Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Όλα τα blue chips βάφτηκαν στα «κόκκινα»

Σημαντικές πιέσεις στην ελληνική αγορά υπό το βάρος των γεωπολιτικών εξελίξεων. Προς τις 1.160 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης με το σύνολο του FT25 να σημειώνει πτώση. Υψηλός τζίρος στις τράπεζες. Αυξάνει τη μεταβλητότητα η επικείμενη λήξη παραγώγων.

Μειώνουν τις αρχικές τους απώλειες οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ενώ χαμηλώνει η ζήτηση για κρατικά ομόλογα που θεωρούνται από τους επενδυτές επενδυτικά καταφύγια, όπως και για τα εμπορεύματα. Παρά ταύτα η νευρικότητα είναι έντονη (σε αυτό "βοηθούν" και οι ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσεις) και κανείς δεν είναι σε θέση να στοιχηματίσει για το σημερινό κλείσιμο των αγορών και για την τάση που θα διαμορφωθεί στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Αυτή την ώρα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,38% στις 1.162 μονάδες. Το ΧΑ ξεκίνησε πτωτικά, όπως και αναμενόταν, με τους πωλητές να δείχνουν ιδιαίτερα φουριόζοι από το πρώτο ημίωρο, όταν και ο Δείκτης είδε το πρώτο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1.170,38 μονάδων.

Ευνόητο είναι ότι το νότιο ξεκίνημα έφερε και σημαντική αύξηση του τζίρου, όμως μετά τα πρώτα 30 λεπτά οι συναλλαγές δείχνουν να κατεβάζουν στροφές και οι περισσότεροι των εμπλεκομένων πιθανότατα θα περάσουν σε στάση αναμονής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης, οι τέσσερις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές έχουν απασχολήσει περισσότερο από τα 3/4 του συνολικού τζίρου, ο οποίος ξεπερνά τα 17 εκατ. από τα οποία τα 5,3 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Από το ταμπλό του FTSE25, όπου επικρατεί κατά κράτος το κόκκινο, τις σημαντικότερες απώλειες καταγράφουν Εθνική, Πειραιώς, MIG, EEE, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Ελλ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Eurobank Properties, Motor Oil, Jumbo, Μέτκα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν και Folli Follie Group.

Σχετικά αμυντικότερη συμπεριφορά επιδεικνύουν Alpha Bank, Eurobank, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ (γύρισε σε θετικό πρόσημο με συναλλαγές μόλις 544 τμχ.) και ΟΠΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των "γνωστών" τεσσάρων τραπεζικών τίτλων, μόνο η MIG και ο ΟΤΕ σημειώνουν συναλλαγές άξιες αναφοράς που ξεπερνούν τα 100.000 τμχ., ενώ οι υπόλοιποι από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς πνίγονται στα ρηχά νερά λόγω απόλυτης έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι λόγω επιθετικών κινήσεων από την πλευρά των εν δυνάμει πωλητών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μετά από βραχύβια ανοδική αντίδραση που έφερε τον Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 1.177 μονάδων, να υπάρξει και νέα υποχώρηση. Θεωρείται βέβαιο ότι στη συνέχεια το Χ.Α. θα κινηθεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και πολύ μεγαλύτερα δείγματα γραφής θα δοθούν μετά τις 14.00.

Το απόλυτο μηδέν από μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση "βοηθά" στη μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών που ξεπερνά το 1 προς 5!

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v