Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Νέα προσπάθεια για τις 1160 μονάδες

Χρειάστηκε μία ώρα για να... ξυπνήσει το ΧΑ. Προς τις 1.160 μον. ο ΓΔ, με αιχμή το «γύρισμα» της Εθνικής και τα κέρδη της ΔΕΗ. Ενδιαφέρον σε ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ, FFG. Στα επίπεδα των 372-375 μονάδων ο FT25.

Στα ρηχά ξεκίνησε το ΧΑ τόσο σε επίπεδο δεικτών όσο και τζίρου. Κλίμα, που άλλαξε κάπως λίγο μετά τις 11.20 μετά από ενεργοποίηση αγορών στη μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ ανέβηκε ο πήχης και στη μετοχή της Εθνικής.

Ελαφρώς ανοδικό το άνοιγμα (1.154,91 μονάδες) ήπια πίεση (μέχρι τις 1.145,92 )χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις για την πλειονότητα των μετοχών της «μεγάλης» και «μεσαίας» κατηγορίας. Αντίδραση προς τις 1.160 μονάδες μετά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Επιφυλακτικοί και μάλλον εκτός παιδιάς οι περισσότεροι ξένοι, λιγοστές και περισσότερο υποστηρικτικού χαρακτήρα οι κινήσεις από την πλευρά Ελλήνων διαχειριστών και παικτών.

Στα 7,4 εκατ. ευρώ συναλλαγών (στα πρώτα 50΄της συνεδρίασης) αποτυπώνεται η όποια διάθεση των ενεργών παικτών, που παραμένει όπως τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις σε υποτονικό επίπεδο. Στα 12,5 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.30.

Σε ελαφρώς ανοδική φορά ο Τραπεζικός Δείκτης ελεγχόμενος πάντα στο όριο των 150-155 μονάδων, με το 69% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές και τις Εθνική, Πειραιώς να έχουν για ακόμη μία ημέρα τη μερίδα του λέοντος. Αυξημένες συναλλαγές και πωλήσεις, που παραπέμπουν σε ξένο παίκτη, στη μετοχή της Eurobank που νωρίτερα σημείωσε χαμηλό στα 0,335 ευρώ.

Για τον όμιλο Εθνικής χρήσιμα είναι όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Euro2day.gr για το τι περιλαμβάνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Στα 2,39-2,42 ευρώ η μετοχή "βλέποντας" πάνω από τα 2,45 ευρώ με αγοραστές.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται η κρίσιμη στήριξη για τη μετοχή του Οργανισμού, υπερισχύουν οι αγοραστές στον τίτλο της ΔΕΗ (μέχρι τα 10,37 ευρώ) ενώ συνεχίζονται οι ελεγχόμενες πωλήσεις στον τίτλο του ΟΠΑΠ μέχρι τα 11,71 ευρώ. Από αυτά τα χαμηλά επίπεδα ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές αγοράς - λίγο μετά τις 11.15-11.20- ενισχύοντας τη μετοχή και φέρνοντας το «γύρισμα» των βασικών δεικτών σε θετικό έδαφος.

Συντηρητικό παιχνίδι, που ωστόσο αφήνει το περιθώριο για επί μέρους κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές/εισηγμένες.

Αγοραστές και συνέχεια στην ανοδική αντίδραση της μετοχής του Ελλάκτορα (μέχρι τα 3,90 ευρώ) που σύμφωνα με κάποιους πριμοδοτείται από την είσοδο της θυγατρικής. Τεχνικά για τη μετοχή υπάρχει περιθώριο υπέρβασης- και πάλι- των 4 ευρώ. Με αγοραστές και οι μετοχές Τέρνα Ενεργειακής/ΓΕΚ Τέρνα, καθώς στην αγορά γίνεται αντιληπτή η προστιθέμενη αξία που αποκτά ευρύτερα ο όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες πλέον. Σημειωτέον, πως η ΤΕΝΕΡΓ αποτιμάται 417,6 εκατ. ευρώ έναντι 135,7 εκατ. ευρώ της Ανεμος.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν, πως εξ΄ αρχής ήταν αναμενόμενη η προσπάθεια «μόχλευσης» ενός τμήματος της αγοράς με αφορμή την εισαγωγή της εταιρείας, εστιάζοντας στον τομέα της «ενέργειας» συμπεριλαμβάνοντας μετοχές που άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται στα του κλάδου. Πράγματι από τη συνεδρίαση της Τρίτης πέραν των τραπεζών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ το όποιο ενδιαφέρον έχει διαχυθεί σε μετοχές εταιρειών όπως ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίος, Ενεργειακή κ.λπ. Στοιχείο ενδεικτικό, πως η αγορά χρειάζεται...ζωογόνες δυνάμεις και κίνητρα - αφορμές για να αφυπνιστεί.

Από το υπόλοιπο του... ταμπλό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις από το μέτωπο ΟΛΠ-ΤΑΙΠΕΔ και τον διαγωνισμό για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την Cyprus η Aegean, που όλο και ισχυροποιεί τη θέση της. Στα 6,19 ευρώ η μετοχή με απώλειες στα 442 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της εταιρείας.

Στα 16,90 η μετοχή του ΟΛΠ στα 422 εκατ. ευρώ η αποτίμηση του λιμανιού. Σε προχωρημένο στάδιο ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ συντηρεί το επιλεκτικό ενδιαφέρον συγκεκριμένων επενδυτικών σχημάτων, με τη μετοχή στα 29,99 ευρώ αποτιμάται 302 εκατ. ευρώ (αλλά στις 11.30 η μετοχή δεν είχε...ανοίξει καν).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v