Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με ορμή πάνω από τις 1.200 μονάδες το ΧΑ

Υψηλότερα των 1.200 μονάδων και πάλι το Χ.Α., με τον ΟΤΕ στο +4% και με μετοχές-κλειδιά όπως Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Intralot να υπεραποδίδουν. Πτωτικά Εθνική Τράπεζα και Eurobank. Στις αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΤΕ τα βλέμματα.

Aνεβάζει στροφές το χρηματιστήριο, οι αγοραστές γίνονται επιθετικότεροι και ο Γ.Δ. κινείται υψηλότερα από τις 1.200 μονάδες

Με την πλειονότητα των μετοχών του FT 25 να υπεραποδίδει και παρά την αναμενόμενη πίεση-διόρθωση στη μετοχή της Πειραιώς.

Στον συγκεκριμένο τραπεζικό τίτλο έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν τα δύο τρίτα των συνολικών συναλλαγών αξίας πάνω από 230 εκατ. ευρώ. Σήμερα μπήκαν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές από την ΑΜΚ, ενώ από αύριο αλλάζει η στάθμιση του τίτλου στους διεθνείς δείκτες FTSE.  

Κομβική, για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα, θεωρήθηκε η επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από την ψυχολογική περιοχή των 1.200 μονάδων.

Η μετοχή του ΟΤΕ με κέρδη 4,65% παραμένει αιχμή της προσπάθειας, αλλά και περί τις δέκα μετοχές ακολουθούν υπεραποδίδοντας.

Συγκεκριμένα, ενισχύονται οι μετοχές των ΜΕΤΚΑ (5,56%), Iντραλότ (5,47%), Μυτιληναίος (4,30%), Frigoglass (3,92%), Εurobank Properties (5,75%), ενώ ακολουθούν Motor Οil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ.

Απώλειες καταγράφουν Tράπεζα Πειραιώς, Eθνική, Folli Follie και MIG.

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 11.30, ο μεν Γ.Δ. είχε αντιδράσει προς τις 1.199,56 μονάδες, ο δε FT 25 μέχρι τις 386,18. Αυτές οι δύο, μέχρι τώρα, κορυφές ημέρας είναι τα σημεία που θα πρέπει να υπερβούν οι δείκτες για να έχει συνέχεια η βραχυπρόθεσμη αντίδραση.

Μια κίνηση βραχυπρόθεσμη, κυρίως τεχνικών χαρακτηριστικών, ως συνέπεια της σημαντικής διόρθωσης που έχει προηγηθεί από τα τελευταία υψηλά της 2ας Απριλίου.

Το γεγονός πως η αντίδραση επιχειρείται με αυξημένες συναλλαγές σε συγκεκριμένες μετοχές-κλειδιά και παρά τη σημαντική αναμενόμενη πίεση που δέχεται η Πειραιώς, ενισχύει την εκτίμηση πως ο Γ.Δ. θα περάσει και πάλι πάνω από τις 1.200 μονάδες μέχρι το τέλος της ημέρας.

Σημαντική η συνεισφορά του ΟΠΑΠ, όχι τόσο για την αντίδραση από τα 10,10 προς τα 10,53 ευρώ, όσο για τα 6 πακέτα που έχουν αλλάξει χέρια στη μετοχή σε εύρος τιμών 10,20 - 10,25 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως στη μετοχή του ΟΠΑΠ από τα περίπου 11 εκατ. ευρώ περίπου τα 3,8 εκατ. έχουν γίνει με τη μορφή πακέτων.

Τρία σημαντικά πακέτα έχουν γίνει και στη μετοχή της Πειραιώς, ένα στην αρχή και δύο στη συνέχεια της συνεδρίασης. Τα δύο τελευταία έχουν γίνει στο 1,74-1,75 ευρώ, συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ.

Η μετοχή της Εθνικής κυμαίνεται στα 2,97-3,10 ευρώ, με την προσοχή της αγοράς στραμμένη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 19.00 με κύριο θέμα το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης του τραπεζικού ομίλου.

Με συγκριτικά μέτριες συναλλαγές αντιδρά και η μετοχή της ΔΕΗ από τα 10,30 στα 10,63 ευρώ (με μέγιστο τα 10,65 ευρώ), ενώ μετά τις 12.35 διατηρείται πέριξ των 10,50 ευρώ.

Ανοδικά κινούνται επίσης ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Frigoglass, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Eurobank Properties, Motor Oil, 3Ε.

Σταθερά πάνω από τις 1.200 μονάδες ο FT Mid, καθώς μετοχές-σηματωροί δεν... καταλαβαίνουν από την τελευταία διόρθωση. Ειδικότερα, για τη μετοχή του Σαράντη σημειώθηκε νωρίτερα νέα υψηλή τιμή στα 8,19 ευρώ, ενώ φορά αντίδρασης διαμορφώνεται για τους τίτλους των Fourlis, Intracom, Υγεία, Ελληνικά Καλώδια.

Στα ευρωχρηματιστήρια το κλίμα και η τάση δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά από την προηγούμενη αναφορά μας. Στις 9.255 μονάδες (0,91%) ο DAX, κατά 0,95% υψηλότερα στις 4.386 μονάδες ο CAC 40. Εύλογα για τα ευρωχρηματιστήρια η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εξελίξεις στην Ουκρανία, παραμονή της κρίσιμης τετραμερούς σύσκεψης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v