Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γενική αντεπίθεση στο Χρηματιστήριο

Διατηρείται πάνω από τις 1.210 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης. Διάχυση του ενδιαφέροντος και σε άλλα blue chips. Με απόδοση πάνω από 4% περί τις 20-25 μετοχές.

Με υψηλό τζίρο συνεχίζει το χρηματιστήριο την αντίδραση. Στις 1.215 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην περιοχή των 390 ο FTSE 25, με αιχμή ανοδικής διεμβόλισης τις τράπεζες. Με 4,80% ο κλαδικός δείκτης επανέρχεται προς τις 165 μονάδες και είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

Η επαναφορά της αγοράς στα επίπεδα των αρχών Ιουλίου, η υπερκέραση των τιμών της 7ης-8ης/7 μπορεί να έχει εντείνει τη συναλλακτικότητα, με συνέπεια την ταχύτερη κίνηση αγοραστών-πωλητών στο ταμπλό, δημιουργεί όμως εύλογα ερωτήματα κατά πόσον έχουμε σε εξέλιξη μία «ανοδική παγίδα» ή αν η (και) τεχνικών χαρακτηριστικών αντίδραση θα περάσει στο επόμενο (δεύτερο) κύμα του σχηματισμού.

Οι συναλλαγές παραμένουν υψηλές στα 90 εκατ. ευρώ με πολλά κομμάτια (στις 14:00), με το 59% στις τράπεζες, ποσοστό που έχει μειωθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη αναφορά μας, δείχνοντας τη διάχυση του παιχνιδιού και πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Στελέχη τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ υποστήριζαν πως η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για μετοχές του κλάδου θα πρέπει να αναζητηθεί και στις λεπτομέρειες όσων αναφέρονται ενδεικτικά στην έκθεση της Alpha Bank για τη δυνατότητα που υπάρχει να αυξηθεί η ιδιωτική συμμετοχή στις τράπεζες.

Αρκετοί στην αγορά εκτιμούν πως τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμα και αυτό θα αποτυπωθεί στην αγορά. Μάλιστα υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένας τρίτος γύρος αυξήσεων κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών ή κινήσεις για αλλαγές στα warrants. Σημαντικό είναι πως με την ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου (ΤΧΣ) την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών δεν θα την έχει πλέον το Δημόσιο (άρα η εκάστοτε κυβέρνηση), αλλά οι «ιδιώτες μέτοχοι» των ιδρυμάτων.

Σε ένα τέτοιο σενάριο οι αυξήσεις κεφαλαίου λογικά θα επιδιωχθεί να γίνουν σε χαμηλότερες τιμές από τις τελευταίες. Αυτό προϋποθέτει πως προηγουμένως θα γυρίσει η ρευστότητα και κάτι τέτοιο κυρίως μέσω ενός ανοδικού κρεσέντο μπορεί να επιτευχθεί. Τράβηγμα των μετοχών, υπεραξίες και διόρθωση σε χαμηλότερα επίπεδα όπου και θα γίνουν οι όποιες αυξήσεις κεφαλαίου.

Έως τα 2,63 ευρώ αντέδρασε νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, έως ταο 1,70 της Πειραιώς. Αγοραστές μέχρι το 0,647 στη μετοχή της Alpha Bank και μέχρι το 0,364 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank.

Η αφύπνιση των τραπεζών διευκόλυνε την αναστροφή της τάσης και για τη μετοχή του ΟΤΕ, που με την τελευταία διόρθωσή της προβλημάτισε αρκετούς με τον αριθμό των θέσεων «πώλησης» (short) μέχρι τα 10,19 ευρώ. Ισχυρή επαναφορά και για ΟΠΑΠ, ενώ η ΔΕΗ προηγείται λόγω της μόχλευσης που επιχειρήθηκε από την Τρίτη (θυμίζω με αφορμή την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ).

