Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεγάλη Εβδομάδα με rebalancing και τράπεζες

Οι νέες μετοχές της Πειραιώς και η αύξηση στάθμισης στους δείκτες, αλλά και οι εξελίξεις στη Eurobank κρίνουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Πώς διαμορφώνουν το τοπίο τα νέα δεδομένα. Τι λένε οι αναλυτές για τη συνέχεια, τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Τα στατιστικά.

Με ιδιαίτερα βεβαρημένη, τεχνικά, εικόνα θα ξεκινήσει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα στο Χ.Α., των τεσσάρων συνεδριάσεων, που περιμένει μία νέα αύξηση του τζίρου με την είσοδο των νέων μετοχών της Πειραιώς (16/4) και το σχετικό rebalancing, λόγω αύξησης της στάθμισης του τίτλου σε διεθνείς δείκτες.

Μετά, φυσιολογικά, οι συναλλαγές θα "κάτσουν" αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι το Πάσχα των Ορθοδόξων, συμπίπτει εφέτος με αυτό των Καθολικών.

Οι ανάγκες των εταιρειών σε ρευστό είναι προφανές ότι θα συνεχίζουν να δημιουργούν πρόσκαιρα πιέσεις, καθώς τα κεφαλαία (περισσότερο τα ξένα) αναζητούν αποδόσεις με το χαμηλότερο ρίσκο.

Οι ΑΜΚ και οι εκδόσεις ομολόγων προσελκύουν κεφάλαια και από την Αγορά των μετοχών η οποία σε πολλές περιπτώσεις έχει δώσει σημαντικά κέρδη, σύμφωνα με την άποψη αρκετών επαγγελματιών του χώρου.

Σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να περιμένουμε την Αγορά να μας δείξει κάποιο σημάδι ανάκαμψης, ή αν δοκιμάζουμε κάποια σοβαρά επίπεδα στηρίξεων, ή βραχυπρόθεσμων Intraday σημάτων, να βάζουμε και τα ανάλογα "stops".

Μεταφερόμενοι στην τεχνική εικόνα, μόνο σε δραματική αλλαγή του διεθνούς κλίματος, μπορεί να ελπίζει σε ανοδική αναλαμπή και το Χ.Α. Σε κάθε άλλη περίπτωση και αν δεν προκύψει η είδηση - καταλύτης, η Αγορά μπαίνει σε φάση ταλαιπωρίας μέχρι τις εκλογές του Μαϊου.

Από καθαρά τεχνικής απόψεως, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να επιστρέψει σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 1308 μονάδων και ο FTSE25 υψηλότερα των 426 μονάδων.

Αντίθετα αν συνεχιστούν οι πιέσεις, επόμενες στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη είναι η ζώνη 1250 - 1240 και μετά η ζώνη 1200 - 1190.

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αν χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 400 μονάδων, επόμενη, θεωρητικά ισχυρή, στήριξη είναι η ζώνη 385 - 380.

Τι λένε οι αναλυτές

Ως ιδιαίτερα επιτυχής μπορεί να χαρακτηρισθεί η έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Ελλάδας τελικού ύψους €3 δισ (το ζητούμενο πόσο ήταν €2,5 δισ.), η οποία καλύφθηκε τελικά κατά 6,9 φορές, με την απόδοση να ανέρχεται στο 4,95% και το τοκομερίδιο στο 4,75%, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η είδηση για έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές οδήγησε το 10ετές spread έως και τις 418 μονάδες βάσης στις 09/04, μια μέρα δηλαδή πριν τη δημοπρασία του ομολόγου (η τελευταία επιτυχής έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές ήταν στις 07/04/10 μέσω της έκδοσης 7ετούς ομόλογου ύψους €3,65 δισ. με τοκομερίδιο 5,9% και με το spread να βρίσκεται στις 405 μονάδες βάσης).

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο το γεγονός ότι παρά τη μεγάλη υπερκάλυψη, το spread στις 11/04, την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του ομολόγου πριν την εκκαθάριση στις 17/04 και την έναρξη της τοκοφόρου περιόδου, αναρριχήθηκε στις 468 μονάδες βάσης και αντίστοιχα η απόδοση του 10ετούς στο 6,18%, οδηγώντας παράλληλα σε υποχώρηση άνω των 60 μονάδων βάσης και την τιμή του 5ετούς (!!!)

