Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται «φρένο» στο πτωτικό σερί

Στο ενδεχόμενο έκδοσης του περίφημου ομολόγου που θα σηματοδοτεί την πιλοτική έκδοση της χώρας στις αγορές ποντάρουν αρκετοί για να μπει τέρμα στο 4ήμερο πτωτικό σερί του Χ.Α. Σε προεκλογικό φόντο η αγορά, με τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο. Λήγει σήμερα η ΔΠ της Πειραιώς.

Σήμερα αναμένεται η έξοδος στις αγορές, σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, κάνοντας λόγο για δοκιμαστική έξοδο ύψους έως 2-3 δισ. ευρώ.

Στις 1.300 μονάδες προσγειώθηκε σε κλείσιμο εχθές ο Γενικός Δείκτης, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα, ο FT 25 έκλεισε στις 419,41 μονάδες (...όλα στο όριο!), ο δε τραπεζικός δείκτης(*) σημειώνει στις τελευταίες συνεδριάσεις μεγαλύτερα χαμηλά.

Τεχνικά η εικόνα της αγοράς τις τελευταίες μέρες δίνει την εντύπωση μιας σε πολύ μεγάλο βαθμό ελεγχόμενης διολίσθησης των δεικτών από τα τελευταία υψηλά (εβδομαδιαία) και τις πρόσφατες κορυφές (μηνιαία). Βασικοί δείκτες και μετοχές λες και κινούνται με ...μοιρογνωμόνιο, σαν τα «ισχυρά χέρια» που έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού να ποντάρουν σε κάτι (μαζεύοντας μέρος της προσφοράς στη διάρκεια της διόρθωσης των 55 μονάδων για τον Γ.Δ.).

Η συγκυρία δείχνει να τους ευνοεί, παρότι τα νεότερα από το... ουκρανικό μέτωπο κρατούν σε εγρήγορση τις αγορές. Ωστόσο, εχθές το βράδυ τερματίστηκε το βραχύ πτωτικό κύμα με τον S&P στην περιοχή των 1.850 μονάδων.

Επανερχόμεθα όμως στο θέμα της ημέρας, με την Αναστασία να εστιάζει στη χθεσινή έκδοση εντόκων γραμματίων που αποτέλεσε την πρόδρομη διαδικασία όσον αφορά το επιτόκιο. Το επιτόκιο των εντόκων περιορίστηκε στο 3,01% από 3,6% στην προηγούμενη έκδοση και σύμφωνα με πληροφορίες τα έντοκα καλύφθηκαν κατά 80% από ξένους επενδυτές. Και αυτό ενώ από την ώρα που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο οι εκδόσεις εντόκων καλύπτονταν εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι η σημαντική μείωση του επιτοκίου στα έντοκα αποτελεί τον προάγγελο του αναμενόμενου ελκυστικού επιτοκίου στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Ενδιαφέρον στοίχημα που προετοιμάζει μεθοδικά από τις αρχές φθινοπώρου του 2013 ο Γ. Στουρνάρας, στο οποίο ποντάρουν τα περισσότερα «ισχυρά χέρια» και υπό προϋποθέσεις θα αποτελέσει ανάσα και για τις επιχειρήσεις.

Το ότι ο αμερικανικός παράγοντας εξακολουθεί να στηρίζει το ελληνικό εγχείρημα επιβεβαιώνεται και από τη στάση των ΜΜΕ (σχετικό θέμα), αλλά και από την κίνηση έκπληξη Watsa με την Praktiker Hellas. Είναι άλλωστε σχεδόν αποκλειστικά «αμερικανικά κεφάλαια» που θα σηκώσουν το βάρος (των σχεδόν 3 δισ. ευρώ) της αύξησης της Eurobank, με τον Χρ. Κίτσιο να αναλύει το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας και το ότι στις 15 του μήνα «κληρώνει» για βασικό επενδυτή.

