, με ενδεικτικό τον χαμηλό -και για αρχή- τζίρο.

Στην περιοχή των 1.310 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, στις 422 αρχικά ο FT25, αλλά με συναλλαγές όπως προαναφέραμε που δεν μπορεί να θεωρηθούν ενδεικτικές των μέχρι τώρα διαθέσεων των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Επί της ουσίας το κλίμα στο Χ.Α. δεν είναι και πολύ διαφορετικό από αυτό που επικρατεί εδώ και μία ώρα στη Φρανκφούρτη, αν και οι ευρωαγορές προβληματίζονται πρωτίστως από την αύξηση της έντασης στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως σε αυτήν τη συγκυρία ανακύπτουν προβλήματα στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ η Deutsche Bank δέχεται και νέο χτύπημα από την ΕΒΑ (για κεφαλαιακό κενό 2 δισ.).

Στο εσωτερικό μέτωπο η ρευστότητα στα πολιτικά φαίνεται να οδηγεί σε μερική αναδίπλωση και στα οικονομικά, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για το χρηματιστήριο. Για το ριψοκίνδυνο come back της Αθήνας στις αγορές κάνουν λόγο οι Financial Times και το οικονομικό επιτελείο μετατοπίζεται κατά τι από τη μέχρι την προηγούμενη Tρίτη θέση του.

Αμφίσημη, κατά γενική εκτίμηση, η χθεσινή "προφητεία" του υπουργού Οικονομικών για τον ακριβή χρόνο έκδοσης του ομολόγου, κάτι που δικαιολογημένα έχει αντίκτυπο και στο ταμπλό.

Μέχρι τώρα οι μετοχές-σηματωροί των κινήσεων (κυρίως) των ξένων -ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ- κρατούν. Με μικρά κέρδη η μετοχή της Επιχείρησης και του ΟΠΑΠ, ενώ σταθερή στα 11,70 ευρώ ήταν νωρίτερα του ΟΤΕ. Ωστόσο ακόμη είμαστε στην αρχή και ειδικά για τον ΟΤΕ καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί η στήριξη στα 11,60 ευρώ.

Μικρές απώλειες για τη μετοχή της Alpha Bank, μέχρι το 0,731 ευρώ σε μία κίνηση που μοιάζει αρκετά με τη χθεσινή. Υποχώρηση αρχικά, προσφορά - απορρόφηση των πωλήσεων και θεαματική ανάκαμψη από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης.

Για τη μετοχή της Εθνικής τα 3,85 ευρώ είναι μία ισχυρή στήριξη και η αρχική προσπάθεια αντίδρασης προς τα 3,95 ευρώ ζωογόνος σε αυτήν τη συγκυρία. Έως τα 3,91 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της ΓΕΚ/Τέρνα, έως τα 4,47 ευρώ υποχώρησε (-2,25%) η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής. Στα 6,98 ο Μυτιληναίος, στα 13,79 ευρώ η ΜΕΤΚΑ, αλλά με λίγες συναλλαγές στα πρώτα 40-45΄της συνεδρίασης.

Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ και ΔΕΗ είναι οιτέσσερις μετοχές που (κυρίως) μέχρι τώρα σηκώνουν τη στήριξη του Γενικού Δείκτη και του FT 25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v