Αξίζει να αναφερθεί ότι η υποχώρηση της τιμής του 10ετούς Πορτογαλικού στις 11/04 ήταν -0,6% (το spread με τα Γερμανικά στις 393 μονάδες βάσης), όταν του 10ετούς Ελληνικού την ίδια μέρα ήταν -2,9%. Επίσης, ότι η διαφορά απόδοσης του 5ετούς Πορτογαλικού με το 10ετές είναι στο 1,3%.

Όσον αφορά τώρα την έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές, καίτοι αν αυτή έγινε με σημαντικά υψηλότερο επιτόκιο έναντι του μεσοσταθμικού 2,7% περίπου για την πλειονότητα του Ελληνικού χρέους, ήταν αναγκαία να πραγματοποιηθεί προκειμένου να προσελκύσει, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα, να ολοκληρώσει την καμπύλη του χρέους, να δημιουργήσει ένα "benchmark" και για τα Ελληνικά εταιρικά ομόλογα, διευκολύνοντας παράλληλα εκδόσεις νέων ομολόγων και να βοηθήσει στη μείωση του κόστους δανεισμού Επιχειρήσεων και Νοικοκυριών.

Το τελευταίο άλλωστε πιστοποιείται και από τη σημαντική υποχώρηση των ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων, όπου στην τελευταία δημοπρασία το μεσοσταθμικό επιτόκιο υποχώρησε στο 3,01% από 3,60% στη δημοπρασία του Μαρτίου και 4,00% στην αντίστοιχη του Φεβρουαρίου.

Στη δημοπρασία του Απριλίου 2010 ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν 4,55%. Την προσεχή εβδομάδα θα διενεργηθεί από τον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. δημοπρασία ΕΓΕΔ 13 Εβδομάδων, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο θα υποχωρήσει λογικά κάτω από το 2,70% (3,10% στη δημοπρασία του Μαρτίου), εκτιμά ο αναλυτής της Solidus Sec.

Ίσως να αποτελεί το οικονομικό γεγονός της χρονιάς. Η Ελλάδα μετά από 4 χρόνια άντλησε την εβδομάδα που πέρασε 3 δισ ευρώ με απόδοση 4,95% σε μια προσφορά-τελετή υποδοχής στο "κλαμπ" των Αγορών, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Πέρα από τα όσα θετικά ή αρνητικά γράφτηκαν ή ακούστηκαν, η έξοδος στις Αγορές είναι μια "κουκίδα στο χάρτη". Σε ένα χάρτη χωρίς σημεία αναφοράς από το 2010 έως το 2023, τουλάχιστον έως την περασμένη Πέμπτη το πρωί.

Δεν είναι κάτι υποχρεωτικά κάλο ή υποχρεωτικά κακό, κάτι μπλε, κόκκινο η μαύρο. Είναι ένα σημείο στίξης στα χρηματοοικονομικά δεδομένα της Χώρας, καθώς γύρω από αυτό το χάρτη θα στοιχηθεί το κόστος της ανάπτυξης. Και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι για να το κρίνουμε θα πρέπει να πάρουμε απόσταση από το γεγονός. Ή να κρίνουμε στην επόμενη δοκιμή στις Αγορές με πιο μετρήσιμο και συγκρίσιμο πλέον αποτέλεσμα.

Τα άμεσα και μετρήσιμα οφέλη αυτής της διαδικασίας πολλά: κόστος επιτοκίου χαμηλότερο από την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας, χαμηλότερο πάτωμα εισόδου στις Αγορές για τα Επιχειρηματικά ομόλογα, συντελεστής προεξόφλησης ταμειακών ροών σε πτωτική αναθεώρηση, πλήθος (550) και μέγεθος (20 δισ ευρώ) που έλαβαν μέρος στην διαδικασία και απήχηση σε μέσα ενημέρωσης κυρίως εκτός Ελλάδος.

Τεχνικά η ανοδική εικόνα στο Χ.Α. έχει χαλάσει και μάλιστα η πτώση έχει αποκτήσει και ταχύτητα καθώς οι δύο χρονοσειρές τάσεις των 15 και 30 ημερών έχουν επιβεβαιώσει πλέον την πτωτική κίνηση.