Ούτως ή άλλως με ήδη ενεργοποιημένη βραχυπρόθεσμη αναστροφή, μετοχές εταιρειών όπως Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ, Ελληνικά Πετρέλαια κ.ά. απλώς πιάνουν τους πρώτους στόχους - αντιστάσεις που εξαρχής είχαν τεθεί. Κατά πόσον η μετοχή του Μυτιληναίου θα συνεχίσει άνω των 6,70 προς τα 7,10-7,15 (τελικός άμεσος στόχος) θα φανεί από το κλείσιμο συνολικότερα του FT25 και της συνεδρίασης αλλά και από την ίδια τη μετοχή.

Σε ανάλογη θέση η μετοχή της ΕΥΔΑΠ με επαναφορά προς τα 9,95 «ισοφαρίζοντας» έτσι το υψηλό από τις 2 Μαΐου.
Πάνω από τα 4 ευρώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής, επίπεδο που είχε να δει από τα τέλη Ιουνίου ολοκληρώνοντας έναν σημαντικό χρηματιστηριακό κύκλο. Το αν η ΤΕΝΕΡΓ θα πάει για τα υψηλά των 4,7 ευρώ (αρχές Ιανουαρίου) προφανώς και είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί αλλά τα 4,15-4,20 (της 2ας Ιουνίου) μπορεί να τα πιάσει.

Σταθερή η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση για τα Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι τα 6,02 ευρώ, για τη MIG μέχρι το 0,48 ευρώ, για τη ΜΕΤΚΑ μέχρι τα 12,94 ευρώ.

Στις 13.35 η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 90,8 εκατ. ευρώ, η σχέση ανοδικών/καθοδικών διαμορφωνόταν στο 82/27, ενώ για περίπου 20 τίτλους η απόδοση ξεπερνούσε το 4%. Μεταξύ αυτών Motor Oil, ΑΝΕΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ, J&P ΑΒΑΞ κ.ά.

Υ.Γ. Τεχνικά να συμπληρώσω, πως σύμφωνα με τον Βασίλη Μαρκάκη (The Trader’s Diary) «...η εξεζητημένη αδυναμία που εμφάνιζε το Ελληνικό χρηματιστήριο κατά την χθεσινή συνεδρίαση και κατά τις πρώτες ώρες της σημερινής, αποδείχθηκε μία καλοστημένη και καλά προμελετημένη παγίδα, ανάλογη με εκείνη της 29/4 (κίτρινα βέλη) που κατά πάσα πιθανότητα έχει σαν στόχο, αποκλειστικά και μόνο τους short»

Επίσης να σημειώσω πως ο φίλος Βασίλης με «πονήρεψε» ώστε στην αρχή της Δευτέρας να ποντάρω σε μία «αντιθετική» εκτίμηση, εντελώς contrarian από την διόρθωση που είχε προηγηθεί την προηγούμενη Παρασκευή- Δευτέρα.

Σε τεχνική προσέγγιση των «Ημερολογητών» στηρίχθηκε κατά μείζονα λόγο και ο Εκηβόλος της ίδιας μέρας (21/7) εστιάζοντας στην «... εμφανέστατη η σημασία διατήρησης της στήριξης της ευρύτερης περιοχής των 360 μονάδων. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η μακροπρόθεσμη πορεία του δείκτη ενδεχομένως να κριθεί στην S1 και όχι στην S, χωρίς να υποτιμώ βέβαια την αξία της τελευταίας. Η μακροπρόθεσμη τάση θα κινδυνεύσει σοβαρά μόνο σε ενδεχόμενη παραβίαση των 306 μον., δηλ. του 50% της συνολικής ανοδικής κίνησης του δείκτη»

Τα τελευταία τα αναφέρω ακριβώς επειδή χρόνια τώρα πιστεύω στην δύναμη της συνεργασίας και της συνένωσης δυνάμεων, κάτι που ομολογώ πως κράτησε εντός χρηματιστηριακής παιδιάς από την αρχή της κρίσης (αρχές του 2008) και χάρη σε αυτή πετύχαμε με μικρή καθυστέρηση (από τα μέσα Ιουλίου 2012) το «γύρισμα» του Χρηματιστηρίου. Σχέση εμπιστοσύνης που όπως έγραφε τελευταία ο Γιώργος Παπανικολάου οφείλει να είναι ειλικρινής, ενυπόγραφη και αμφίδρομη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v