Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ουκρανική... στήριξη στο Χρηματιστήριο

Εσπασε το πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και με το βλέμμα στον Ντράγκι. Ποια σήματα στέλνουν οι μετοχές των Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ. Τι βλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, έτυχαν θετικής υποδοχής από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ έφεραν ανάσχεση πωλήσεων και στο Χ.Α., όμως οι λίγοι αγοραστές συνεχίζουν να δείχνουν ιδιαίτερα διστακτικοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι απόψεις του ίδιου και του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, για την επίλυση της Ουκρανικής κρίσης, είναι "πολύ κοντά", όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria. Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρόεδρο, μια συμφωνία μεταξύ του Κιέβου και των Φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της Ανατολικής Ουκρανίας ενδέχεται να επιτευχθεί μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Το γενικότερο κλίμα, παρά το επιφυλακτικό ξεκίνημα, έδωσε την ευκαιρία στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινηθεί μόνιμα με θετικό πρόσημο και να διακόψει το αρνητικό σερί των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, όμως η εικόνα θα μπορούσε να θεωρηθεί, εν μέρει, απογοητευτική, αν ληφθεί υπ΄ όψιν η πτώση που είχε προηγηθεί και το ιδιαίτερα θετικό διεθνές κλίμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης δεν κατόρθωσε, έστω και οριακά, κλείσιμο υψηλότερα των 1159,2 μονάδων, προκειμένου να σβήσει τις χθεσινές απώλειες.

Εδώ χρειάζεται απόλυτη προσοχή, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, οι πολύ βραχυχρόνιοι ξένοι που σημειώνουν ικανοποιητικά κέρδη από τις τοποθετήσεις τους στο Χ.Α., δεν αποκλείεται να ζητήσουν ευκαιρία επιλεκτικής μείωσης θέσεων, αν δημιουργηθεί το ανάλογο κλίμα και ο Γενικός Δείκτης δημιουργήσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1200 μονάδες, ή και σχετικά ψηλότερα.

Από την άλλη, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί "σαν αντίδραση των καταπιεσμένων", καθώς μεταξύ των τίτλων του FTSE25 που κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν και οι Πειραιώς, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, MIG, που χθες και μέσω των τελικών δημοπρασιών, είχαν κλείσει στα χαμηλά ημέρας (!)

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τα βραχυχρόνια διαγράμματα των βασικών δεικτών, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι 1185 και 1126 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 385 και 364 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ανοδική διάσπαση των 1185 μονάδων για τον ΓΔ δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 1220 μονάδες, αν αυτή συνοδευτεί με τζίρο σημαντικά υψηλότερο των 100 εκατ., ενώ καθοδική διάσπαση των 1126 μονάδων μετατρέπει την βραχυπρόθεσμη τάση, εκ νέου, σε καθοδική και επαναφέρει τα σενάρια επαναδοκιμασίας των 1080 μονάδων.

Στην περίπτωση του FTSE25, ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 385 μονάδων, δίνει στον δείκτη την δυνατότητα να αναμετρηθεί με την επόμενη αντίσταση στις 410 μονάδες, επίπεδο ιδιαίτερα αποφασιστικό για την συνέχεια, ανοδική διάσπαση του οποίου θα "βάλει σε σκέψεις" όσους παραμένουν εκτός Αγοράς, ενώ θα σημειωθούν και σημαντικές κινήσεις "stop loss" από όσους συνεχίζουν να διατηρούν "short" θέσεις.

Αντίθετα, κλεισίματα χαμηλότερα των 364 μονάδων, θα "ανοίξουν την καταπακτή" προς τις 350 μονάδες, μετατρέποντας και εδώ την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα 3/9 ξεκινά στην Ν. Υόρκη το roadshow που διοργανώνει για το Χ.Α. η Deutsche Bank (3-5/9), ενώ ακολουθεί αυτό της Βarclays (8-10/9), επίσης στη Μεγαλούπολη των ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα και αν συνεχιστεί η φτωχή ειδησεογραφία, με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκαν οι λίγες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με αφορμή τα αποτελέσματα εξαμήνου, ίσως έχει ενδιαφέρον η εν εξελίξει "μάχη" για τις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α.

Έτσι, μετά και το σημερινό κλείσιμο, η "σειρά αφίξεως" διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (9,15 δισ), Alpha Bank (8,555 δισ) και Πειραιώς (8,542 δισ).

Από τις μετοχές του FTSE25, ίσως αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς οι Alpha Bank και ΕΥΔΑΠ.

