Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε δοκιμασία οι 1.150 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Σε αρνητικό έδαφος οι βασικοί δείκτες στο χρηματιστήριο, μετά τη χθεσινή «βουτιά». Πτώση 1% για τον FTSE 25, στις 374 μονάδες. Πιέσεις σε ΔΕΗ, Coca Cola αλλά και Εθνική, Πειραιώς. Αρνητικό «γύρισμα» στον ΟΤΕ. Άνοδος για Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil.

Σε αρνητικό έδαφος μεν, με καλύτερη εικόνα απ΄ ότι προς το χθεσινό κλείσιμο δε, η μέχρι τώρα κίνηση της αγοράς.

Με τα ευρω- χρηματιστήρια στην σταθερή κλίση τους, το ΧΑ διορθώνει προς τις 1.150 κάνοντας χαμηλό στις 1.152 μονάδες. Οι συναλλαγές μέτριες, αν και οι περισσότερες ρευστοποιήσεις στην χθεσινή συνεδρίαση έγιναν- και πάλι- προς το κλείσιμο της, με τους πωλητές να ρευστοποιούν μέρος των θέσεων τους στις τράπεζες αλλά με τους αγοραστές να υπερισχύουν σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ.

Σχετικά εξισορροπημένη η κατάσταση, παρότι οι βασικοί δείκτες παραμένουν σταθερά σε αρνητικό έδαφος από την αρχή της συνεδρίασης με το 51% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στους 4 τραπεζικούς τίτλους, ενώ αυξημένες συναλλαγές έχουν γίνει σε ΕΥΔΑΠ και Folli Follie (πακέτο 54.800 στα 29,825 συνολικής αξίας 1,634 εκατ. ευρώ).

Στα υπόψη της μέχρι τώρα συνεδρίασης η αδυναμία των CC/HBC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η σημαντική διόρθωση (αλλά με λίγα κομμάτια ) για τη μετοχή της Lamda Development (με αφορμή την αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και η προσπάθεια των αγοραστών να κρατήσουν τον ΟΠΑΠ στα 12 ευρώ. Με κέρδη οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ, Jumbo (μετά και το guidance για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου) και Motor Oil. 

Ανάλογη εικόνα στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια με το Λονδίνο ψύχραιμο (στις 6.801 με - 0,40%), την Φραγκφούρτη να συνεχίζει να διορθώνει ( στις 9.654 με -0,58%) και στο Παρίσι ο CAC 40 στις 4.440 μονάδες.

Φυσιολογική η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, λίγο ως πολύ αναμενόμενη στο ΧΑ.

Οι αιτιάσεις ανθρώπων της αγοράς για «υποτιμητικό παιχνίδι» στο χθεσινό «άδειασμα» δείχνουν βάσιμες, καθώς σε ένα «ρηχότατο» χρηματιστήριο όπως το δικό μας αρκεί ένα πρόγραμμα πώλησης σε 2-4 δεικτοβαρή χαρτιά για να δημιουργήσει ασσύμμετρη διόρθωση.

Το ότι αυτές οι πιέσεις ασκούνται λίγες μέρες πριν την αξιολόγηση της S&P, του Road Show ενδεχομένως να μην είναι εντελώς συμπτωματικό. Πάντως για τον ΓΔ μετά την απώλεια και των 1.174 μονάδων επόμενη στάση είναι οι 1.150 όπου και έχουν στηθεί εντολές αγορών (πάλι σε 2-4 δεικτοβαρή χαρτιά).

Στις 159 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης, με... ορατές τις 155 καθώς στην Εθνική προσφορά βγαίνει μέχρι τα 2,53 ευρώ. Θυμίζω, πως μόλις την Παρασκευή η μετοχή της ΕΤΕ είχε υψηλό ημέρας στα 2,75 ευρώ, ακολούθησαν οι θετικές εκθέσεις ξένων οίκων για να υποχωρήσει η μετοχή για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα.

Στα 1,50 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Πειραιώς, στα 0,675 της Alpha Bank, ενώ στην Eurobank οι πωλήσεις φθάνουν μέχρι τα 0,35 ευρώ. Στη μετοχή της τελευταίας η προσπάθεια στήριξης, που επιχειρήθηκε εχθές δεν απέδωσε καρπούς (το πακέτο έγινε σε ακριβότερη τιμή), ενώ από τον κλάδο προβληματική παραμένει η εικόνα για τον τίτλο της Attica Bank.

Με αγοραστές αρχικά- μέχρι τα 11,06 ευρώ- στη μετοχή του ΟΤΕ, με πωλητές - μέχρι τα 10,84 - το τελευταίο 15λεπτο.

Το γύρισμα του ΟΤΕ, οι σταθερές πιέσεις στην δεικτοβαρή Coca Cola (-2,15%), οι πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση λίγο πριν τις 11.30. Συνέπεια η διεύρυνση της διόρθωσης έως 1,12% για τον ΓΔ αλλά και πάλι με μετρημένες- στοχευμένες συναλλαγές.

Τεχνικά η επίσπευση της δοκιμασίας των 1.150 μονάδων ίσως και να είναι προτιμότερη από μία αργή διολίσθηση από τη στιγμή που ορισμένα «ισχυρά χέρια» διευκολύνονται από την υποχώρηση των τιμών, την δημιουργία χαμηλότερων αποτιμήσεων και ενδεχομένως σημείων επανεισόδου τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v