Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Κερδίζουν έδαφος οι πωλητές

Με αυξανόμενο ρυθμό οι ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο. Απώλειες της τάξης του 3% για ΕΤΕ, Πειραιώς, Eurobank. Στο κόκκινο το σύνολο του FT 25. Αυξημένες πιέσεις για Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie.

Στα χαμηλά ημέρας οδεύει στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης το Χρηματιστήριο με τους πωλητές να έχουν το «πάνω χέρι» και τον τζίρο να αυξάνει.

Στα περίπου 75 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 16:30 με τις πιέσεις να είναι μαζικότερη ρευστοποίηση θέσεων από την πλευρά των πωλητών. Να συνεκτιμηθεί, πως από αυτά σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ έχουν αλλάξει χέρια με πακέτα στις μετοχές των MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΕΤΚΑ. 

Η επιτάχυνση της διόρθωσης την τελευταία ώρα της συνεδρίασης προκλήθηκε από την ενεργοποίηση εντολών πώλησης στην πλειονότητα των μετοχών του FT25 με τον δείκτη να υποχωρεί προς τις 380 μονάδες, με τον Τραπεζικό προς τις 162 και τον FT Mid οριακά ανοδικά στις 1.070 μονάδες.

Πρόκειται, όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, για καθαρά εσωτερική υπόθεση, καθώς οι απώλειες στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια δεν ξεπερνούσαν το 0,35% με τον FTSE 100 οριακά χαμηλότερα στις 6.830 και τον D ΑΧ λίγο ψηλότερα στις 9.760 μονάδες.

Εν μέρει η υποχώρηση αποδίδεται και στην μεικτή τάση που επικρατεί μεταξύ των ξένων λίγες μέρες πριν την αξιολόγηση της S&P, με την BofA και Commerzbank να διάκεινται θετικά και την Citigroup εμφανώς ουδέτερη.

Πωλητές και στις τέσσερις τραπεζικές μετοχές, ρευστοποιήσεις και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ χαμηλότερες τιμές χωρίς σημαντική όμως προσφορά στις περισσότερες μετοχές του δείκτη. Εξαίρεση μόνον για MIG και ΜΕΤΚΑ ενώ σταθεροποιητικά κινούνται Motor Oil, Ελλακτωρ και προ ολίγου η Eurobank.

Από τις τραπεζικές μετοχές, με μικρές πωλήσεις από ξένους Πειραιώς και Alpha Bank σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ στην ΕΤΕ η προσφορά απορροφάται στα 2,60 ευρώ.

Στηρίξεις στη μετοχή της Eurobank προκειμένου να μην χαθούν τα 0,353 ευρώ με ένα πακέτο 3.000.000 να αλλάζει χέρια. Προφανώς στη μετοχή βγαίνουν εντολές αγοράς- στήριξης σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Σημαντικό το «γύρισμα» για τη μετοχή του ΟΠΑΠ έως -2,76% από τα 12,39 έως τα 11,96 ευρώ αμέσως μετά την θεαματική αναβάθμιση της Citigroup. Ο αμερικανικός οίκος ανέβασε τον πήχη στα 12 από τα 7,7 ευρώ αλλά οι ρευστοποιήσεις ξεκίνησαν από τα υψηλά ημέρας με... βάθος χαμηλότερα των 12 ευρώ. Ενδεχομένως για να δημιουργηθούν χαμηλότερα ευκαιρίες εισόδου.

Εως τα 6,63 ευρώ υποχώρησε η μετοχή του Μυτιληναίου, με την σημαντική βραχυπρόθεσμη στήριξη οριακά χαμηλότερα προς τα 6,65 ευρώ θυμίζοντας πως η απόδοση φθάνει στο 19,7% σε διάστημα μηνός. Διψήφιο κέρδος που δικαιολογεί την κατοχύρωση θέσεων σε αυτά τα επίπεδα.

Στα 3,55 με αγοραστές ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με πακέτο να αλλάζει χέρια νωρίτερα, πακέτο και στη μετοχή της MIG για 5.300.000 στα 0,414 ευρώ.

Σημαντική πίεση για τη μετοχή της Attica Bank στα 0,12 ευρώ, «γύρισμα» έως 4,59% στα 0,499 ευρώ για τον τίτλο της ΧΑΛΚΟΡ. Κρατούν τα αρχικά κέρδη τους Αεροπορία Αιγαίου, Fourlis αλλά και Lamda Development, Πλαστικά Θράκης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v