Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ηπιες πιέσεις για το Γενικό Δείκτη

Σε στενό εύρος διακύμανσης οι βασικοί δείκτες στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης. Συναλλακτική άπνοια ακόμα και στα «βαριά» χαρτιά. Συνεχίζουν σε αρνητικό έδαφος οι τράπεζες. Σε Fed, γεωπολιτικές εξελίξεις και πολυνομοσχέδιο η προσοχή.

Στάση αναμονής, ελεγχόμενες απώλειες και απόλυτη επιφυλακτικότητα είναι τα κύρια στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει ανακοίνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ και της Fed (το βράδυ), ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης αναλώνεται σε εναλλαγές προσήμων και σε κίνηση σε ιδιαίτερα στενό εύρος.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, μόλις έξι μονάδες οριοθετούν την κίνηση του Δείκτη, με μέχρι στιγμής υψηλό ημέρας τις 1.197,72 μονάδες και χαμηλό τις 1.191,53.

Η εικόνα είναι περίπου ίδια με τη χθεσινή, με τις πιέσεις να επικεντρώνονται και σήμερα στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι οι τίτλοι των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς δεν έχουν έλθει, ακόμα, σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ απόλυτα πρόσκαιρο ήταν το... πρασίνισμα στη μετοχή της Eurobank.

Έτσι τα όποια προσχήματα είχαν αναλάβει να τα διατηρήσουν ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, όμως και εδώ, σταδιακά, οι αγοραστές δείχνουν να αποσύρονται χαμηλότερα.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE 25, με μικρά κέρδη κινούνται Ελλάκτωρ, Eurobank Properties, Jumbo, ΟΛΠ και Τιτάν, ενώ τις σχετικά μεγαλύτερες πιέσεις υφίστανται Intralot, Μέτκα και Τέρνα Ενεργειακή, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.

Δυστυχώς η συναλλακτική απαξίωση καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του χρηματιστηριακού ταμπλό, ακόμα και στην ομάδα των δεικτοβαρών τίτλων.

Με μόλις 89 κομμάτια κινείται ο τίτλος του ΟΛΠ και με τριψήφιο όγκο συναλλαγών Μέτκα, Τιτάν και Folli Follie Group. Κάτω από 5000 τμχ. έχουν διακινήσει Viohalco, EEE, Ελλάκτωρ, Ελλ. Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Eurobank Properties, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ λίγο περισσότερα από 7.000 τεμχ. έχουν αλλάξει χέρια στον Μυτιληναίο.

Ενώ από την αρχή της συνεδρίασης οδηγούν την κούρσα οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, ο τζίρος πλησιάζει τα 13,5 εκατ. από τα οποία το 1,4 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και ΠΕΙΡΤΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Jumbo και στα 11,21 ευρώ άλλαξαν χέρια 334.000 τμχ. (όχι "πακέτο"), ενώ με τον ίδιο τρόπο και στα 7,86 ευρώ διακινήθηκαν 28.531 τμχ. στον Σαράντη.

Χαμηλότερα του 25άρη, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, τίτλος που να συνδυάζει αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά πειστικές συναλλαγές...

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v