Η πρώτη έκλεισε στο υψηλό ημέρας και σε υψηλά διμήνου, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/5 (0,6850). Ο τίτλος παραμένει σε βραχυχρόνιο ανοδικό κανάλι και αν δεν συνεχίσει να παρουσιάζει την υψηλή μεταβλητότητα που διακρίνει το σύνολο του Τραπεζικού ταμπλώ, η επόμενη μεγάλη "μάχη" θα γίνει στην περιοχή των 0,70 ευρώ.

Στο χαμηλό ημέρας και σε χαμηλά τριμήνου και πλέον έκλεισε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 29/5 και στα 9,00 ευρώ), καθώς δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη η πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 9,59 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει ότι η μετοχή "προσέχεται", συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 9,06 ευρώ γυρίζουν την βραχυπρόθεσμη τάση σε πτωτική, με την επόμενη σημαντική στήριξη να εντοπίζεται στα 8,20 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο θυμίζει Αγορά όπου οι επενδυτές που κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα δεν δείχνουν πρόθυμοι να τοποθετηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, ενώ αντίθετα όσοι σημειώνουν σημαντικές υπεραξίες, κάθε σοβαρή ανοδική αντίδραση την εκλαμβάνουν σαν ευκαιρία μείωσης θέσεων, επισημαίνει ο Σέργιος Μελαχροινός.

Από την άλλη, η επενδυτική συμπεριφορά των απόλυτα βραχυπρόθεσμων παικτών θα συνεχίσει να διαμορφώνεται από την τρέχουσα ειδησεογραφία, με κύρια αναφορά στα επικείμενα Τραπεζικά "stress tests".

Αντίθετα οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, με τις εξελίξεις, πιθανότατα, να επιταχύνονται μετά την ΔΕΘ.

Εν τω μεταξύ οι διεθνείς εξελίξεις θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την στρατηγική των ξένων επενδυτών, με το σύνολο της Ευρωζώνης να σημειώνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αναζητούνται λύσεις παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταγραφή ιστορικών υψηλών σε δείκτες της Wall Street, κόντρα στις αυξανόμενες ανησυχίες για Παγκόσμια "φούσκα" μετοχών και ομολόγων, που δημιουργεί επενδυτικό περιβάλλον αυξημένου κινδύνου.

Εννοείται ότι σε περίπτωση σημαντικής, διεθνούς, διόρθωσης, το Χ.Α. δεν θα μπορέσει να μείνει ανεπηρέαστο, ενώ σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Solidus Sec., αν δεν υπάρξει πειστική διευθέτηση της βιωσιμότητας του Δημόσιου χρέους, δύσκολα θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια για επενδύσεις στην Χώρα.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Θετικό, όπως προαναφέρθηκε, το κλίμα στις διεθνείς Αγορές, ενώ με μικτά πρόσημα κινούνται οι δείκτες στην Wall Street, με τον S&P 500 να διεκδικεί ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ. Αδυναμία αντίδρασης του χρυσού, παρά τις χθεσινές σημαντικότατες απώλειες.

Ξεκινώντας από την Ασία, ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,38%, φτάνοντας σε νέο υψηλό επτά μηνών, κερδίζοντας από την αποδυνάμωση του γεν αλλά και από τις προσδοκίες πως ο ανασχηματισμός που προγραμματίζει ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Shinzo Abe θα τονώσει τις αναπτυξιακές πολιτικές. Παρά ταύτα τις εντυπώσεις κέρδισαν οι Hang Seng (+2,3%) και Shanghai (+1%). "Κόκκινη παραφωνία" ο ASX 200 (-0,04%).

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αποδείχθηκε η επιβράδυνση στον Ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης κατά τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Markit. Ο συνολικός δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο 52,5 (εκτ. 53,5) από 53,8 τον προηγούμενο μήνα. Πλέον βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο 8 μηνών, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί στο 52,9.

Κάτω από τις προβλέψεις και ο δείκτης λιανικών πωλήσεων για τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη. Ανακοινώθηκε στο 0,8% έναντι πρόβλεψης για 0,9% σε ετήσια βάση, ενώ ο δείκτης σε μηνιαία κλίμακα βρέθηκε στο -0,4% έναντι πρόβλεψης για -0,3%.

