Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Χαμηλότερα Γενικός Δείκτης και... τζίρος

Σε αρνητικό έδαφος το Χ.Α., ακολουθώντας με απώλειες (έως 0,85%) την κλίση των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων. Περιορισμένος για άλλη μία ημέρα ο όγκος συναλλαγών. Η απουσία κινήτρων και οι προσδοκίες από το roadshow.

Καθοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τους πωλητές να έχουν και να διατηρούν μέχρι πριν από λίγο ελαφρύ προβάδισμα έναντι των αγοραστών. Ουσιαστικά το Χ.Α. ακολούθησε το γερμανικό, το αγγλικό και το γαλλικό χρηματιστήριο τα οποία ανοίγοντας νωρίτερα πέρασαν το... μήνυμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Εύλογη η επιφυλακτικότητα -λόγω των πολλών σημαντικών εξελίξεων σε διάφορα μέτωπα- δικαιολογημένα δημιουργεί ανάλογο κλίμα και διάθεση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ούτως ή άλλως μέχρι πριν από λίγο η έκταση της διόρθωσης κυμαινόταν σταδιακά στο 0,70%-0,85%, οι δε συναλλαγές ήταν οι χαμηλότερες των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στο εύρος των 1.161,17-1.152,29 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να κρατηθεί πάνω από τις 1.180 (στη συνεδρίαση της Πέμπτης), αναπόφευκτα διολισθαίνει και πάλι προς την περιοχή των 1.150 μονάδων. Στο εύρος των 376,79-373,80 μονάδων ο FT 25, στις 159-160 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, αλλά με μικρή άνοδο ο FT Mid στις 1.056,40. Δεδομένου ότι ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει ένας από τους σηματωρούς, η μικρή διαφοροποίησή του θα πρέπει να συνεκτιμάται. Προ ολίγου πέρασε και αυτός σε αρνητικό έδαφος.

Ο τζίρος, χαμηλός, δεν ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ, όταν στις 11.25 εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στη μετοχή της Πειραιώς, πιέστηκε στα 17,25 ευρώ η CC HBC, βγήκαν πωλήσεις σε Μυτιληναίο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, η αγορά δεν... ανταποκρίνεται στην αναβάθμιση της S&P γιατί ήταν αναμενόμενη από πολλούς και σε μεγάλο βαθμό χωρίς κάτι θεαματικό είχε σε σημαντικό βαθμό προεξοφληθεί από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Έως τα επίπεδα των 1.180-1.185 μονάδων εκτιμάται πως απέδωσε η προεξόφληση της αναβάθμισης του αμερικάνικου οίκου, σε μία συγκυρία όπου και το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανάψει και πάλι και σημαντικές εκκρεμότητες δεν έχουν αρθεί.

Το Χ.Α. δεν έχει κίνητρο για να επιχειρηθεί τώρα μία ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.200 μονάδες και, αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό τεχνικά, δύσκολα θα γίνει τώρα αυτή η προσπάθεια χωρίς να συντρέχουν ισχυροί λόγοι. Μένει να φανεί εάν το roadshow θα μπορέσει να συμβάλει στην άρση της επιφυλακτικότητας των ξένων οίκων, που μπορεί τις τελευταίες ημέρες να προχώρησαν σε 2-3 θετικές εκθέσεις, αλλά ακόμη το χέρι στην... τσέπη για λογαριασμό των πελατών τους δεν το έχουν βάλει.

Θα θυμίσω για ακόμη μία φορά πως αναποτελεσματικά ήταν και τα προηγούμενα δύο roadshows, καθώς τις ενθαρρυντικές παρουσιάσεις και συναντήσεις δεν ακολούθησε εισροή κεφαλαίων ανάλογη των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί από ορισμένους.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί πως ανάλογο κλίμα, με ελαφρώς πτωτική τάση, επικρατεί από το Λονδίνο και τη Φρανκφούρτη μέχρι το Παρίσι. Κατά 0,45% στις 6.776 μονάδες υποχωρεί ο FΤSE 100 ενώ η Πέμπτη πλησιάζει, στις 9.626 ο DAX καθώς το triple witching της Παρασκευής είναι κοντά, τη στιγμή που διάχυτη είναι η αίσθηση στην Ευρώπη πως τα μέτρα της ΕΚΤ δεν αρκούν.

Με πωλητές νωρίτερα στη μετοχή της Εθνικής μέχρι τα 2,54 ευρώ, έως τα 11,13 ευρώ στη μετοχή του ΟΤΕ, ρευστοποιήσεις στη δεικτοβαρή CC HBC, στα 11,15 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Με απώλειες για τις 19 από τις 25 μετοχές του δείκτη, με τίτλους-σηματωρούς όπως η ΤΕΝΕΡΓ κι η ΕΧΑΕ να υποχωρούν έως 2,55%, αλλά και με πωλητές έως 1,70% χαμηλότερα σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Μυτιληναίο, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, επομένως έχουμε μία αρκετή σαφή εικόνα. Και της διάθεσης των εν δυνάμει αγοραστών και του κλίματος που επικρατεί και βαραίνει υπό τη σκιά και των πολιτικών εξελίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v