Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επιχείρηση ανασύνταξης στις 1.100

Σε εξέλιξη προσπάθεια ανάσχεσης της ισχυρής πτώσης, μετά τη «βουτιά» ως τις 1.075 μονάδες. Στο 5,3% περιορίζεται η πτώση για τον τραπεζικό δείκτη. Κέρδη για Coca Cola, ΟΛΠ. Βαριές απώλειες σε Ιταλία-Πορτογαλία. Προβληματισμός για το ιταλικό ΑΕΠ, την BES και την Ουκρανία.

Περιορίζονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, που επιχειρεί επαναπροσέγγιση των 1.100 μονάδων μετά τη βουτιά νωρίτερα 4% έως τις 1.075 μονάδες.

Μετά την «ισορροπία» στα επίπεδα των 1.075 - 1.080 μονάδων, που σήμανε και την ολοκλήρωση των «υποχρεωτικών» εντολών πώλησης, επιχειρήθηκε να κλείσει σταδιακά η ψαλίδα. Αυτήν την ώρα, η πτώση περιορίζεται στο 2,5% για τον Γενικό Δείκτη, και το ημερήσιο διάγραμμά του δίνει την εικόνα πως τουλάχιστον για σήμερα θα κρατήσει το σημαντικό ανάχωμα των 1.063 μονάδων.

Παρά την έκταση της διόρθωσης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιτάχυνση της κίνησης μερικών τίτλων (κυρίως του FT25) που οφείλεται στο ότι βραχυπρόθεσμοι παίκτες ριψοκινδυνεύουν να αγοράσουν από τα χαμηλά ημέρας προσβλέποντας να πουλήσουν αμέσως σε λίγο υψηλότερες τιμές. Αυτό αποτυπώνεται στη μεγαλύτερη μεταβλητότητα συγκεκριμένων τίτλων.

Σωρευτικά οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ξεπερνούν το 10% (από την αρχή της τελευταίας διόρθωσης, στις 28-29 Ιουλίου) με διψήφιο ποσοστό για τον Τραπεζικό (στο περίπου 15%) που έχει επιβαρύνει ανάλογα και τον FΤ25 καθώς τις τελευταίες συνεδριάσεις πωλήσεις γίνονται σχεδόν σε όλες τις μετοχές του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σαφώς μεγαλύτερες οι απώλειες στο Χ.Α. απ΄ ό,τι στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, με το γερμανικό να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της σημαντικότατης έκθεσης της οικονομίας της χώρας στη ρωσική αγορά και τις χώρες της Ανατ. Ευρώπης. Νωρίτερα οι απώλειες για τον DAX έφταναν το 1,50% με τον δείκτη να πλησιάζει επικίνδυνα προς τις 9.050. Δηλαδή ο DAX μετρά διόρθωση 1.000 μονάδων από τα τελευταία ιστορικά υψηλά του στις αρχές Ιουλίου.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει απώλειες 1,67% στις 10.180 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει πτώση 2,68% στις 5.660 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται χαμηλότερα 2,38% στις 19.574 μονάδες, μετά την είδηση επιστροφής της χώρας στην ύφεση. Στους προβληματισμούς για τον Νότο προστίθενται και οι εξελίξεις στο μέτωπο της BES και τα προβλήματα που προκαλεί στην προσπάθεια της χώρας να κινηθεί μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής.

Αδιαμφισβήτητα το κλίμα στις διεθνείς αγορές κι η διόρθωση στα χρηματιστήρια επηρεάζουν πολλαπλώς την οικονομία με συνέπεια την πολύ πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Καταρρέουν μεγάλα deals, συμφωνίες 120 δισ. $ χάλασαν μέσα σε μόλις 24 ώρες σημειώνουν οι Financial Times (στο κύριο θέμα τους) δίνοντας μία άλλη διάσταση της διεθνοποιημένης κρίσης.

Σε αυτό το περιβάλλον το ρηχό ελληνικό χρηματιστήριο αντιδρά ακραία, καθώς μόλις 6 μετοχές βαραίνουν με 65% στον FT25, ό,τι αυτό συνεπάγεται όχι μόνο για την έκταση της διόρθωσης αλλά και για την αγορά παραγώγων, όπου οι θέσεις αντιστάθμισης έχουν πολλαπλασιασθεί από τη Δευτέρα.

