Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μαρτύριο της σταγόνας στο Χρηματιστήριο

Πέμπτη μέρα μικρής υποχώρησης με υψηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο. Σε βραχυχρόνιο πτωτικό κανάλι 10 blue chips. «Αδιαφορία» έδειξαν οι επενδυτές στην πτώση των spread και την ελληνική έκδοση. Που βρίσκονται οι επόμενες στηρίξεις.

Ξεκίνησε η διαδικασία του premarketing για την έκδοση 5ετούς ομολόγου από το Ελληνικό Δημόσιο. Οι Τράπεζες που ενεργούν ως διαχειριστές και συνδιαχειριστές του βιβλίου άνοιξαν πριν από λίγο τη διαδικασία, ενημερώνοντας τους πελάτες τους να δώσουν εύρος προσφορών και τιμής. Το βιβλίο αναμένεται να ανοίξει και τυπικά αύριο το πρωί στις 9:00 (ώρα Λονδίνου).

Την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση την πέρασε "ντούκου" η Αγορά, επιβεβαιώνοντας όλους όσους εδώ και μέρες υποστηρίζουν ότι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει προεξοφληθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από όποια θετικά σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι και μόνο μία εντυπωσιακή είδηση (π.χ. ένα σημαντικά χαμηλό επιτόκιο για το 5ετές ομόλογο), θα μπορούσε να επαναφέρει το ανοδικό momentum στο Χ.Α.

Σε άλλη περίπτωση, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι "βουτιές" χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων και το πλέον αρνητικό θα είναι η Αγορά να αρχίσει να "συνηθίζει" νούμερα χαμηλότερα του 1300.

Σε αυτή την περίπτωση, οι 1280 και 1250 μονάδες, δείχνουν σαν οι επόμενες τεχνικές στηρίξεις.
Περίπου η ίδια εικόνα και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον FTSE25 να έχει αρχίσει να "γέρνει" και την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στις 408 μονάδες. Για τον εν λόγω δείκτη, μόνο κλεισίματα υψηλότερα των 432 μονάδων, επαναφέρουν τον ανοδικό βηματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 29 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 25/2 (1261,92 μονάδες), ενώ οι αθροιστικές απώλειες των πέντε πτωτικών συνεδριάσεων φθάνουν στο 4,4%.

Επίσης, αξίζει υποσημείωσης ότι 10 από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, κινούνται πλέον σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι, εκτενέστερη αναφορά για τους οποίους θα γίνει στην συνέχεια του σχολίου.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης και η "μερίδα του λέοντος", από πλευράς συναλλαγών που απέσπασε ο τίτλος της Alpha Bank. Πιο συγκεκριμένα, η μετοχή της Alpha "απασχόλησε" το 39,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, με πάρα πολλά κομμάτια να αλλάζουν χέρια από τις δημοπρασίες και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, στις 17.00 ο τίτλος της Alpha Bank βρισκόταν στα 0,7240 ευρώ (+0,14%) έχοντας διακινήσει 50475776 τεμ.

Παρά ταύτα, η ολοκλήρωση των συναλλαγών βρήκε την μετοχή στα 0,7200 ευρώ (-0,41%), ενώ ο τελικός όγκος έφθασε τα 83.269.336 τεμ., πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 33 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια από τις 17.00 και μετά.

Πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρονται σε συναλλαγές μεταξύ ξένων funds που έγιναν στην σταθερή τιμή κλεισίματος, φαινόμενο το οποίο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και να επαναληφθεί και στην περίπτωση της Τρ. Πειραιώς.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Απόστολος Μάνθος

Η αδυναμία επαναξιολόγησης από το Γενικό Δείκτη της ζώνης αντίστασης των 1350 με  1364 μονάδων έγειρε τελικά τη πλάστιγγα προς το αρνητικό σενάριο διεξαγωγής ενός καθοδικού "pullback" προς το πρώτο επίπεδο στήριξης των 1305 με 1280 μονάδων, εν αναμονή και των κατάλληλων νέων "φόρτισης" των ανοδικών δυνάμεων, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Ζητούμενο εδώ είναι τόσο η διακράτηση του εν λόγω επίπεδου στήριξης, όσο και η μη καταστρατήγηση με συνεχόμενα κλεισίματα κάτω από τον εκθετικό απλό κινητό μέσο των 50 ημερών, στις 1288 μονάδες περίπου.
 
