Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνέχισε το πτωτικό σερί ο Γενικός Δείκτης

Η τραπεζική αντίδραση δεν απέτρεψε την ένατη συνεχόμενη πτώση του ΓΔ. Κέρδη για Πειραιώς (7,94%), ΕΤΕ (3,14%), Eurobank (3,62%) και Alpha (2,09%). Αρνητικοί πρωταγωνιστές Coca Cola (-5,33%) και Folli (-5,99%). Οι εναλλαγές θέσεων και οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Το ότι η σημερινή συνεδρίαση θα ήταν για «γερά στομάχια» το γνώριζαν οι περισσότεροι απ΄ όσους πόνταραν στο ενδεχόμενο της αναστροφής. Το ότι θα ήταν...ντέρμπι μέχρι το τέλος επίσης, αλλά το γεγονός πως μέχρι την διαδικασία δημοπρασιών Πειραιώς και Coca Cola θα αποτελούσαν τα ισχυρά «χαρτιά» αγοραστών/long και πωλητών/short αντίστοιχα, λίγοι το είχαν προβλέψει.

Το τέλος βρήκε νικητές τους πωλητές/short με τον Γενικό Δείκτη στις 1.090,82 (με - 0,25%) και διακύμανση στο εύρος των 1.071,66- 1.101,22 μονάδων. Με τον FT25 στις 350,01 με μικρή άνοδο 0,16% και αυτή λόγω του τελικού 4,17% στις 144,19 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη.

Αμφίρροπη συνεδρίαση από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, με ενδεικτικές τις διαθέσεις των δύο πλευρών από τις πρώτες κιόλας εντολές: με αγοραστές η Πειραιώς- προερχόμενη από διψήφια διόρθωση- με πωλητές η Coca Cola έχοντας ανακοινώσει πριν την αρχή της συνεδρίασης οικονομικά αποτελέσματα.

Πάνω ο Τραπεζικός Δείκτης, ξεκινώντας από το χαμηλό ημέρας των 136,32 και φτάνοντας προς τις 145 μον. προς το κλείσιμο. Κάτω Τρόφιμα-Ποτά με 6,11% καθώς η μετοχή της CC/HBC από τα 17,30 υποχώρησε μέχρι τα 16,26 ευρώ.

Πέραν πάσης αμφιβολίας μία από τις πιο συναρπαστικές συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών με χρήσιμες ενδείξεις, συμπεράσματα και πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα για τη συνέχεια.

Συνεδρίαση υψηλής έντασης και ταχύτητας σε σημείο, που...επισκίασε και την «ισοφάριση» του αρνητικού σερί των 9 στις 9 συνεδριάσεις, κάτι που είχε να βιώσει η αγορά από τον Απρίλιο και συγκεκριμένα από το διάστημα 4-15/4. Ειδικότερα στη συνεδρίαση της Παρασκευής 4 Απριλίου ξεκινούσε η κατηφόρα από τις 1,323,74 μονάδες και την Τρίτη. 15 κατέληγε στις 1.186 μονάδες. Ακολούθησε η γνωστή- τραπεζοβαρής-αντίδραση του Μαίου και από Ιούνιο η κίνηση προς τα σημερινά χαμηλά.

Μμετά το κλείσιμο της αγοράς στις 1.090 μονάδες δεν απομακρύνεται ακόμη το ενδεχόμενο δοκιμασίας των «χαμηλών έτους» στις 1.063 μονάδες. Ενδεχόμενος κίνδυνος, που οδηγεί αρκετούς αναλυτές και παίκτες να φοβούνται ακόμη και χαμηλότερες, τριψήφιες, τιμές για τον Γενικό Δείκτη.

Οι ειδικοί της αγοράς μιλούν για μεγαλύτερη συσχέτιση του ΧΑ με τις εγγενείς εξελίξεις και δευτερευόντως με τις διεθνείς, ακόμη και αν επιβεβαιωθεί πως, για παράδειγμα, η «ρωσική κρίση» θα πλήξει σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό. Η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ακόμη και τα αυτονόητα με το... πνίξιμο στα ρηχά του ΕΝΦΙΑ ακόμη ένα δείγμα γραφής της συγκυβέρνησης. Ωστόσο η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε μία σημαντική «μάχη» στα ΜΜΕ, καίρια για τη συνέχεια.

