Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι κρύβει η «βουτιά» και ο υψηλός τζίρος

Το «κοκτέιλ ειδήσεων» από εσωτερικό και εξωτερικό που έφερε το ΓΔ στις 1.093 μονάδες. Τι δείχνει η αντίδραση στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης και ο όγκος συναλλαγών. Οι υποχρεωτικές ρευστοποιήσεις και τα νέα δεδομένα για τους βασικούς δείκτες και τα blue chips.

Με ακόμη μία, την όγδοη στη σειρά, πτωτική συνεδρίαση συνεχίστηκε η διόρθωση του ΧΑ. Η επιστροφή της αγοράς προς τα χαμηλά επίπεδα του Μαίου (και χαμηλά έτους) των 1.060-1.065 μονάδων σηματοδοτήθηκε από συντονισμένη προσπάθεια "ισχυρών χεριών" να απορροφήσουν την προσφορά και σταδιακά (από τις 14.00-14.15) να περιορίσουν τις αρχικά μεγαλύτερες απώλειες, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν και το 4% (με τον ΓΔ στο χαμηλό ημέρας των 1.073,98 μονάδων).

Τελικά κλείσιμο για τον ΓΔ στις 1.093,51 (-2,66%), για τον FΤ 25 στις 349,45 (-2,84%) και με απώλειες 5,71% για τον Τραπεζικό Δείκτη που διαμορφώθηκε στις 138,42 μονάδες.

Σε μία συνεδρίαση, που η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 252 εκατ. ευρώ (το 74% στις τράπεζες από τα οποία σε Εθνική 76,3 εκατ. και Πειραιώς 53,8 εκατ. ευρώ, ενώ άλλαξαν χέρια και περί τα 20 πακέτα) ξεχώρισαν αρχικά η ολοκλήρωση σειράς υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων, που ενεργοποιήθηκαν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης), στη συνέχεια η προσπάθεια στήριξης συγκεκριμένων μη τραπεζικών μετοχών/εισηγμένων από τους ίδιους τους μετόχους και στο τελευταίο δίωρο άλλη μία κίνηση να κλείσουν βασικοί δείκτες & μετοχές πάνω από σημαντικές περιοχές στήριξης.

Η αγορά κινήθηκε εν μέσω:

* Της συνεχιζόμενης "αντιπαράθεσης" σεναρίων για τα stress tests της ΕΚΤ και την πιθανότητα νέων αυξήσεων κεφαλαίου,

* Της αλλαγής στάσης στάσης αρκετών ξένων οίκων και ΜΜΕ (Credit Suisse, BofA, Handelsblatt κ.ά.), 

* Της μόνιμης πλέον "αστάθειας" στο πολιτικό πεδίο (από τις κυβερνητικές παλινωδίες για τον ΕΝΦΙΑ μέχρι την αιφνιδιαστική ψήφιση τροπολογίας για την συγκέντρωση στα ΜΜΕ), 

* Την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου και, βεβαίως,

* την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές (από την ένταση της κρίσης στην Ουκρανία και τους φόβους για επιπτώσεις από πιθανά ρωσικά αντίποινα) και την εμφανή κλίση προς διόθρωση των χρηματιστηρίων (μετά την καταγραφή αλλεπάλληλων ιστορικών υψηλών σε Wall Street, DAX κ.λπ). Ειδικά στον Ευρωπαϊκό Νότο το κλείμα βάρυνε μετά την ανακοίνωση ότι η Ιταλία επέστρεψε σε ύφεση και με τις εξελίξεις στην Banco Espirito πάντα να προβληματίζουν. 

Αν, όμως, για τις ευρω-αγορές η ρωσική κρίση είναι λόγος ουσιαστικός για προβληματισμό και αφορμή για υποχώρηση, για το ΧΑ φτάνουν και περισσεύουν τα εγγενή προβλήματα και παθογένειες για να έχει ξεκινήσει η διόρθωση αρκετές μέρες νωρίτερα. Και από χαμηλότερα επίπεδα τιμών για το ΧΑ σε σχέση με τα χρηματιστήρια της Φραγκφούρτης, του Παρισιού αλλά και χωρών της περιφέρειας.

Παρά τη σημαντική και σε έκταση διόρθωση της αγοράς, όμως, θα μπορούσε να ειπωθεί, πως η συνεδρίαση είχε... δύο όψεις.

Αρχικά με πλήρη επικράτηση των πωλητών, με συνέχιση των "υποχρεωτικών" ρευστοποιήσεων με έντονες πιέσεις στις τράπεζες (εν μέσω φημών και αντικρουόμενων εκτιμήσεων) διόρθωση του κλαδικού δείκτη μέχρι τα χαμηλά των 133,50 μονάδων. Και με εικόνα "μαζικής εκποίησης" σε τίτλους των Πειραιώς και Alpha Bank και δευτερευοντως σε Εθνική και Eurobank.

Μέχρι τα 1,19 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Πειραιώς επιστρέφοντας σχεδόν στα επίπεδα Σεπτεμβρίου 2013 σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Μέχρι τα 0,531 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank επιστρέφοντας επίσης σε τιμές Σεπτεμβρίου 2013, ομοίως χαμηλότερα της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου.

Συγκριτικά πολύ πιο μαζεμένη η εικόνα για την Εθνική, με χαμηλό ημέρας τα 2,11 έκλεισε στα 2,24 ευρώ και λόγω της επικείμενης ένταξης της μετοχής στους δείκτες Stoxx (αντικαθιστώντας την Banco Espirito Santo).

Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης σημειώθηκαν νέα χαμηλά για πληθώρα μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης συνέπεια και των υποχρεωτικών ρευστοποιήσεων που από εχθές επιβάρυναν το ούτως ή άλλως βεβαρημένο κλίμα.

Στα 5,95 ευρώ σημειώθηκε το χαμηλό ημέρας για τη μετοχή του Μυτιληναίου, στα 11,32 για τη μετοχή της ΜΕΤΚΑ με τον όμιλο να ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου πριν την συνεδρίαση.

Στα 9,39 το χαμηλό ημέρας για τον τίτλο του ΟΤΕ, που ανακοινώνει τα μεγέθη τριμήνου αύριο το πρωί.

Χαμηλά σημείωθηκαν για ΤΙΤΑΝ στα 20,07 για να κλείσει όμως στα 20,60 ευρώ. Η μετοχή του Ελλάκτωρα από τα χαμηλά των 3,36 γύρισε ανοδικά στα 3,59 ευρώ. Ανάλογη κίνηση αναστροφής για τον ΟΠΑΠ από τα 11,30 στα 11,92 ευρώ, για τον ΟΛΠ από τα 16,29 στα 17,10 ευρώ, για την Eurobank Properties από τα 8,84 στα 9,32 ευρώ, για τη μετοχή των ΕΧΑΕ από τα 7 στα 7,24 ευρώ.

Προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναστροφή επιχειρήθηκε σταδιακά από τις 14.00-14.15 και αυτή συνέθεσε το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης. 

Η σχέση ανοδικών/καθοδικών σε 37/95 με 131 αμετάβλητες, με συγκριτικά καλύτερη εικόνα για τις μετοχές του FT Mid απ’ όπου ξεχώρισαν Frigoglass (3,38 ευρώ), Σωληνουργεία Κορίνθου (1,39 ευρώ), Autohellas (8,64 ευρώ), Ελληνικά Καλώδια (1,41 ευρώ), Ιατρικό (0,76 ευρώ). Σταθερή η μετοχή της MLS στα 4,54 ευρώ και αρνητική έκπληξη η μετοχή της Attica Bank με το ενδοσυνεδριακό «νέο χαμηλό» στα 0,109 ευρώ.

Στην κορυφή των μετοχών με κέρδη ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ (216,75 με 11,58%) και συναλλαγές 151 τεμαχίων αξίας 32.726 ευρώ. Ακολούθησαν (με συναλλαγές πάνω από 1.000 ευρώ) ΔΡΟΜΕΑΣ (0,242 ευρώ), iNFORM (1,80 ευρώ), Infoquest (4,97 ευρώ), ΚΡΙ ΚΡΙ (1,83 ευρώ), ΕΚΤΕΡ (0,624 ευρώ), ΕΥ.ΠΡΟ (9,32 ευρώ), Byte (0,543 ευρώ), Επίλεκτος (0,235 ευρώ), ΙΑΣΩ (1,12 ευρώ), ΚΟΡΡΕΣ (3,38 ευρώ).

Συνέχεια στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων αύριο με την Alpha Finance να εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ θα ανέλθουν στα 64 εκατ., καταγράφοντας πτώση 21% σε ετήσια βάση. Σε ό,τι αφορά την Eurobank Properties η Alpha Finance προβλέπει αύξηση 9% στα κέρδη, τα οποία θα ανέλθουν στα 10,1 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές πιέσεις και απώλειες 5,32% για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ στα 20,45 ευρώ. Σε μείωση της τιμής-στόχου στα 20 ευρώ/μετοχή (από 21 ευρώ προηγουμένως), προχώρησε η Deutsche Bank, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση «Hold».

Υπενθυμίζεται ότι η ΤΙΤΑΝ ανακοίνωσε πως το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 21,8 εκατ. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο.Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 571 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αύξηση τζίρου αλλά και ζημιές ύψους 17,6 εκατ. στο εξάμηνο θα ανακοινώσει η Intralot σύμφωνα με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος που διατηρεί σύσταση accumulate και τιμή-στόχο στα 2,4 ευρώ. Η χρηματιστηριακή προβλέπει ότι η εταιρία θα εμφανίσει αύξηση τζίρου 25,9%, στα 903 εκατ. ευρώ, λόγω και των εσόδων από το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Από την πλευρά τους αναλυτές και άνθρωποι της αγοράς σημειώνουν πως «... πιθανή είναι μία βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση από τον τοπικό βυθό των 1066-62 μονάδων μέχρι την αντίσταση των 1.123 μον. μάξιμουμ 1.184 μον.) και στην συνέχεια νέα πτωτική βύθιση προς τις 965 μον., απ' όπου θα ξεκινήσει νέα (μάλλον αποτυχημένη) απόπειρα υπέρβασης των θρυλικών 1220 μον. Το σενάριο ακυρώνεται με την υπέρβαση των 1184 μονάδων».

(The Trader s Diary),

«...Η εμφάνιση νέων και έντονων ρευστοποιήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση έχει οδηγήσει πλέον τον δείκτη στην προσπάθεια καθοδικής διάσπασης σημαντικής γραμμής στήριξης. Η προσπάθεια θα είναι σε εξέλιξη όσο ο δείκτης θα βρίσκεται υπό τον περιορισμό της βραχυχρόνιας γραμμής Α208, (345 μονάδες). Εφόσον το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και ολοκληρωθεί άμεσα, τότε ο δείκτης αναμένεται να υποχωρήσει το επόμενο διάστημα αρκετά και να καταγράψει νεότερα χαμηλά, από εκείνα του Μαίου στις 340 μονάδες.

(Oμάδα ανάλυσης eZMarket).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v