Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ελπίζει σε ενίσχυση από το Roadshow

Στο ...Λονδίνο και στην ετήσια παρουσίαση των εισηγμένων προσβλέπει η αγορά για ανάκαμψη μετά το πτωτικό «καρέ» που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.120 μονάδες. Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση και τα παράγωγα. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση.

Πτωτικό καρέ στο Χ.Α., που υπό τη σκιά και της S&P οπισθοχώρησε προς τις 1.120 μονάδες. Κλείσιμο για τον Γενικό Δείκτη στις 1.123,07 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 1.122,61, με αύξηση συναλλαγών στα 91,1 εκατ. ευρώ (το 56% στις τράπεζες) και με τις τράπεζες με σημαντικότατες απώλειες 4,31% στις 153,29 μονάδες.

Ήταν στραβό το... κλήμα, που λένε, ήρθε και η S&P για να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις στο Χ.Α., που κινείται και πάλι στον ρυθμό της πολιτικής αντιπαράθεσης και αβεβαιότητας. Η αναμενόμενη -και γνωστή από πέρυσι τον Οκτώβριο- κίνηση της S&P ήταν απλώς η αφορμή, καθώς τα αίτια της αποθαρρυντικής εικόνας (και) του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι συνθετότερα και βαθύτερα.

Πλέον οι ελπίδες για βελτίωση της εικόνας και ενίσχυση του τζίρου στην αγορά εναποτίθενται στο Roadshow του Χ.Α. που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο, όπου καταγράφεται αυξημένο ενδιαφέρον  καθώς τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις ελληνικές εισηγμένες ξεπερνούν τα 1.000.  

Πωλητές οι ξένοι στις τράπεζες, στα 2,45 ευρώ η Εθνική, στο 1,43 ευρώ η Πειραιώς, στο 0,645 ευρώ η Alpha Bank και στο 0,328 ευρώ η μετοχή της Eurobank. Εξακολουθεί να προβληματίζει η CC HBC με απώλειες 2,31% στα 16,88 ευρώ, ενώ από την τριάδα μόνον ο ΟΠΑΠ κρατήθηκε κι έβγαλε αντίδραση στα 11,66 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ υποχώρησαν στα 11,10 και στα 10,84 ευρώ αντίστοιχα.

Καθαρά εσωτερικό το πρόβλημα για το Χ.Α., εάν συνεκτιμήσουμε πως λ.χ. στο Λονδίνο ο FTSE 100 δεν υποχώρησε πάνω από 0,20% (στις 6.792 μονάδες), ενώ απολύτως τεχνικά διολίσθησαν ο DAX και ο CAC 40.

Όπως σημείωνε χρηματιστηριακός παράγων, από τη στιγμή που στην πολιτική αντιπαράθεση προτάσσονται επιχειρήματα πως «εάν έρθει ο αντίπαλος δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες...» ποια θα πρέπει να είναι η στάση των «ισχυρών χεριών»; Και μάλιστα σε μία πονηρή συγκυρία διεθνώς, με το κλίμα φορτισμένο στο Ην. Βασίλειο και με τις αγορές σε λελογισμένη διόρθωση.

Συν το ότι ορισμένα margins και «κωδικοί» στα παράγωγα έπρεπε εχθές είτε να καλυφθούν με επιπλέον χρήματα είτε να ρευστοποιηθούν ισόποσες μετοχικές θέσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που για ακόμη μία φορά μιλούν για εκφοβισμό και εκβιασμό προκειμένου να μαζευτεί η αγορά από χαμηλότερα επίπεδα.

Εάν κρίνουμε από το γύρισμα θέσεων στη συνεδρίαση της Δευτέρας 8/9 (όταν φάνηκε πως η αντίδραση από τα χαμηλά των 1.146 μονάδων δεν θα συνεχιζόταν άμεσα προς τις 1.220 μονάδες) διορατικοί παίκτες πόνταραν στη διόρθωση της αγοράς. Στις 1.220 μονάδες ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές αγοράς, στις 365-363 μονάδες του FT 25 έκλεισαν λίγα συμβόλαια του δείκτη που ήταν short από τα επίπεδα των 388 μονάδων. Να δούμε εάν σήμερα-αύριο (ημέρα διενέργειας του δημοψηφίσματος στη Σκοτία) αυτές οι δύο περιοχές (οι 1.120 για τον Γ.Δ. και οι 365-360 για τον FT 25) μπορούν να λειτουργήσουν σαν ανάχωμα.

Όπως σημειώνει ο Θαν. Σταυρόπουλος, «...είναι πασιφανές ότι η καθοδική διάσπαση των πρώτων στηρίξεων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., κινητοποίησε τα "γρήγορα" χαρτοφυλάκια που κινούνται με γνώμονα τις τεχνικές ενδείξεις. Έτσι, η καθοδική διαφυγή του FTSE 25 χαμηλότερα των 370 μονάδων και του Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 1.140 μονάδων έφερε τις πρώτες κινήσεις stop loss για όσους διατηρούσαν θέσεις long».

Ένα από τα κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης είνα τα παράγωγα, κι η Solidus ΑΕΠΕΥ σημειώνει ότι τα ΣΜΕ του FTSE 25 Οκτωβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 363,25 και των 376 μονάδων και ήταν διαπραγματεύσιμα με οριακά discount της τάξεως του 0%-0,3%. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 61.859 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25 (λόγω των μετακυλίσεων), ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα επίπεδα των 48.700 συμβολαίων. Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 87.976 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε ο ΟΠΑΠ ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,3%.

Τεχνικά ο 25άρης σπάζοντας τις 370 μονάδες επιτάχυνε τις ρευστοποιήσεις, με αρκετές μετοχές να δίνουν σήμα εξόδου σε ημερήσια μέτρηση. Πλέον ο Γ.Δ. από την αρχή του έτους χάνει 3,5%, ο FT 25 5,3% με τις τράπεζες 15% μεγαλύτερες από τους βασικούς δείκτες. Εύλογα οι short επιδιώκουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες μονάδες από τη διόρθωση (ήδη μετρούν περί τις 20 μονάδες) και μέχρι τις 360 μονάδες η S&P τους ήρθε «γάντι», που λένε.

Ο 25άρης χάνει ήδη το 50% της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης, η αγορά ελέγχει τις βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις της, η αντίδραση του ΟΠΑΠ ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, αρκεί να βοηθήσουν σήμερα-αύριο ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ.

Η υποχώρηση της ΕΤΕ χαμηλότερα των 2,51 ευρώ έδωσε σήμα ρευστοποιήσεων, με επίπεδο δοκιμασίας στα 2,40 ευρώ απ' όπου ενδεχομένως να βγει αντίδραση. Αρνητική για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα η απώλεια των 6,40 ευρώ για τον Μυτιληναίο, ενώ τα 3,40 ευρώ είναι κρίσιμα για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής.

Ενδεχομένως η αρχή της συνεδρίασης να μην είναι ενδεικτική της συνέχειας, καθώς υπάρχουν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν ή να ρευστοποιηθούν καθώς πλησιάζει η λήξη της Παρασκευής. Γι' αυτό θα απαιτηθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αρχική εικόνα της αγοράς και στη στάση «ανοιχτών» παικτών στο ΧΠΑ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v