Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ανευρη» συνεδρίαση με μικρό τζίρο

Με χαμηλό όγκο συναλλαγών η αγορά κινείται κοντά στις 1.180 μονάδες. Προσπάθειες διαφοροποίησης από Εθνική, Alpha και Eurobank. Πιέσεις για ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στο ένα προς δύο η αναλογία ανοδικών και πτωτικών μετοχών.

Παρά το γεγονός ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές διατηρούν τα αρχικά κέρδη τους, ενθαρρυμένες από το οριακά καλύτερο του αναμενομένου ΑΕΠ της Κίνας, στο ελληνικό χρηματιστήριο η εικόνα δείχνει να διαφοροποιείται από τις προηγούμενες τρεις ανοδικές συνεδριάσεις και μετά τις 10.56 ο Γενικός Δείκτης κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, έχοντας υποχωρήσει μέχρι τις 1.166,92 μονάδες.

Αν και οι μέχρι στιγμής πωλητές δεν χαρακτηρίζονται από τις επιθετικές τους κινήσεις, οι πιέσεις στο ταμπλό του FTSE 25 θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν γενικευμένες, καθώς μόνο η Alpha, η ΕΕΕ και η Eurobank διασώζονται οριακά θετικά.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% σημειώνουν η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΠ, η Μέτκα και η Intralot και πτώση άνω της 1 ποσοστιαίας μονάδας MIG, Viohalco, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Jumbo, Motor Oil και Τιτάνας.

Βέβαια στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις ο όγκος συναλλαγών είναι ιδιαίτερα μικρός και η εικόνα εύκολα αναστρέψιμη, όμως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, καθώς δεν μπορούν με λογικά, ή έστω λογικοφανή επιχειρήματα, τη "δοκιμαστική βουτιά" που έλαβε χώρα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ακόμα και το υποψιασμένο σενάριο σύμφωνα με το οποίο έγειρε η αγορά, προκειμένου να μετακυλιστούν θέσεις στην αγορά παραγώγων, εν όψει της επικείμενης λήξης των συμβολαίων Ιουλίου, ευκολότερα σε χαμηλότερες τιμές, δεν επιβεβαιώνεται από τον μέχρι στιγμής όγκο συναλλαγών στο Χ.Π.Α.

Κακή η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, που διαμορφώνεται στο 1 προς 2, ενώ μετά τα πρώτα 35 λεπτά της συνεδρίασης ο τζίρος ξεπερνά τα 14 εκατ. από τα οποία το 0,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένη συναλλαγή της Alpha Bank.

Χαμηλότερα του 25άρη, σχετική κινητικότητα σημειώνεται σε Δρομέα, MIG, Real Estate, Εκτέρ, Υγεία και Σαράντη.
Με αυτά τα δεδομένα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνέχεια της συνεδρίασης, ως προς το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών, όμως θεωρείται περίπου βέβαιο ότι τα πάντα θα κριθούν την τελευταία ώρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v