Στις ΗΠΑ, οι παραγγελίες αγαθών στα Αμερικανικά εργοστάσια εκτινάχθηκαν 10,5% τον Ιούλιο, όπως αναμενόταν, εξαιτίας της εκτίναξης στην ζήτηση για εμπορικά αεροσκάφη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες θα αυξηθούν σχεδόν 11%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας "εντός των τειχών", η ανεργία στην Ελλάδα παραμένει καθηλωμένη κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά τα σημάδια βελτίωσης σε πολλές Χώρες του ΟΟΣΑ αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός, στην οποία προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας το 2015 θα κινηθεί στο επίπεδο του 27%. 

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην Αγορά real estate της Eλλάδας εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία της Χώρας αρχίζει να ανακάμπτει, αναφέρει δημοσίευμα της "WSJ".

Η Καναδική Fairfax, η Colony Capital με έδρα το Λος Άντζελες, η Βρετανική Invel Real Estate Partners και η Αραβο-Τουρκική Jermyn Street, είναι μεταξύ αυτών που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία από Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα και την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ στο προσκήνιο εμφανίζονται και νέοι "παίκτες", όπως η εταιρεία real-estate Hines, η οποία ελέγχει στοιχεία ενεργητικού που αποτιμώνται πάνω από τα 25 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εταιρεία Cushman & Wakefield, τους τελευταίους 18 μήνες επενδυτές έχουν αγοράσει στοιχεία ενεργητικού αξίας 1,2 δισ. ευρώ, κυρίως από Τράπεζες και από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως επισημαίνει η "WSJ", από το 2008 ως το 2012 είχαν κλείσει deal αξίας 900 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των Τραπεζών με τις υψηλότερες πιθανότητες αποτυχίας στα "stress tests" της ΕΚΤ συγκαταλέγονται οι Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank, τονίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, στην οποία παρουσιάζονται οι προσδοκίες 125 θεσμικών επενδυτών. 

Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η Αεροπορία Αιγαίου ανακοίνωσε ακόμη ισχυρότερα για το β΄ τρίμηνο, σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί τιμή-στόχο στα 9,2 ευρώ και σύσταση "buy" για τη μετοχή.

Από την άλλη, η εταιρεία "Pasal" ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης του άρθρου 99 , ως ισχύει τροποποιηθείς καθώς και αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων, η συζήτηση των οποίων προσδιορίσθηκε να λάβει χώρα την 28/1/2015 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Τονίζεται ότι η εισηγμένη δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργαζόμενους, πιστωτές, στο Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ερχόμενοι στα όσα συνέβησαν σήμερα στο χρηματιστηριακό ταμπλώ και όπως προαναφέρθηκε ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο φθάνοντας μέχρι τις 1165,82 μονάδες (+1,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1158,8 (+1,10%) και τελικά έκλεισε στις 1159,13 με ημερήσια κέρδη 1,13%.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" οι Πειραιώς, MIG, Jumbo, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν ΕΥΔΑΠ και Motor Oil και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank και Μυτιληναίος.

Παρά το θετικό κλείσιμο του Δείκτη, πτωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η "μεγαλύτερη εικόνα" του ταμπλώ, με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 64 πτωτικών, ενώ 13 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

Χαμηλότερα του 25αρη, έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Autohellas (με σχετικά χαμηλές συναλλαγές), κινητικότητα στην Άνεμος, ενώ οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Αεροπορία Αιγαίου.
Κατέβασαν στροφές οι αγοραστές σε Κέκροπα και AS Company, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν Axon και ΕΒΖ, ενώ ξαφνικό πωλητή εμφάνισαν οι Παπουτσάνης, Μοτοδυναμική και Revoil.

---ΧΠΑ

Αλλαγή σκηνικού και κλείσιμο με θετικό πρόσημο και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή μείωση στο συμβόλαιο του δείκτη και σχετικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (16.182 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5.636, 5.553 για τον Σεπτέμβριο, 79 για τον Οκτώβριο και 4 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 375,25) κινήθηκε μεταξύ 371 και 378 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10.000 ΔΕΗ, 19.000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (958), ΔΕΗ (409), Alpha Bank (3.961), Εθνική (4.173), Πειραιώς (3.386), Eurobank (1.467), Μυτιληναίο (317), ΕΧΑΕ (213), ΟΠΑΠ (157), Ελ. Πετρέλαια (149), Ελλάκτωρα (115), ΓΕΚ (140), Jumbo (410).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης παρέμεινε στο 35% ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 549 τεμάχια (339 calls και 210 puts).
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.675.519 τεμ.), Εθνική (1.712.358 τεμ.), Πειραιώς (18.542.505 τεμ.), Eurobank (8.616.967 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 620 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 300 στα 2,80 ευρώ και τα άλλα 320 στα 2,60 ευρώ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v