Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι τράπεζες πήραν το μήνυμα από Φρανκφούρτη

Με κέρδη 4,5% αντέδρασε ο τραπεζικός δείκτης στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για αγορές ABS και καλυμμένων ομολόγων από τον Οκτώβριο. Πάνω από τις 1.180 ο Γενικός Δείκτης. Υπεραπόδοση και για Μυτιληναίο. Πιέσεις σε Μέτκα, Jumbo, Folli. Εκτίναξη τζίρου στα €115 εκατ.

Από το πρωί, ήταν κοινό μυστικό στην διεθνή επενδυτική κοινότητα, ότι η σημερινή ημέρα ήταν ημέρα των Κεντρικών Τραπεζών.

Και αν οι BoJ και BoE δεν έδωσαν εναύσματα για ανάληψη πρωτοβουλιών από τους αγοραστές, οι θετικές εκπλήξεις για τις Αγορές ήλθαν από την ECB.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε, σήμερα, αμετάβλητη την πολιτική της, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στάση αναμονής επέλεξε και πάλι να τηρήσει και η Τράπεζα της Αγγλίας, διατηρώντας αμετάβλητα επιτόκια και πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τη σαφή βελτίωση που καταγράφει η Βρετανική οικονομία. Η Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων της ΒοΕ ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό 0,5%, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης διατηρείται στα 375 δισ. στερλίνες.

Αντίθετα, πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά την τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη. Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,05% από 0,15%.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει, τον Οκτώβριο, "ευρύ χαρτοφυλάκιο από καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ". Θα αρχίσει επίσης να αγοράζει τίτλους ABS (Asset Backed Securities) με στόχο την τόνωση των πιστώσεων προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Όπως πρόσθεσε, περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη σύσκεψη της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου.

Άμεσος ο αντίκτυπος της απόφασης- έκπληξη της ΕΚΤ στις συναλλαγματικές ισοτιμίες με το ευρώ να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 1%, προς τα 1,30 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών.

Οι δηλώσεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τις Ευρωπαϊκές Αγορές και σε αυτή την κίνηση ακολούθησε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 18 συνεδριάσεων.

Σχετικά αυξημένες οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων, καθώς σημειώθηκε διακριτικό κλείσιμο "short" θέσεων και το οποίο δεν αποκλείεται να ενταθεί αν ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων (σημερινό κλείσιμο στις 384,15 μονάδες).

Παρά τον "πανηγυρικό χαρακτήρα" της σημερινής συνεδρίασης, μία προσεκτικότερη ματιά θα μπορούσε μάλλον εύκολα να διακρίνει ότι τα "πυρά" των αγοραστών είχαν σαν μοναδικό "στόχο" τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, ενώ από τον υπόλοιπο FTSE25, ξεχώρισε η μετοχή του Μυτιληναίου (σημερινή παρουσίαση των προοπτικών του ομίλου στους αναλυτές, με έμφαση στην πορεία του Αλουμινίου).

Άλλωστε το +4,54% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του +1,92% του Γενικού Δείκτη, όχι μόνο καταδεικνύει τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, αλλά και την σημαντική υστέρηση των περισσότερων από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους, Δεικτοβαρείς τίτλους αρκετοί των οποίων έκλεισαν και με αρνητικό πρόσημο (!)

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη, αυτός έκλεισε μέσα στην αποφασιστική ζώνη 163 - 167, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να δημιουργήσει τα τεχνικά "εχέγγυα" για κίνηση προς τις 178 μονάδες.

Το διάγραμμα του τραπεζικού δείκτη

Επιστρέφοντας στους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, τίτλους και ξεκινώντας από τον Μυτιληναίο, η μετοχή κινείται σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, έχοντας σαν επόμενη αποφασιστική αντίσταση τα 6,85 ευρώ.

Από τις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, σε βραχυπρόθεσμο πτωτικό κανάλι συνεχίζει να κινείται μόνο ο τίτλος της Πειραιώς. Ζητά κλείσιμο υψηλότερα των 1,55 ευρώ για να αλλάξει την βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας σαν ενδιάμεση αντίσταση τα 1,50 ευρώ.

Σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι κινούνται οι Εθνική και Alpha Bank και από σήμερα η Eurobank, αφού κατόρθωσε κλείσιμο υψηλότερα των 0,3400 ευρώ και έχοντας σαν επόμενη ισχυρή αντίσταση τα 0,3800 ευρώ.

Ο τίτλος της Εθνικής, έστω και οριακά, άφησε πίσω του την πρώτη αντίσταση των 2,70 ευρώ, ενώ η επόμενη ισχυρότερη εντοπίζεται στα 2,85 ευρώ.

Ακούμπησε την σημαντική αντίσταση των 0,70 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, αλλά γύρισε και έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα. Αν δώσει ανοδική διαφυγή, η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 0,75 ευρώ.

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η "μάχη" για τις τρεις πρώτες θέσεις στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την δεύτερη θέση να "παίζεται" επί καθημερινής βάσεως. Έτσι, μετά και την σημερινή συνεδρίαση, η σειρά "αφίξεως" διαμορφώνεται ως εξής:

Εθνική (9,574 δισ), Πειραιώς (8,969 δισ) και Alpha Bank (8,81 δισ).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές

Η αδυναμία ανοδικής διαφυγής από το διαγραμματικό επίπεδο αντίστασης των 1185 μονάδων έσπρωξε το Γενικό Δείκτη σε ένα καθοδικό "pullback" "αποσυμπίεσης του ανοδικού ατμού" των 140 γρήγορων ανοδικών μονάδων, αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Η πρώτη ζώνη στήριξης, όπου αναχαίτισε τους καθοδικούς "κραδασμούς" εντοπίστηκε στη ζώνη των 1140 με 1135 μονάδων.