Κλάδος αιχμής παραμένει ο τραπεζικός, με τον δείκτη σε απόλυτα ελεγχόμενη διολίσθηση, με την Εθνική στα 3,95 ευρώ (+0,77%), την Πειραιώς στο 1,85 ευρώ με -1,07% και την Alpha Bank κατά 2,30% χαμηλότερα στο 0,723 ευρώ. Στο 0,457 ευρώ (ξανά) διόρθωσε η μετοχή της Eurobank. Σημειώνεται ότι σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά της Πειραιώς για τους εγχώριους επενδυτές. 

Οι εξελίξεις στον κλάδο παρακολουθούνται κυρίως από τους... εκτός συνόρων με εύλογο ενδιαφέρον, ενώ η ενεργός συμμετοχή τους προοιωνίζεται ενδιαφέρουσα συνέχεια. Βέβαια κρίσιμη παράμετρος παραμένει το... πολιτικό μέτωπο, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να αναφέρεται στο παιχνίδι εντυπώσεων με φόντο την οικονομία. Ένα παιχνίδι, που κατά την εκτίμησή του, το κερδίζει στα σημεία -προσώρας- η κυβέρνηση και εύλογα θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει και χρηματιστηριακά.

Εκ προοιμίου πονηρή η σημερινή συνεδρίαση, μετά και τη χθεσινή τέταρτη συνεχόμενη υποχώρηση βασικών δεικτών και μετοχών, θα φανεί σύντομα κατά πόσον μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός βραχυπρόθεσμου κύκλου αντίδρασης. Ενδείξεις για νέα πτώση - κλειδί οι τράπεζες αναφερόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο (της 8ης/4), για να επιβεβαιωθεί σε απόλυτο βαθμό η τεχνικότητα κυρίως του FT 25.

Προσέξτε, χαμηλό ημέρας εχθές για τον δείκτη στις 416,01 μονάδες (στις 14.00-14.04), συντονισμένη απορρόφηση της προσφοράς και σταδιακή αντίδραση προς τις 419 μονάδες, αλλά παραμένοντας σταθερά σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα το κλείσιμο του δείκτη από τεχνική πλευρά κουμπώνει με απόκλιση 0,10 της μονάδας με το χαμηλό ημέρας. Ούτε με... αλγοριθμικό πρόγραμμα να ενεργοποιούνταν οι εντολές πώλησης-αγοράς.

Δίνοντας περισσότερες πιθανότητες στο ενδεχόμενο της αντίδρασης με βάση τις 1.300 και τις 419 μονάδες, θεωρώντας στόχο (στο ανοδικό σενάριο) τις 1.340 (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο της 7ης/4), μετοχές εισηγμένων-σηματωρών θα πρέπει να δώσουν πρώτες το έναυσμα.

Στα 6,84 ευρώ -χαμηλό ημέρας- έκλεισε η μετοχή της Μυτιληναίος που διορθώνει από τα 7,20 ευρώ (στις 2/4) και εάν είναι όντως σε ισχύ το ανοδικό σενάριο θα πρέπει να αντιδράσει σύντομα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η μετοχή της Τιτάν στα 23,68 ευρώ (+0,34%) είναι ούτως ή άλλως σε ανοδικό κανάλι (τριμήνου), όπως και η MIG. Αντίδραση από τα 3,80 ευρώ επιχειρείται στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, από τα 9 ευρώ για τη μετοχή των ΕΧΑΕ, ενώ για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα 3,80 ευρώ μάλλον επιβεβαιώνονται ως βραχυπρόθεσμη στήριξη.

(*)Στη συνέχεια της συνεδρίασης θα ανεβάσουμε διάγραμμα του Δείκτη των Τραπεζών, όπου εμφαίνεται η καταγραφή των ισχυρότερων χαμηλών που προδιαθέτουν -τεχνικά πάντα- για αναστροφή από τα επίπεδα των 190-195 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v