Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι θα κρίνει το πρόσημο του Γενικού Δείκτη

Κρίσιμα τα επίπεδα των 1.210 - 1.218 μονάδων για το χρηματιστήριο. Πιθανή ώθηση από τις προσδοκίες για αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's. Στο προσκήνιο και ο τραπεζικός κλάδος. Στην τελική ευθεία η επίσημη έναρξη της ΕΝΑ ΣΤΕΠ.

Συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σηματωρός για τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που ξεκινά, καθώς ο Γενικός Δείκτης έρχεται από τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ στις δύο τελευταίες οι αγοραστές ανέβασαν στροφές, γεγονός που φάνηκε τόσο στις ημερήσιες επιδόσεις του Δείκτη, όσο και στην αυξητική διάθεση που επέδειξαν οι συναλλαγές.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι τα μηνύματα παραμένουν μικτά, καθώς την Παρασκευή οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ σχετικά μικρότερη πτώση σημειώθηκε στο NYSE.

Από την άλλη, ίσως είναι άξιον αναφοράς ότι ο Dow Jones επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 17.000 μονάδων, ενώ από τις 30 μετοχές που τον απαρτίζουν 6 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό.

Αντίθετα, περισσότερο ψύχραιμες έδειξαν σήμερα το πρωί οι μεγάλες ασιατικές αγορές, αφού το πράσινο δείχνει να κυριαρχεί στα μεγάλα ασιατικά ταμπλό, με τον Hang Seng και τη Σαγκάη να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη (μετά τα στοιχεία που έδειξαν αύξηση των βιομηχανικών κερδών στην Κίνα - σε υψηλό έξι μηνών έκλεισε ο Nikkei).

Ασφαλώς και η προσοχή παραμένει στην Ευρώπη, καθώς όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι επενδυτές θα παραμείνουν τουλάχιστον επιφυλακτικοί, για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, για χειραγώγηση της αγοράς ασημιού κατηγορούνται η Deutsche Bank, η HSBC Holdings και η Bank of Nova Scotia σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε σε αμερικανικό δικαστήριο, αναφέρει σε δημοσίευμα το Bloomberg. 

Ερχόμενοι στα δικά μας, οι προσδοκίες για πιθανή αναβάθμιση της χώρας από τη Moody's μπορεί να συνεχίσουν να δίνουν ανοδικά καύσιμα ιδιαίτερα μετά την κίνηση του οίκου, την Παρασκευή, και μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χ.Α., να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε Ba1 από Βa2, διατηρώντας την προοπτική (outlook) των αξιολογήσεων σταθερή.

Σε κάθε περίπτωση, η απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κριθεί από το αν ο Γενικός Δείκτης συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1.210 - 1.218 μονάδων και αν το εν λόγω επίπεδο μετατραπεί από αντίσταση σε ισχυρή στήριξη.

Σε μία τέτοια περίπτωση, κάθε διόρθωση μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία τοποθετήσεων. Αντίθετα (σχετικά, μικρότερο ενδεχόμενο) αν διαφανεί ότι οι πωλητές ξαναπαίρνουν τα ηνία της αγοράς, η πρόσφατη ανοδική αντίδραση θα μπορεί να θεωρηθεί διόρθωση στην κρατούσα πτωτική τάση και ο Δείκτης να δοκιμάσει τις πρόσφατες, ή και ακόμα χαμηλότερες στηρίξεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να παραμένει στο προσκήνιο, όπως και η διευθέτηση των "κόκκινων" δανείων. Απόλυτα ενδεικτική η πρόσφατη συνέντευξη Τουρκολιά, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε την άποψη ότι "η διαχείριση των προβληματικών δανείων απαιτεί κυρίως ψυχραιμία και διαμόρφωση ρεαλιστικής στρατηγικής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα 'κόκκινα' δάνεια και η δυνατότητα ανάκτησής τους αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των τραπεζών".

Από την ατζέντα της εβδομάδας ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, σήμερα, από την ΕΧΑΕ, ενώ ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ο Σαράντης την προσεχή Τετάρτη και η εβδομάδα κλείνει με το εξάμηνο του Τιτάνα την προσεχή Πέμπτη.

Από την άλλη, στην τελική ευθεία βρίσκεται η επίσημη έναρξη λειτουργίας της ΕΝ.Α. ΣΤΕΠ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η πρώτη εταιρία που εισάγεται στην εν λόγω αγορά είναι η Algae Farms με διαδικασία ΗΒΙΠ (ηλεκτρονικό βιβλίο προσφορών) που ξεκίνησε από Πέμπτη 24 Ιουλίου και παραμένει ανοιχτό έως και σήμερα 28 Ιουλίου.

Τέλος από σήμερα, λόγω επίσημων αργιών του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αναστέλλεται η διαπραγμάτευση του Δ.Α.Κ. NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό της εταιρίας ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ. Από 31/7/2014, το εν λόγω ΔΑΚ επανέρχεται κανονικά σε διαπραγμάτευση.

Επίσης από σήμερα, εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 56.908 νέες μετοχές της εταιρίας COCA COLA HBC AG που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω άσκησης δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς μετοχών (stock options plan).

Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρίας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 367.747.133 τίτλους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v