Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Με «χορηγία» ΕΚΤ ακουμπά τις 1.200 μονάδες

Νέα κέρδη καταγράφει το χρηματιστήριο με τον FTSE 25 να κινείται στα επίπεδα των 390 μονάδων. Υπεραπόδοση για Τράπεζα Πειραιώς, Τιτάνα. Ανοδο υψηλότερη του 1% για Eurobank, ΔΕΗ, MIG, ΟΤΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ. Πτωτικά ο ΟΛΠ.

Υπόλοιπα "αγοραστικού ενθουσιασμού" είχε το πρώτο 20λεπτο της σημερινής συνεδρίασης με τον τζίρο να ξεπερνά τα 14,5 εκατ. ευρώ και να φθάνει στο πρώτο ημίωρο τα 17 εκατ. για να κατεβάσει σημαντικά στροφές στην συνέχεια.

Απόλυτα ενδεικτικό ότι η συμπλήρωση της πρώτης ώρας συναλλαγών βρήκε τον τζίρο στα 30,5 εκατ., όμως από αυτά τα 5,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡΤΠ, ΕΤΕ). Ο Γενικός Δείκτης με τη συνδρομή των μη τραπεζικών μετοχών κινείται στις παρυφές των 1.200 μονάδων.

Πανομοιότυπη με την χθεσινή, αλλά και πολλές από τις προηγούμενες και η πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης, με τις Τραπεζικές μετοχές να αποσπούν την "μερίδα του λέοντος" σε συναλλαγές και ενδιαφέρον, ενώ εντυπωσιακά χαμηλότερες είναι οι συναλλαγές σε όλο τον υπόλοιπο 25αρη, καθώς μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ σημειώνει εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Ξεκινώντας από Τραπεζικό ταμπλώ, οι τίτλοι των συστημικών τραπεζών δεν έχουν "εύκολο έργο".

Η μετοχή της Εθνικής πρέπει να επιβεβαιώσει την χθεσινή ανοδική διάσπαση των 2,70 ευρώ, ενώ μεγάλη "μάχη" αναμένεται στην περιοχή των 0,70 ευρώ για την Alpha Bank (μία πρώτη "γεύση" πήραμε και χθες και σήμερα στο ξεκίνημα).

Πλησιάζει την αποφασιστική αντίσταση των 1,55 ευρώ η Πειραιώς, ενώ πιο εύκολο κρίνεται το "έργο" της Eurobank, καθώς η επόμενη τεχνική αντίσταση εντοπίζεται στα 0,38 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και αν ο Τραπεζικός κλάδος δείξει σημάδια "κόπωσης" απαιτείται άμεση ενεργοποίηση των αγοραστών σε άλλους, μη Τραπεζικούς, Δεικτοβαρείς τίτλους και κάποια πρώτη κίνηση έχει ήδη ξεκινήσει.

Έτσι, με κέρδη μεγαλύτερα του 2% κινούνται Τιτάν, Intralot, Motor Oil, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, ενώ κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας σημειώνουν ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Το "πράσινο" κυριαρχεί στο ταμπλώ του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πλην της Εθνικής (στριφογυρίζει πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος) και των ΕΕΕ, ΟΛΠ και Eurobank Properties που σημειώνουν μικρές και άρα εύκολα αναστρέψιμες απώλειες.

Ξεπερνά το δύο προς ένα η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, όμως οι περισσότεροι από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές δεν διακρίνονται για τις ιδιαίτερα πειστικές συναλλαγές τους.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v