Επίσης εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εάν ο Γενικός Δείκτης δεν απειλήσει με αξιώσεις  καθοδικά τη γραμμή, που ενώνει τις προηγούμενες τοπικές κορυφές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στις 1230 μονάδες η μεσοβραχυχρόνια τάση παραμένει σε ανοδική ισχύ συμπιέζοντας ακόμα πιο πολύ το ελατήριο ανοδικής εκτόνωσης και κίνησης υπεράνω του ψυχολογικού ορίου των 1400 μονάδων.
 
Μάλιστα θα λέγαμε ότι έτσι όπως είναι πλαισιωμένος ο Γενικός Δείκτης, με τις εν εξελίξει αλλαγές στις σταθμίσεις των Τραπεζικών μετοχών, είναι σχεδόν "καταδικασμένος" μετά από μια εποχική παύση αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων να οδηγηθεί προς το επόμενο ισχυρό επίπεδο αντίστασης των 1450 μονάδων.  
 
Ως θετικό τεχνικό στοιχείο εκλαμβάνουμε και το γεγονός της επαναφοράς του Γενικού Δείκτη στους περισσότερους ταλαντωτές ορμής σε "oversold"  κατάσταση για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.
 
Η καθοδική διάσπαση των 424 μονάδων έχει ανοίξει πλέον το πεδίο για την κατάβαση του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25 προς τη ζώνη στήριξης των 415 με 410 μονάδων αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το σενάριο ανοδικής διάτρησης του επιπέδου των 440 μονάδων.
 
Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η αποτύπωση ενός επιβεβαιωμένου "πατήματος" πέριξ της  περιοχής των 410 μονάδων, για να μπορέσουμε να θέσουμε εκ νέου το βραχυχρόνιο θέμα επαναφοράς του δείκτη πάνω από την αντίσταση της καθοδικής γραμμής, στις 428 μονάδες περίπου.
 
Διαγραμματικά και  εδώ, όπως και στον Γενικό Δείκτη, όσο παραμένει σε επίπεδο τιμών ο FTSE25 πάνω από τη γραμμή, που ενώνει τις προηγούμενες τοπικές κορυφές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, στις 407 μονάδες, τόσο η τάση θα ετοιμάζεται για το επόμενο ανοδικό βήμα σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.
 
Δημήτρης Τζάνας
 
Το απροσδόκητο στις Αγορές ήρθε στο προσκήνιο με τη μορφή της γνωστής υπόθεσης του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, αναζωπυρώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, δηλαδή το ενδεχόμενο ενός "big-bang" του πολιτικού σκηνικού σε συνέχεια των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.
 
Ευλόγως, η Moody’s μετέθεσε τα της αναβάθμισης της Ελληνικής οικονομίας για τον Αύγουστο.
 
Έτσι, το Χρηματιστήριο εισήλθε σε περίοδο νευρικότητας και "χωνέματος" των θεαματικών εξελίξεων του Τραπεζικού κλάδου, που θα ολοκληρωθούν με την άντληση κεφαλαίων για την Eurobank επισφραγίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών κεφαλαίων για το μέλλον των Ελληνικών Τραπεζών.
 
Παράλληλα, οι αποτιμήσεις των  "καλών εταιρειών" στα παρόντα επίπεδα τιμών δύσκολα χαρακτηρίζονται πλέον ως "ελκυστικές", τουλάχιστον αυτές που απαρτίζουν τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
 
Πάντως, οι συνθήκες αποπληθωρισμού για την Ευρωζώνη φέρνουν πιο κοντά τις καταιγιστικές αλλαγές στη πολιτική της ΕΚΤ, που εκτιμάται ότι θα χορηγήσει άφθονη ρευστότητα μέσω της Αγοράς Κρατικών ομολόγων σε μια προσπάθεια ανάτασης της οικονομίας.
 
Η ενέργεια αυτή θα ευνοήσει τις μετοχικές αξίες, καθώς η περαιτέρω υποχώρηση των επιτοκίων θα μειώσει δραστικά τον επενδυτικό κίνδυνο, εξέλιξη που θα ευεργετήσει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, ίσως  δε και την πραγματική οικονομία αν οι Τράπεζες χορηγήσουν νέα δάνεια στο εγγύς μέλλον, εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.
 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις 

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισε το +1,09% του Hang Seng και το -2,10% του Nikkei.
 
Θετικά πρόσημα, αλλά απόλυτα ελεγχόμενα κέρδη για την Ευρώπη, κινήσεις των δεικτών πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, χαρακτηρίζουν τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.
 
Μένοντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ενώ η προσοχή των επενδυτώνείναι στραμμένη στα επίσημα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed, τα οποία θα συνοψίζουν τα όσα οδήγησαν στις αποφάσεις του Μαρτίου, στην επιβολή νέων, αυστηρότερων μέτρων για την κεφαλαιακή επάρκεια των μεγαλύτερων Αμερικανικών Τραπεζών προχωρούν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
 
Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ο νέος "λόγος μόχλευσης" που θα αναγκάσει τις 8 μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ να κρατούν τουλάχιστον το 5% του συνολικού ενεργητικού ώστε να έχουν τη δυνατότητα να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημίες σε περίπτωση κρίσης, χωρίς να επιτρέπεται στις Τράπεζες να χρησιμοποιούν τα δικά τους μοντέλα. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, αυτά τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αναγκάσουν τις 8 μεγαλύτερες Τράπεζες των ΗΠΑ να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαιά τους κατά τουλάχιστον 68 δισ δολ.

Επιστροφή στο ΧΑ

Κάτω από τα επίπεδα του 6%, για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου, με τον τίτλο να σημειώνει ισχυρά κέρδη εν μέσω εκκίνησης της διαδικασίας premarketing για την έκδοση του 5ετούς τίτλου.
 
Τα 300 εκατ. ευρώ έφτασαν οι προσφορές των Ελλήνων επενδυτών για τη συμμετοχή τους στη δημόσια πρόταση της Τραπέζης Πειραιώς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια πρόταση αφορούσε το 10% της συνολικής ΑΜΚ του ομίλου (1,75 δισ. ευρώ) δηλαδή 175 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών έχει οριστεί η 16 Απριλίου.

Η Ελλάδα επιστρέφει, τονίζει η Credit Suisse σε έκθεσή της στην οποία σημειώνει την έκδοση ομολόγου, τονίζοντας ότι βασική ανησυχία για τη Χώρα παραμένει η πολιτική αβεβαιότητα.

Η Ελληνική επιστροφή στις αγορές δύο χρόνια μετά την αναδιάρθρωση του χρέους φαίνεται εντυπωσιακή, αλλά είναι ευθυγραμμισμένη με το ιστορικό των αναδιαρθρώσεων χρέους διεθνώς, που δείχνει ότι οι επιπτώσεις στα premium ρίσκου στα ομόλογα τείνουν να εξαφανίζονται εντός δύο ετών, τονίζει η Citigroup, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα διαφέρει από τις προηγούμενες περιπτώσεις από δύο απόψεις:

Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ είναι υψηλότερος τώρα σε σχέση με πριν από το "κούρεμα", στο 177% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013 έναντι 156,9% στο δ' τρίμηνο του 2011.
Η μεταβολή του ΑΕΠ παραμένει αρνητική, αν και βελτιώνεται η τάση.

Η Citi υπογραμμίζει ότι ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ δύσκολα θα υποχωρήσει σημαντικά, εκτός εάν υποτεθεί ότι θα υπάρχει υψηλός ρυθμός ανάπτυξης στη Χώρα την επόμενη δεκαετία. Ωστόσο, σημειώνει, σχεδόν το 80% του χρέος είναι στον επίσημο τομέα και είναι πιθανόν να συμφωνηθεί περαιτέρω ελάφρυνσή του σύντομα, με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Το βασικό ρίσκο για τη Χώρα παραμένει αμιγώς πολιτικό, καταλήγει.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, την έκδοση του πενταετούς Κρατικού ομολόγου αναμένουν στην Εθνική, προκειμένου να θέσουν σε κίνηση τον σχεδιασμό για έκδοση εταιρικού ομολόγου. Η πρώτη έκδοση θα είναι senior bond και το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν μπορεί να ανέλθει ως και στο 1 δισ. ευρώ, εφόσον βέβαια η τιμολόγηση κριθεί ικανοποιητική. Η έκδοση ομολόγου αφορά στην χρηματοδότηση της ρευστότητας της Τράπεζας και δεν σχετίζεται με το capital plan που πρέπει να κατατεθεί στην Τρ. Ελλάδος ως τις 15 Απριλίου.