Ο τραπεζικός κλάδος εμφανίζει απώλειες 5,2% αυτήν την ώρα (από 7,17% νωρίτερα), με τις πιέσεις σε Πειραιώς και Alpha Bank να μετριάζονται σε σχέση με τα διψήφια ποσοστά πτώσης που καταγράφονταν πιο πριν. Στο 1,3% περίπου η πτώση για την Εθνική, η οποία εισέρχεται από αύριο, Πέμπτη, στους δείκτες Stoxx, αντικαθιστώντας τον τίτλο της Banco Espirito Santo.

Στέλεχος τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε νωρίτερα πως στην αγορά εδώ και μέρες φημολογούνται πολλά για τα αποτελέσματα των stress tests, για τις επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες που θα χρειαστούν οι όμιλοι.

Σεναριολογία που προφανώς δεν μπορεί να προσελκύσει αγοραστές σε υψηλές τιμές. Απεναντίας η συνεχιζόμενη υποχώρηση των μετοχών δίνει λαβή σε ορισμένους να υποστηρίξουν πως έτσι διευκολύνεται ο σχεδιασμός όποιας διοίκησης θα ήθελε να προχωρήσει σε ΑΜΚ σε τιμή χαμηλότερη απ΄ ό,τι την προηγούμενη φορά.

Σε σχετικό θέμα του ο Χρ. Κίτσιος σημειώνει πως η ΕΚΤ μειώνει τον λογαριασμό για τις τράπεζες, ενώ φαίνεται να αποφεύγονται τα χειρότερα. 

Όμως όπως αναφέρουμε συνεχώς από τη Δευτέρα στο Χ.Α. το πρόβλημα δεν περιορίζεται στις τράπεζες, αλλά έχει επεκταθεί σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, ενώ τελευταία πλήττει την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για πολλές μετοχές του δείκτη, η διόρθωση τις «επαναφέρει» προς τα χαμηλά του Μαΐου, επίπεδα τιμών πολύ σημαντικά, καθώς εκείνο το διάστημα (19-20/5) καταγράφηκαν χαμηλά έτους για αρκετές εισηγμένες.

Ξεκινώντας από τη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 9,36 ευρώ, τιμές που είχαν σημειωθεί στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας 19/5 για τη μετοχή του ΟΤΕ χαμηλή τιμή είχε σημειωθεί στα 9,46, ενώ είχε κλείσει στα 9,70 ευρώ.

Στον ΟΠΑΠ οι πωλητές επιμένουν μέχρι τα 11,30 ευρώ θυμίζοντας πως οι χαμηλές τιμές έτους σημειώθηκαν πέριξ των 10,50 ευρώ (δύο φορές μάλιστα, μέσα Απριλίου και μέσα Μαΐου).

Ανάλογη εικόνα για τη μετοχή της ΔΕΗ, που νωρίτερα υποχώρησε μέχρι τα 10,25 ευρώ.

Έως τα 5,97 ευρώ σημειώνει πτώση η μετοχή της Μυτιληναίος, για να περάσει οριακά πάνω από τα 6 ευρώ, ενώ με απώλειες κυμαίνεται η ΜΕΤΚΑ στα 11,39 ευρώ. Νέα χαμηλά περιόδου στο 1,68 ευρώ για τη μετοχή της Ιντραλότ, υποχώρηση για την Ελλάκτωρ στα 3,44 ευρώ, απώλειες πάνω από 5% για ΓΕΚ-Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή.

Από τις 25 μετοχές του δείκτη μόνον του ΟΛΠ και της CC/HBC κινούνται ανοδικά, ενώ τις συγκριτικά μικρότερες απώλειες (...λιγότερο του -2%) σημειώνουν μόλις τρεις τίτλοι (Eurobank Properties, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ).

Σχεδόν 100 μετοχές υποχωρούν (για την ακρίβεια 98), έναντι μόλις 19 που ενισχύονται. Όλες από τη χαμηλότερη (Revoil, Inform Λύκος, Δρομέας, ΙΑΣΩ) και τη μεσαία κατηγορία (Autohellas, Sarantis).

Λίγο πριν από τις 16:00 οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 160 εκατ. ευρώ αναλογικά περισσότερες απ΄ ό,τι εχθές αυτήν την ώρα.

Σχετικό διάγραμμα, «μέτρηση» και σχολιασμός έχει ανέβει στον Εκηβόλο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v