Από την στιγμή που ο Γενικός Δείκτης επιβεβαιώνει ένα "υγιές πάτημα" πέριξ των 1150 μονάδων και δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1185 μονάδων, θα βάλει τα βραχυχρόνια θεμέλια για την αναρρίχηση προς τις 1220 μονάδες εν όψει και του πολύ σημαίνοντος, για αρκετούς θεσμικούς επενδυτές, roadshow της ερχόμενης εβδομάδος στο Λονδίνο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό πεδίο, παρουσιάζει στο εβδομαδιαίο chart τιμών η εμφανιζόμενη ανοδική απόκλιση –Divergence- του ταλαντωτή Relative Strength Index (RSI) σε σχέση με τους δύο αποτυπωμένους χαμηλότερους πυθμένες του Μαϊου (1062 μον) και του Αυγούστου (1044 μον).

Επίσης η πλαγιοσταθεροποιητική κίνηση του Δείκτη πάνω κυρίως από το δεύτερο μεγάλο ανοδικό candlestick της περιόδου 18 με 22 Αυγούστου, στις 1150 μονάδες δεν παραχωρεί, προς το παρόν, "έδαφος στο στρατόπεδο των Bears".

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και αφού κρατήθηκε ανέπαφη η ζώνη στήριξης 370 - 365, με "καύσιμα" Ντράγκι επιχειρείται αναδίπλωση και νέα αναμέτρηση με τις 385 μονάδες, με αμέσως επόμενο στόχο τις 410 μονάδες.

"Η πλαγιοκαθοδική κίνηση που εκτέλεσε ο FTSE25 στο ημερήσιο chart τιμών έχει τα χαρακτηριστικά ενός 'flag' σχηματισμού, όπου συνήθως, βάση της τεχνικής ανάλυσης, η υπάρχουσα primary market ανοδική τάση παίρνει 'ανάσες' συνεχίζοντας μετέπειτα την πορεία της", επισημαίνει ο υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής κατεύθυνσης της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Επιστρέφοντας στις διεθνείς Αγορές και ξεκινώντας από την Ασία, μόνος "πράσινος" δείκτης αυτός της Shanghai (+0,80%), ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές (μετά τα "δώρα" τις ΕΚΤ) με σαφώς επιφυλακτικότερο το Λονδίνο που σημειώνει μικρά κέρδη.

Η "θετική αύρα" δείχνει να μεταφέρεται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι δείκτες στο NYSE ξεκίνησαν την συνεδρίαση με θετικό πρόσημο.

Μένοντας στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε ελαφρώς κατά 4.000 την περασμένη εβδομάδα στην Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι στα Ταμεία εμφανίστηκαν 302.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα κατατεθούν 300.000 αιτήσεις.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, νέες υψηλότερες τιμές-στόχους θέτει για τις μετοχές των Alpha, Εθνικής και Πειραιώς η Citigroup.

Ο διεθνής οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha στα 0,70 ευρώ, από 0,65 πριν, διατηρώντας την σύσταση "Neutral". 

Για την Εθνική αυξάνει την τιμή-στόχο στα 3,0 ευρώ, από 2,90 προηγουμένως. Διατηρεί την σύσταση "Buy", ενώ προβλέπει κέρδη ανά μετοχή 0,36 ευρώ έναντι παλαιότερης εκτίμησης για 0,10.

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς η Citi αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο στα 1,65 ευρώ, από 1,55. Η σύσταση παραμένει "Buy".

Όσον αφορά τα πεπραγμένα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης αφού υποχώρησε μέχρι τις 1149,87 μονάδες (-0,8%), μετά τις 13.52 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο αναρριχόμενος μέχρι τις 1181,56 (+1,94%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1180,33 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1181,41 μονάδες με κέρδη 1,92%.

Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 115,1 εκατ. από τα οποία τα 13,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ). Το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών σε μόλις πέντε τίτλους (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ).

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ, ενώ δεν ήλθαν σε επαφή με το "πράσινο" οι Viohalco, Intralot.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της Jumbo και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Eurobank, Viohalco.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, πλην ίσως της επιστροφής των αγοραστών σε Κρι Κρι και Πετρόπουλο.

--ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια, που συνοδεύτηκε με τόνωση των συναλλαγών τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.691 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.011, 7.737 για τον Σεπτέμβριο, 274 για τον Οκτώβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 384) κινήθηκε μεταξύ 372,75 και 386,5 μονάδων, κλείνοντας πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή.

Ένας αλλά σημαντικός ο δανεισμός τίτλων (4.000.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.038), ΔΕΗ (606), Alpha Bank (6.773), Εθνική (4.613), Πειραιώς (5.371), Eurobank (5.640), Μυτιληναίο (999), ΕΧΑΕ (146), ΟΠΑΠ (297), Ελ. Πετρέλαια (194), ΓΕΚ (118), MIG (349), Τιτάνα (117).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 36%, με μέτριο όγκο συναλλαγών, στα 842 συνολικά δικαιώματα (584 calls και 258 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.675.519 τεμ.), Εθνική (1.712.358 τεμ.), Πειραιώς (18.918.509 τεμ.), Eurobank (8.616.967 τεμ.).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v