Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πήρε... τα πάνω του ο τραπεζικός κλάδος

Στο άρμα των ξένων αγορών «δέθηκε» το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι. Ανοδος άνω του 3% για τις τράπεζες που το πρωί δέχτηκαν πιέσεις. Τι περιμένει η αγορά στο κλείσιμο. Ενισχυμένος και ο όγκος συναλλαγών.

"Καταπράσινο" το Τραπεζικό ταμπλώ μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι, ενώ μικτά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα πρόσημα στο υπόλοιπο ταμπλώ του FTSE25, όμως οι απώλειες είναι μικρές και εύκολα αναστρέψιμες. Αντίθετα, κέρδη μεγαλύτερα του 3% σημειώνουν Eurobank και Πειραιώς και του 2% Εθνική, Μυτιληναίος και Alpha Bank.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον πρώτο "ενθουσιασμό" και λίγο μετά τις 16.00 οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο (51) πέρασαν μπροστά έναντι αυτών με θετικό (48) αφ΄ ενός λόγω της απόλυτης έλλειψης ενδιαφέροντος σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αφ' ετέρου καθώς άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα "κόκκινα σημάδια" ακόμα και μέσα στο ταμπλώ του FT25.

Έτσι σε αρνητικό πρόσημο έχουν γυρίσει οι Viohalco, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα, Intralot, Motor Oil, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάνας και Folli Follie Group, παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη του Δείκτη, που τον έφεραν μία ανάσα από τις 1180 μονάδες.
Από την άλλη, μία προσεκτικότερη ματιά, επιβεβαιώνει και σήμερα τις αδυναμίες - παθογένειες του Χ.Α., αλλά και την έλλειψη προσδοκιών για κάτι σημαντικά καλύτερο.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο τζίρος ξεπερνά τα 71 εκατ. από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ).

Απόλυτα κρίσιμο θεωρείται το υπόλοιπο της σημερινής συνεδρίασης, καθώς αν "το κουδούνι" της λήξης βρει τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σημαντικά χαμηλότερα από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό, αυτό θα είναι ένα ακόμα χτύπημα στην ψυχολογία των λίγων εμπλεκομένων, αλλά και μία επιβεβαίωση όλων όσων υποστηρίζουν ότι στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά υπάρχουν εν δυνάμει πωλητές που περιμένουν οποιαδήποτε σημαντική ανοδική αντίδραση, προκειμένου να μειώσουν θέσεις, παίρνοντας τα σημαντικά κέρδη τους. 

Σε κάθε περίπτωση παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση των 1185 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 385 μονάδων για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v