Αν και η Αγορά στα πολύ βραχυπρόθεσμα διαγράμματα φαίνεται υπερπουλημένη και ίσως να δικαιολογεί μια ανοδική αντίδραση, η υποχώρηση κάτω από τις 1215 μονάδες θα βάλει τον Γενικό Δείκτη σε περιπέτειες, αφού μετά θα χρειαστεί σχηματισμό αντιστροφής που θα αναλώσει περισσότερο χρόνο και δυνάμεις σε συναλλαγές.

Για την ερχόμενη εβδομάδα θα βάζαμε ένα σενάριο αντίδρασης σε προτεραιότητα, ωστόσο η εποχική επίδραση της Μ. Εβδομάδας, εντός και εκτός των τειχών, ενδεχομένως να περιορίσει την δράση και το περιθώριο αυτής της αντίδρασης.

To ημερολόγιο από εδώ και στο εξής έχει "πολύ Eurobank" αρχής γενομένης από την προγραμματισμένη γενική συνέλευση που θα πάρει απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Την Μ. Δευτέρα συνεδριάζει το ΤΧΣ για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank με την διαδικασία να τοποθετείται πλέον αμέσως μετά το Πάσχα.

Την Μ. Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ενώ την Μ. Πέμπτη αναμένονται και οι αλλαγές στις σταθμίσεις των δεικτών με βάση τις νέες μετοχές που θα εισαγάγει η Τράπεζα.

Έως την Μ. Τρίτη τέλος θα πρέπει Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής και Πανελλήνια Τράπεζα να έχουν φέρει τις προτάσεις τους στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών που προέκυψαν από τον διαγνωστικό έλεγχο της BlackRock, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Αρνητικό ρεκόρ διετίας την Παρασκευή

Συνεχίστηκε την Παρασκευή το πτωτικό σερί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την τάση να ανεβάζει στροφές παίρνοντας "καύσιμα καθόδου" από τις διεθνείς Αγορές και από την διάσπαση σημαντικών στηρίξεων στους βασικούς δείκτες.

Ξεκινώντας την περιγραφή καρέ - καρέ, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμου, καταγράφοντας σαν ενδοσυνεδριακό υψηλό τις 1285,23 μονάδες (+0,10%), όμως μετά τις 11.19 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1251,6 μονάδες (-2,52%).

Κάπου εκεί σημειώθηκε μία προσπάθεια ανασύνταξης των αγοραστών, που είχε σαν αποτέλεσμα την αναιμική προσπάθεια αντίδρασης του Δείκτη, όμως μετά τις 16.10 εκδηλώθηκε το νέο κύμα πωλήσεων που βύθισε τον Δείκτη μέχρι τις 1249,03 μονάδες (-2,72%). Στις 17.00 ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 1250,38 μονάδες (-2,62%) και ο FTSE25 στις 402,51 μονάδες (-2,95%).

Οι τελικές δημοπρασίες άφησαν αμετάβλητο τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1250,8 μονάδες με τελικές απώλειες 2,58%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του Δείκτη την Παρασκευή είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με το αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (1219,43 μονάδες).

Ακριβώς η ίδια "επίδοση" και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/2 (394,73 μονάδες).

Από την άλλη, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι οι πωλητές στο Χ.Α. έκαναν, με ιδιαίτερη ευκολία, το 7x7, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 7,55% και τον FTSE25 αθροιστικές απώλειες 7,71%.

Σημειωτέον ότι οι επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις είναι αρνητικό ρεκόρ διετίας για τον Δείκτη του Χ.Α., καθώς παραπέμπουν στην περίοδο 26/3 έως και 4/4/2012, όταν ο Δείκτης σημείωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα, τρίτη συνεχόμενη πτωτική η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, δημιουργώντας εβδομαδιαίες απώλειες 4,86% για τον Γενικό Δείκτη και 4,29% για τον Τραπεζικό.

Η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 173 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 13%.
Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τα κέρδη του στο 7,58% και ο Τραπεζικός στο 6,1%.

Σημαντικές οι πιέσεις στα Τραπεζικά warrants, με αποτέλεσμα και οι τρεις παραστατικοί τίτλοι να κλείσουν με αρνητικό πρόσημο.