Οι ξένοι στην πλειονότητα τους πωλητές, εύλογα μειώνουν τις θέσεις τους όχι μόνον από τις τράπεζες αλλά και από μετοχές όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ. Η μεν μετοχή του ΟΤΕ παρέμεινε χαμηλότερα των 10 ευρώ (αντίσταση πλέον) της δε ΔΕΗ βρήκε στήριξη στο... χείλος των 10 ευρώ (μακροπρόθεσμη στήριξη 2ετίας).

Καλοδεχούμενη μεν η αναλαμπή αλλά τίποτε περισσότερο. Καλοδεχούμενη από όσους ασχολήθηκαν σε λογική intraday στη ΔΕΗ που με διακύμανση 10,04-10,65 ευρώ έκανε τη διαφορά.

Ελαφρώς περισσότεροι παρέμειναν οι πωλητές και στον Μυτιληναίο, που πλέον έχει ως αντίσταση τα 6 ευρώ, ενώ περιέργως ΓΕΚ/Τέρνα-ΤΕΝΕΡΓ συγκλίνουν σε απόλυτη χρηματιστηριακή τιμή. Στον ΕΛΛΑΚΤΩΡα μετράνε πλέον 8 ή 9 συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις (προφανώς αδειάζει ισχυρός παίκτης).

Στα θετικά της ημέρας η υπεραντίδραση, προς το κλείσιμο της μετοχής της Εθνικής. Ο όμιλος ενισχύεται κεφαλαιακά και από περιφερειακές κινήσεις/πωλήσεις τελευταία κάτι που του δίνει πίστωση χρόνου. Ωστόσο η μετοχή παραμένει σε κλίση προς τα 2,05 ευρώ που θα δοκιμαστούν και αυτά στην ώρα τους.

Η σύνθεση των συναλλαγών σαφώς πιο φυσιολογική σήμερα, με περίπου 135 εκατ. ευρώ από τα οποία το 55% στις τράπεζες. Συνολικά 21,5 εκατ. ευρώ στην ΕΤΕ, και 17,7 εκατ. ευρώ στην Πειραιώς. Για τη μετοχή της ΕΤΕ λογικά θα μέτρησε και το γεγονός της ένταξης στον διεθνή δείκτη Stoxx στη θέση της πορτογαλικής BES.

Στις αρνητικές εκπλήξεις της ημέρας το μείον του ΟΤΕ, παρά τα αποτελέσματα και την αναβάθμιση της Moody’s. Από τα 9,77 βρέθηκε να κλείνει στα 9,41 ευρώ χαμηλό ημέρας.

Ανοδικά έκλεισαν 10 μετοχές του 25άρη, Alpha Bank, ΓΕΚ/Τέρνα, ΔΕΗ, ΕΤΕ, Eurobank Properties, Eurobank, MIG, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς. Στο μείον με συναλλαγές και αρνητική εικόνα στο κλείσιμο FFG στα 29,05 με -5,99%, ΤΙΤΑΝ στα 19,50 με -4,65%, .

Κυρίως, όμως προβλημάτισε το άδειασμα της CC/HBC (στα αποτελέσματα 6μηνου φαίνονται οι συνέπειες της κρίσης στην Ουκρανία) έως τα 16,26 ευρώ για να κλείσει στα 16,26 ευρώ (-5,33%). Αυτό γιατί λίγο κάτω από το χαμηλό ημέρας στα 16,24 έχει σημειωθεί από τις 9 Ιουλίου ένας πολύ «άσχημος» πυθμένας.

Αρκετά και σήμερα τα πακέτα. Εκτός από τα συνήθη σε μετοχές τραπεζών, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ ξεχώρισαν δύο σε Φουρλή (70.000 στα 5,19 ευρώ) κυρίως όμως στο Πλαίσιο για 75.000 στα 7,16 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v