Στα 15,5 ευρώ από 12,8 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή του ΟΠΑΠ η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "buy". Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή η νέα τιμή αποδίδεται στις βελτιωμένες προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, στην έμφαση που δίνει η διοίκηση στη μείωση των δαπανών αλλά και στις λιγότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα VLTs. Όπως αναφέρει η IBG μια θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το μονοπώλιο του Οργανισμού στο "online betting" θα μπορούσε να αυξήσει την τιμή-στόχο κατά 2,2 ευρώ.

Πυρκαγιά σημειώθηκε στις 6 Απριλίου στο εργοστάσιο επαγγελματικών ψυγείων της Frigoglass στην περιοχή Gurgaon της Ινδίας, προκαλώντας ζημιές κυρίως στις αποθήκες και σε μικρότερο βαθμό στο χώρο παραγωγής. Έχει διακοπεί προσωρινά η παραγωγή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εισηγμένη διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια τα οποία καλύπτουν τις υλικές ζημιές καθώς και τις επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με διακεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες.

Ερχόμενοι στις λεπτομέρειες της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1307,72 μονάδες (+0,59%), όμως μετά τις 12.39 "φόρεσε μόνιμα τα κόκκινα", διολίσθησε μέχρι τις 1288,81 μονάδες (-0,87%), στις 17.00 βρέθηκε στις 1292,59 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1293,54 μονάδες με απώλειες 0,50%.

Ο τζίρος, ικανοποιητικός, έφθασε τα 151,7 εκατ. από τα οποία τα 16,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΑΛΦΑ, ΤΙΤΚ).

Να σημειωθεί ότι από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Τιτάν, Motor Oil, Frigoglass, ενώ αντίθετα μόνιμα στο "πράσινο" κινήθηκαν οι Σωλ. Κορίνθου και Intralot.

Όπως προαναφέρθηκε, 10 τίτλοι του FTSE25 κινούνται σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι και αυτοί, με τις επόμενες τεχνικές τους στηρίξεις, είναι:

Πειραιώς (με επόμενη τεχνική στήριξη στα 1,74 ευρώ), Alpha Bank (0,65), Jumbo (11,10), Folli Follie Group (23,80), Frigoglass (4,00), Motor Oil (8,20), Ελ. Πετρέλαια (6,60 - 6,50), ΟΤΕ (10,70), ΟΠΑΠ (10,20), ΕΕΕ (17,14).
Χαμηλότερα του 25αρη, τα νέα υψηλά 48 μηνών και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, απαιτούν αυξημένη εγρήγορση για την Ιντρακόμ, ενώ ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου ισοφάρισε τα υψηλά 81 μηνών.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Ιασώ, ενώ ίσως αξίζει αναφοράς η πλαγιοανοδική προσπάθεια στο Υγεία που έχει ξεκινήσει από τα 0,4460 ευρώ (κλείσιμο 3/4).

Προσπάθεια αντίδρασης από την Viohalco, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, ενώ σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε η ΓΕΔ.

Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η διόρθωση που έχει ξεκινήσει από τα 2,53 ευρώ (κλείσιμο 1/4) στον Κυριακίδη, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Παπουτσάνη, που αναδύθηκε από το χαμηλό ημέρας των 0,4600 ευρώ, ενώ τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Dionic.

Κινητικότητα και αυξημένες συναλλαγές στον Σαράντη, ενώ μάλλον αδύναμη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η αντίδραση της Ιντρακάτ, αν συνυπολογιστούν οι πιέσεις που προηγήθηκαν.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με την σημερινή να συνδυάζεται με μικρή μείωση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.442 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.375, 6.176 για τον Απρίλιο, 165 για τον Μάιο, 34 για τον Ιούνιο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 417,5) κινήθηκε μεταξύ 415,75 και 423,5 μονάδων, κλείνοντας με μικρό premium 0,06%.
 
Ένας αλλά αξιοπρόσεκτος ο δανεισμός τίτλων (2.000.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.126), ΔΕΗ (431), Alpha Bank (1.498), Εθνική (193), Πειραιώς (3.034), Μυτιληναίο (326), ΟΠΑΠ (174), MIG (895), Ελ. Πετρέλαια (603), ΓΕΚ (192), Eurobank (106), Motor Oil(122).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, περιορισμένος ήταν ο ημερήσιος όγκος στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα τερματικά να δείχνουν συνολικά 641 δικαιώματα (422 calls και 219 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα διαμορφώθηκε στο 33%. 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (79.575.181 τεμ.), Εθνική (3.724.716 τεμ.), Πειραιώς (49.806.741 τεμ.).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v