Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεδρίαση για δυνατούς λύτες

Με βεβαρημένο το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα, η Σοφοκλέους καλείται να αποφύγει την έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Η προσοχή στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στη μετοχή της ΔΕΗ. Τι αποκαλύπτει η τεχνική ανάλυση.

Ξαφνικά νέφη ανησυχιών δείχνουν να εμφανίζονται στις διεθνείς αγορές, οι περισσότερες εκ των οποίων πρόσφατα κατέγραψαν πολυετή ή ιστορικά υψηλά, την ώρα που το Χ.Α. μετρά έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, «τεχνολογική καταιγίδα» χτύπησε εχθές το βράδυ τη Wall Street, με τον δείκτη Nasdaq να σημειώνει πτώση 3,10%. Πτώση 2,09% κατέγραψε επίσης ο S&P 500, ενώ κατά 1,62% υποχώρησε ο Dow Jones.

Ήταν τέτοια η βιαιότητα της πτωτικής κίνησης που από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones, μόλις 2 διασώθηκαν με θετικό πρόσημο, ενώ σήμερα η Wall Street αναμένει τα αποτελέσματα της JP Morgan και της Wells Fargo.

Το αρνητικό κλίμα μεταφέρθηκε και στις μεγάλες ασιατικές αγορές, με τον δείκτη Nikkei να σημειώνει πτώση 2,38%, ενώ για αρνητικό άνοιγμα προϊδεάζουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όπου η Μαδρίτη και το Μιλάνο δείχνουν να βάζουν υποψηφιότητα για μεγαλύτερες πιέσεις.

Μεταφερόμενοι στο ελληνικό χρηματιστήριο, δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν ότι οι συνεχιζόμενες ανάγκες των εισηγμένων σε ρευστό, οι οποίες μεταφράζονται είτε σε αυξήσεις κεφαλαίου είτε σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων, δημιουργούν πρόσκαιρα πιέσεις στις μετοχές, καθώς ξένα κεφάλαια αναζητούν αποδόσεις με χαμηλότερο ρίσκο.

Οι κινήσεις αυτές εντείνουν την πίεση, αφού οι περισσότεροι από τους μετοχικούς τίτλους όπου δραστηριοποιούνται οι ξένοι επενδυτές σημειώνουν ιδιαίτερα σημαντικά κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ στην Πειραιώς, σήμερα ανοίγει βιβλίο προσφορών για ομόλογο 350-500 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου, έντονες πιέσεις ασκούν ξένες επενδυτικές τράπεζες στη διοίκηση της Εθνικής να προχωρήσει σύντομα σε κεφαλαιακή ενίσχυση, τρέχοντας την αύξηση κεφαλαίου παράλληλα με αυτήν της Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση την τεχνική ανάλυση, η σημερινή συνεδρίαση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, όταν την ίδια ώρα έχει σημειωθεί ιδιαίτερα υψηλός δανεισμός στην αγορά παραγώγων (δες σχετικό θέμα) με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι σε επιφυλακή.

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του χώρου, και στην παρούσα φάση, καλό θα ήταν τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια να αποφύγουν το ημερήσιο trading έως ότου η αγορά δείξει σημάδια ανάκαμψης.

Εν πάση περιπτώσει, όσοι επιμένουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε intraday κινήσεις ή σε κινήσεις με ορίζοντα βραχυπρόθεσμης πίστωσης (Τ+3) χρειάζονται αυξημένα αντανακλαστικά και ιδιαίτερα σφιχτά stop loss.

Πιθανή καθοδική διάσπαση των 1.280 μονάδων θεωρείται βέβαιο ότι θα ανεβάσει στροφές στην πτωτική τάση και δεν αποκλείεται να μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v