Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στα... σκαριά προσπάθεια απεγκλωβισμού

H Πειραιώς έκανε νωρίτερα την διαφορά στις τράπεζες και το ΧΑ πλησίασε τις 1.165 μονάδες. Ο αναιμικός τζίρος μετριάζει τις προσδοκίες. Διάχυση ενδιαφέροντος και συναλλαγών σε Μυτιληναίο, ΕΛ.ΠΕ, Jumbo, FFG, MOH, MIG. Kινητικότητα σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ.

Την περιοχή των 1.170 μονάδων «πάτησε» νωρίτερα ο ΓΔ καλύπτοντας εξ ολοκλήρου τα κένα που δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της πτωτικής συνεδρίασης της Δευτέρας. Ενδειξη ισχυρή και ενθαρρυντική για όσους μετρούν την συνεδρίαση και με τεχνικά κριτήρια. Γεγονός, που έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά κυρίως βραχυπρόθεσμων παικτών, που αρχίζουν και (ξανά) ποντάρουν στο σενάριο της στόχυεσης των 1.180 μονάδων (κατ΄αρχήν).

Από τις 14.05-14.10 που ενισχύθηκαν οι αγοραστές αρχικά από την Πειραιώς και γρήγορα σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και μία ομάδα μετοχών του FT25 μέχρι πριν λίγο σημειώνεται αύξηση "χτυπημάτων" και συναλλαγών ανά μετοχή για περισσότερους από 15 τίτλους (πέραν των 4 τραπεζικών και των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ- ΔΕΗ).

Οσον αφορά στον ΓΔ με την προσέγγιση των 1.170 μονάδων "καλύπτονται" οι 1.163,38 της 21/7 με αμέσως επόμενη/ψηλοτερη στόχευση τα... κενά που δημιουργήθηκαν στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής δηλαδή προς τις 1.175-1.190 μονάδες.

Χρηματιστηριακή πηγή σημείωνε, πως η μόνη νεότερη εξέλιξη που θα μπορούσε να θεωρηθεί αφορμή για ανοδική διαφυγή είναι η διαβεβαίωση του Αντ. Σαμαρά προς τους βουλευτές της ΝΔ πως "δεν η χώρα δεν πάει σε εκλογές". 

Η αλήθεια είναι πως το ΧΑ έχει μείνει δύο ανοδικές συνεδριάσεις πίσω από τα ευρωπαικά και εάν υποτεθεί πως "ισχυρά χέρια" επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα και τάση θα αδράξουν όποια αφορμή βρεθεί. Αλλωστε σε μία ρηχή αγορά εύκολα άγεται (ανοδικά ) και φέρεται ( καθοδικά ) όταν μία 4 άδα μετοχών βαραίνει πάνω από 50% στην συνολική στάθμιση του Δείκτη.

Ωστόσο, όπως σημειώναμε και αμέσως νωρίτερα ενθαρρυντική ένδειξη ήταν η προσπάθεια διάχυσης του παιχνιδιού και προς μετοχές των Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακής, ΕΛ.ΠΕ, ΕΛΛΆΚΤΩΡ, ΤΙΤΑΝ αλλά και σε ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, MIG, FFG.

Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη η επιβεβαίωση των 365 μονάδων για τον FT25 έδωσε σήμα για την προσέγγιση των 375, ενώ ανοδική διάσπαση των 376 μονάδων θα μπορούσε να επιταχύνει την κίνηση προς τις 385 μονάδες για τον δείκτη. Για τον Τραπεζικό Δείκτη εάν σημειωθεί σε κλείσιμο τιμή έστω και οριακά πάνω από τις 155 τότε ενισχύεται το βραχυπρόθεσμο σενάριο για μία πιθανή κίνηση της τάξης του 2-3% υψηλότερα του κλαδικού δείκτη.
Λίγο μετά τις 15.00 οι συναλλαγές είχαν φτάσει τα 50 εκατ. ευρώ/ με 37,9 εκατ. μετοχές, με το 58% στις τράπεζες (ποσοστό αυξημένο από την αμέσως προηγούμενη αναφορά μας) και την Πειραιώς στα 1,56 ευρώ. 

Σε κάθε περίπτωση τα μηνύματα στην αγορά έρχονται από το μέτωπο των δύο κυβερνητικών εταίρων με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται στις πυροσβεστικές κινήσεις τους, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ αποδεικνύεται για πολλοστή φορά κατώτερο των περιστάσεων (που αφορούν στην λειτουργία του, τις αμοιβές των μελών του, τα κόστη για ένα αναποτελεσματικό- για αυτό που εντέλλεται- έργο).

Ανησυχητικά τα μηνύματα (από Ρωσία και Γερμανία) για τον τουρισμό, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο έγκυρος Παναγιώτης Υφαντής και ενώ η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για παραγωγή χρήματος σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v