Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορίζει κάτω από τις 1.150 ο Γενικός Δείκτης

Υποχωρεί ο ΓΔ με τις πιέσεις στις τράπεζες να συνεχίζονται. Η BofA δεν βλέπει νέες αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά κόβει τιμές-στόχους. Μάχη στη μετοχή του ΟΤΕ για να μη χάσει τα 10 ευρώ. «Κινδυνεύουν» τα 11 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ.

Για το «7 στα 7» ξεκίνησε και συνεχίζει το Χ.Α. σε ακόμα μία συνεδρίαση με εμφανή την έλλειψη κινήτρου για κάτι καλύτερο. 

Με τις αυξημένες συναλλαγές κυριότερο διαφοροποιό στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, η σημερινή ξεκίνησε και συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο των τελευταίων ημερών. Ξεπερνώντας τα 33 εκατ. ευρώ (στις 11.50-11.55) ο τζίρος, με τα πρώτα τρία πακέτα να γίνονται σε αυτό το χρονικό διάστημα, έχουμε -προσώρας- κάτι άξιον αναφοράς. Δεδομένου ότι μέχρι πριν από λίγο (11.45) το 87% είχε αλλάξει χέρια στις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, κυρίως όμως σε Πειραιώς και Εθνική, η συνεδρίαση παρουσιάζει εκ των πραγμάτων ενδιαφέρον. 

Στο εύρος των 150,16 - 154,154,41 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, στις 367,27 - 372,69 ο FT 25, και στις 1.144,13 - 1.163,34 ο Γενικός Δείκτης.

Μόλις εχθές η Credit Suisse σε έκθεσή της έβλεπε ακριβές τις ελληνικές τράπεζες. Επίσης εχθές η Handelsblatt προειδοποιούσε πως υπό το βάρος των κόκκινων δανείων οι Έλληνες τραπεζίτες ανησυχούν για το αποτέλεσμα των πανευρωπαϊκών ελέγχων που διενεργούνται από την ΕΚΤ.

Εν μέσω αυτών των αναφορών και των φημών που κυκλοφορούν στα χρηματιστηριακά και στα τραπεζικά γραφεία οι συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις θέσεων κυρίως σε μετοχές του κλάδου είναι αναπόφευκτες. Μάλιστα όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ η όλη εικοτολογία... διευκολύνει τη σταθερή -και προσώρας ελεγχόμενη- μείωση θέσεων (κυρίως ξένων) αλλά και τη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών.

Διολίσθηση χρήσιμη εάν υποτεθεί πως όποια αύξηση κεφαλαίου επιδιωχθεί θα γίνει σε τιμές χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Στα 2,32 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, που αρχικά αντέδρασε μέχρι τα 2,38 ευρώ. Στο 1,50 από 1,54 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, χαμηλότερα του 0,60 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,333 ευρώ η Eurobank.

Διαφορετική όμως είναι η προσέγγιση της Bank of America, καθώς ο αμερικάνικος οίκος δε βλέπει νέες αυξήσεις κεφαλαίου για τις τράπεζες, αλλά κόβει τις τιμές-στόχους.

Το ίδιο στέλεχος της τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε πως πλέον είναι κοινή εκτίμηση ότι ο κλάδος έχει εισέλθει εδώ και καιρό σε περίοδο σεναρίων, διαφορετικών προσεγγίσεων και αντιφατικών αναλύσεων, γεγονός που τον καθιστά λιγότερο ελκυστικό για έναν μεσομακροπρόθεσμο επενδυτή. Αυτό αποτυπώνεται και στη σταθερή μείωση θέσεων.

Είναι άξιον αναφοράς πως ο Τραπεζικός Δείκτης στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις μετρά 8 πτωτικές (με τη σημερινή), αλλά παραμένει εγκλωβισμένος μεταξύ των 150 και των 160 μονάδων, δηλαδή σε στενό εύρος, όπου όμως έχει ρευστοποιηθεί σχεδόν το 8% των θέσεων ξένων χαρτοφυλακίων.

Πρακτικά, ενώ επιχειρείται ο κλαδικός δείκτης να παραμείνει σε ένα κοινά αποδεκτό εύρος -χωρίς να διασπώνται πτωτικά οι σημαντικές 150 μονάδες- αρκετά ξένα χαρτοφυλάκια μειώνουν τις θέσεις τους. Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της ΕΤΕ σε διάστημα εβδομάδας έχει υποχωρήσει περίπου 8%, έναντι 6,4% της Πειραιώ,ς και αυτές οι δύο μετοχές συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος συναλλαγών την ίδια περίοδο. 

Όμως, εκτός από τις τράπεζες και τη συνεχιζόμενη διολίσθησή τους, παραμένει η επιφυλακτικότητα για μετοχές εισηγμένων που κατά κανόνα αποτέλεσαν σταθερές επιλογές κυρίως των ξένων. Αυτό αφορά περισσότερο τη μετοχή του ΟΤΕ καιτην προβληματική τεχνική εικόνα της μετά και τη νέα σημερινη διόρθωση μέχρι τα 10,03 ευρώ. Από αυτά τα επίπεδα βγήκαν κάποιες μικρές εντολές αγορών μέχρι τα 10,10 ευρώ, όμως η κλίση για τον τίτλο του Οργανισμού είναι εμφανής.

Στα 12,25 ευρώ με λίγες πωλήσεις η μετοχή του ΟΠΑΠ, ανάλογη εικόνα και στη ΔΕΗ, που νωρίτερα έχασε τα 11 ευρώ. Αρνητική τροπή, καθώς χρηματιστηριακοί παράγοντες ανησυχούν μην τυχόν και η στάση αυτή των ξένων ενταθεί στη συνέχεια.

Οι ίδιοι σημείωναν πως ο κύριος λόγος της συνεχιζόμενης ταλαιπωρίας παραμένει εγγενής και αυτό γιατί την ώρα που στο Χ.Α. ο Γ.Δ. διόρθωνε έως 0,78% στις 1.144 μονάδες στα ευρωχρηματιστήρια επικρατούσε σαφώς καλύτερο κλίμα. Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε πάνω από τις 9.220 μονάδες (0,74%), ενώ ανάλογη τάση διαμορφωνόταν για τον CAC 40 στο Παρίσι.

Πωλητές στη μετοχή του Μυτιληναίου (μέχρι τα 6,30 ευρώ), λιγοστοί αγοραστές στη ΜΕΤΚΑ (12,02 ευρώ), με τον όμιλο να ανακοινώνει τα αποτελέσματά του αύριο, πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού από τα χαμηλά 10μήνου για τη μετοχή της Intralot, που ωστόσο βλέπει χαμηλότερα του 1,70 ευρώ. Στα 3,69 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ, στα 5,67 των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει το... περίεργο παιχνίδι στη μετοχή του Ιατρικού. Όπως και εχθές με μόλις μία πράξη για ένα μόνο κομμάτι η τιμή διαμορφώνεται 7,45% χαμηλότερα στο 0,709 ευρώ. Λιγοστοί αγοραστές σε Lamda Development, Fourlis, Ιντρακόμ.

Τα τρία πακέτα έχουν γίνει δύο στην ΕΤΕ στην τιμή των 2,35 και των 2,37 ευρώ και ένα στην Πειραιώς στο 1,52 ευρώ, συνολικής αξίας περίπου 4,2 εκατ. ευρώ. Συγκριτικά αυξημένος τζίρος έχει γίνει και στη Eurobank, αλλά και στον ΟΤΕ, όπου η προσφορά συνεχιζόταν μέχρι και λίγο πριν από τις 11.55.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v