Το warrant της Alpha Bank έκλεισε στα 1,81 ευρώ (-2,69%) με συναλλαγές 3452137 τεμ., της Πειραιώς στα 0,9700 ευρώ (-6,73%) με όγκο 3498396 τεμ. και της Εθνικής στα 1,18 ευρώ (-8,53%), ενώ διακίνησε 1280703 τεμ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η Motor Oil δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα, μόνιμα στο "κόκκινο" κινήθηκαν οι Alpha Bank, EEE, Folli Follie Group, Εθνική, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Εθνική, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25, καθώς μόνο η Motor Oil έκλεισε μα θετικό πρόσημο (+0,56%), όπως και η MIG (+1,27%), ενώ αμετάβλητος διασώθηκε ο τίτλος του Μυτιληναίου.
Εδώ ίσως αξίζει αναφοράς η εν εξελίξει πλαγιοανοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει η MIG από τα 0,39 ευρώ (κλείσιμο 29/1).

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώθηκαν από Εθνική (-7,25%), ΕΧΑΕ (-5,51%), Τέρνα Ενεργειακή (-5,01%), ΟΠΑΠ (-4,37%), Alpha Bank (-4,37%).

Ο τζίρος, σημαντικά χαμηλότερος από χθες, περιορίστηκε στα 147,7 εκατ. από τα οποία τα 18,7 εκατ., αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑΤΠ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ). Σε μόλις έξι τίτλους (ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, ΔΕΗ), το 65% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Εξαιρετικά κακή η τελική αναλογία ανοδικών (31) - πτωτικών (105) μετοχών, ενώ ενδοσυνεδριακά η αναλογία ξεπερνούσε το ένα προς τέσσερα (!)

Χαμηλότερα του 25αρη, συνεχίστηκαν οι πιέσεις που μπήκαν στην κατηγορία "επιτήρησης", δηλαδή σε Προοδευτική (-15,32%) και Dionic, με την δεύτερη να κλείνει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Αξιοπρόσεκτη η "συμπεριφορά" της Ιντρακόμ που διακράτησε μάλλον εύκολα τα πρόσφατα κεκτημένα, ενώ ο Νηρέας, σε ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον, σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του.

--ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με την σημερινή να συνδυάζεται με νέα αύξηση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.136 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11.659, 9.647 για τον Απρίλιο, 1.884 για τον Μάιο, 127 για τον Ιούνιο και 1 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 402,75) κινήθηκε μεταξύ 402 και 416 μονάδων, κλείνοντας στην θεωρητική του τιμή.
 
Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (360.800 Alpha Bank, 10.000 Eurobank, 6.000Intralot, 206.000 Εθνική, 21.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.767), ΔΕΗ (1.903), Alpha Bank(2.438), Εθνική (3.782), Πειραιώς (7.003), Μυτιληναίο (620), ΟΠΑΠ (1.309), MIG(3.007), Ελ. Πετρέλαια (885), ΓΕΚ (686), Ελλάκτωρα (561), Eurobank (699), Intralot(547), ΕΧΑΕ (278).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υποχώρησε στο 34%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα1.085 δικαιώματα, (432 δικαιώματα αγοράς και 653 δικαιώματα πώλησης). 
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης δεν αναφέρθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (100.775.301 τεμ.), Εθνική (3.302.066 τεμ.), Πειραιώς (45.352.056 τεμ.).

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.250,80 μονάδες με πτώση 4,86%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 υποχώρησε 5% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 2,21%.
 
Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσε μόνο ο κλάδος της τεχνολογίας (3,22%).
 
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Τηλεπικοινωνίες (-9,17%), Πετρέλαιο- Αέριο (-7,52%) και Βιομηχανικά Προϊόντα (-7,44%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Alpha Grissing (52,38%), Pasal (31,30%), Βαρβαρέσος (29,65%), Αθηνα (23,71%), Σφακιανάκης (19,90%), ΕΛΙΧΘ (19,70%), Τηλέτυπος (18,56%), Δούρος (18,04%), Μάθιος Πυρίμαχα (16,31%) και Γενική Τράπεζα (14,89%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Dionic (-42,19%), Προοδευτική (-34,72%), ΝΕΛ (-21,88%), Χαιδεμένος (-20,63%), Yalco (-17,42%), Δρομέας (-14,92%), Φιερατέξ (-14,67%) Βαράγκης (-14%), Intrakat (-13,68%) και Byte Computer (-13,24%).
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v