Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αναζήτηση κινήτρου το χρηματιστήριο

Κρίσιμο να επιβεβαιωθεί η στήριξη των 1.220-1.215 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος και κυρίως Εθνική και Eurobank. Προβληματίζει η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος στη μικρή κεφαλαιοποίηση.

Ευρείας έκτασης η χθεσινή διόρθωση στο Χ.Α., έχασαν έδαφος οι ευρωαγορές μετά την τριήμερη άνοδο, τερματίστηκε το θετικό σερί αργά χθες το βράδυ στη Wall Street.

Και αν για τις διεθνείς αγορές η «ουκρανική κρίση» λειτούργησε ως αφορμή για διόρθωση και τα νέα από τη στεγαστική αγορά έριξαν το αμερικανικό χρηματιστήριο, στην Αθήνα η υποχώρηση σημειώθηκε ακριβώς την ημέρα της ανακοίνωσης των στοιχείων της Eurostat και της συμφωνίας του ελληνικού δημοσίου με την KfW για τη σύσταση του πολυδιαφημισμένου Επενδυτικού Ταμείου.

Ο χρηματιστηριακός κανόνας "πούλα στην είδηση" μπορεί να επιβεβαιώθηκε χθες με τη ρευστοποίηση θέσεων από ξένους και Έλληνες παίκτες, ωστόσο το -2,42% του Γενικού Δείκτη (και το -2,60% του FT 25) ξάφνιασε αρκετούς με την τροπή της κίνησης όπως και το γεγονός πως ούτε μία από τις 25 μετοχές του δείκτη δεν έδωσε θετικό κλείσιμο.

Στις 1.230 μονάδες ο Γ.Δ., στις 396 ο FT 25, με συναλλαγές 115 εκατ. ευρώ, από τα οποία 29,8 εκατ. στην Πειραιώς και 26,7 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank.

Ο Θαν. Σταυρόπουλος στο σχόλιό του αναφέρει τα blue chips που δεν... σήκωσαν κεφάλι στη χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα αρκετά από αυτά κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας προβλημάτισαν ως προς τη βραχυπρόθεσμη πορεία τους.

Στα επίπεδα των 175 μονάδων οπισθοχώρησε πάλι ο δείκτης των τραπεζών, καθώς η Εθνική ξαφνιάζοντας αρνητικά με -4,09% διόρθωσε στα 3,05 ευρώ, η Πειραιώς στο 1,70 ευρώ, ενώ η Alpha Bank που το πάλεψε σχεδόν μέχρι το τέλος υποχώρησε στο 0,679 ευρώ.

Βέβαια από τον τραπεζικό κλάδο δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, ειδικά σε αυτήν τη φάση της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών ομίλων, καθώς η ΕΤΕ και η Eurobank κλειδώνουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου η κάθε μία τους.

Στο σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου αναφέρεται: «Κλίμα εδραίας αισιοδοξίας για την επιτυχή κάλυψη των αυξήσεων κεφαλαίου της Eurobank και της Εθνικής διαμορφώνεται στην αγορά, καθώς γίνεται αντιληπτό ότι το ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ισχυρό, παρά το μούδιασμα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τις επερχόμενες ευρωεκλογές και την προηγούμενη άντληση 2,95 δισ. ευρώ από την Alpha και την Πειραιώς. Η Eurobank και η Εθνική σκοπεύουν να αντλήσουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες κεφάλαια ύψους 3,75 δισ. ευρώ από το εξωτερικό και έως 536 εκατ. από την εγχώρια αγορά, με σκοπό να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ανάγκες (Eurobank) και επιπρόσθετα να προχωρήσουν στην εξαγορά προνομιούχων μετοχών ή σε μικρή εξαγορά στην Ελλάδα (Εθνική)».

Πράγματι σε αυτή τη συγκυρία, με όσα διαδραματίζονται εντός και εκτός συνόρων, το να ζητούνται 3,75 δισ. ευρώ μόλις λίγο χρόνο μετά τα (σχεδόν) 3 δισ. ευρώ που τοποθετήθηκαν στις ΑΜΚ των Alpha Bank και Πειραιώς δεν είναι δα κάτι αμελητέο, σημείωνε χρηματιστηριακός παράγοντας, λέγοντας το αυτονόητο.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρόκειται για ρευστότητα κυρίως «ξένων συμφερόντων» που αναμφίβολα μέρος της δεν τοποθετείται σε άλλες μετοχές του Χ.Α., με ενδεικτική την εικόνα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ.

