Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτωτικές τάσεις στα blue chips

Στις κινήσεις της ΕΚΤ στρέφεται το ενδιαφέρον, ενώ βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποκομίζουν υπεραξίες προηγούμενων ημερών. Ηπιες συναλλαγές με τις ΕΤΕ, Alpha και Πειραιώς να υποχωρούν και την Eurobank να ενισχύεται.

Στάση αναμονής δείχνουν να τηρούν οι επενδυτές στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, με κύριο χαρακτηριστικό τις ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, περιμένοντας τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε αμετάβλητη την πολιτική της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Περίπου η ίδια εικόνα και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την εικόνα στο ταμπλώ του FTSE25 να κυριαρχείται από αρνητικά πρόσημα, χωρίς όμως ιδιαίτερες «εντάσεις» και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις κάποια ελάχιστη κινητικότητα να σημειώνεται στον τίτλο της ΕΚΤΕΡ.

Μοιραία και το πρώτο σχόλιο της σημερινής συνεδρίασης θα περιοριστεί στους Δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς τα τελευταία μηνύματα από το χρηματιστηριακό ταμπλώ επιβεβαιώνουν την αργή αλλά σταθερή συναλλακτική απονεύρωση και του πάλαι ποτέ "κραταιού" FTSE Midcap.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι κινούνται σε "δύο ταχύτητες". Εθνική και Alpha Bank, λιγότερο και Πειραιώς, περισσότερο, δείχνουν να σημειώνονται κινήσεις καταγραφής απόλυτα βραχυπρόθεσμων κερδών, ενώ, αντίθετα η Eurobank προσπαθεί να συνεχίσει την χθεσινή ανοδική αντίδραση.

Στους υπόλοιπους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους, αδύναμη (μέχρι στιγμής) δείχνει η προσπάθεια αντίδρασης της ΕΥΔΑΠ, μετά το χθεσινό κλείσιμο σε χαμηλό τριμήνου και πλέον, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ (ο πρώτος έχει παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου, σήμερα, στους αναλυτές).

Από τις μετοχές του FTSE25, με απώλειες μεγαλύτερες του 2% κινούνται οι Πειραιώς και Intralot και του 1% οι MIG, Viohalco, Motor Oil, ΔΕΗ, Jumbo, Εθνική, Folli Follie Group και Τέρνα Ενεργειακή, όμως στις περισσότερες των περιπτώσεων οι συναλλαγές είναι ελάχιστες και η εικόνα εύκολα αναστρέψιμη.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, με διψήφιο(!) όγκο συναλλαγών κινούνται οι ΟΛΠ και Viohalco και με τριψήφιο όγκο συναλλαγών οι ΕΕΕ, Eurobank Properties, Folli Follie Group και Τέρνα Ενεργειακή.

Λίγο περισσότερα από 1000 τεμάχια έχουν διακινήσει έως τια 11:30 οι Μέτκα και Τιτάνας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στα μέχρι στιγμής χαμηλά ημέρας και σημειώνει απώλειες 0,73%, ενώ ο τζίρος έχει ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 2,2 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡΤΠ).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v