Το στέγνωμα της ρευστότητας σε μία ούτως ή άλλως ρηχή αγορά (των 25-30 ενεργών μετοχών) προφανώς και δεν βοηθά την άνοδό της, πόσο μάλλον που το κλίμα εκτός παραμένει ρευστό, ενώ εντός διαμορφώνεται (και) από τις προεκλογικές σκιαμαχίες των πολιτικών κομμάτων.

Η αδυναμία μετοχών-σηματωρών, και λόγω περιορισμένης ρευστότητας, αποτυπώνεται στη βραχυπρόθεσμα αρνητική πορεία εισηγμένων όπως ενδεικτικά σημειώνεται για Μυτιληναίο, Jumbo, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αλλά και σε Fourlis, Intracom (από τον FT Mid). Με τις συγεκριμένες περιπτώσεις να θεωρούνται ενδεικτικές ενός γενικότερου κλίματος, που έχει διαμορφωθεί. Παράλληλα, ο περιορισμός του όποιου ενδιαφέροντος σε μία τριάδα μετοχών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) δεν μπορεί να κρατήσει εσαεί..., χρειάζεται και άλλες δυνάμεις.

Τεχνικά για τον FT 25 η αδυναμία υπέρβασης των 415 μονάδων ενισχύει το ενδεχόμενο νέας δοκιμασίας των 385-380 μονάδων, ενώ για τον Γ.Δ. η προσέγγιση των 1.280 απομακρύνθηκε μετά το χθεσινό άδειασμα.

Από την πλευρά τους οι ξένοι παίκτες εξακολουθούν να στηρίζουν το ελληνικό εγχείρημα, ανακοινώνουν αναλύσεις, δίνουν τιμές-στόχους, είναι αρχικά θετικοί, αλλά όλοι τους ανεξαιρέτως αναφέρονται (και) στην παράμετρο της πολιτικής ρευστότητας. Γεγονός που σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό λειτουργεί ανασταλτικά σε μία αγορά όπου τα σημάδια κόπωσης είναι ορατά.

Το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση ορθά (για αυτούς), ανοίγει  θέμα διευθέτησης χρέους (διαδικασία που θα τελεσφορήσει στο δεύτερο 6μηνο, και με ποιους όρους, βέβαια), ωστόσο η... συζήτηση που θα ακολουθήσει (μέχρι τις εκλογές) δεν επαρκεί για να επιχειρηθεί η υπέρβαση στο Χρηματιστήριο. Και τουλάχιστον όχι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής και της Eurobank.

Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει σήμερα ταμείο, όπως σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, ωστόσο η διατήρηση δυνάμεών της οφείλεται περισσότερο στα συνεχόμενα... αυτογκόλ της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρά στην αποτελεσματικότητα δικών της πρωτοβουλιών.

Και αυτό η αγορά το γνωρίζει και το προεξοφλεί. Έτσι μετά το μίνι προεξοφλητικό ράλι του... πρωτογενούς πλεονάσματος (σ.σ. από τις 382 στις 407 μονάδες ο FT 25 σε 3-4 συνεδριάσεις) δεν υπάρχει κίνητρο και προϋποθέσεις μόχλευσης για κάποιον βραχυπρόθεσμο παίκτη να βγει επιθετικά ανοδικά. Άντε μέχρι τις 412-415 στο ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης και προσέχοντας στη διόρθωση τις 385-380 μονάδες. Εύρος τιμών όπου παίζεται και το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων -θέσεων αντιστάθμισης- μέχρι και χθες.

Επίσης το ότι μέχρι τώρα δεν κινείται κάτι στα... μικρομικρά λειτουργεί σε βάρος της αγοράς.

Ενδεικτικά χθες μόνον Νάκας, Ιντερτέκ, Quality αντέδρασαν με συναλλαγές (στην Qual μάλιστα έγινε και το πακέτο του 10,8% στο 0,38 ευρώ), ενώ σε ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Kleemann, ASCΟ κ.ά. οι συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τις μερικές χιλιάδες ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση τις 19.906 ευρώ (για τη μετοχή της Kleemann).

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v