Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο οι 1.120 μονάδες για το Γενικό Δείκτη

Διευρύνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο που δοκιμάζει εκ νέου το κρίσιμο όριο των 1.120 μονάδων. Το βλέμμα στο εσωτερικό αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία, λόγω Roadshow και Σκοτίας. Μέτριες οι συναλλαγές, πτωτικά οι τράπεζες.

Προσεκτικές κι επιφυλακτικές κινήσεις στα χρηματιστήρια, με το Χ.Α. να παρουσιάζει νωρίτερα την υψηλότερη απόδοση από τα τρία κυριότερα ευρωπαϊκά της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου.

Η εικόνα όμως άλλαξε και πλέον ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τις αντοχές του κάτω από τις 1.120 μονάδες. 

Ανάλογα και ο FT 25 υποχωρεί προς τις 364 μονάδες, με τον Τραπεζικό έως τις 153. 

Η αξία των συναλλαγών μέτρια, σαφώς χαμηλότερη της χθεσινής, σε μία συνεδρίαση που δεν έχει ούτε τη μεταβλητότητα ούτε τις συντονισμένες κινήσεις παικτών σε μετοχές - παράγωγα.

Με μικρές διακυμάνσεις τα τρία κυριότερα ευρωχρηματιστήρια, με οριακές απώλειες για τον FTSE 100 στις 6.776 μονάδες, με ήπια άνοδο στις 9.695 για τον DAX και για τον CAC 40 κίνηση στις 4.437 μονάδες. Εύλογη όσο και αναμενόμενη η εικόνα των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, ενώ ανάλογη είναι και στις αγορές ομολόγων (συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών).

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης μας θυμίζει τα τρέχοντα για το roadshow των εισηγμένων στο Λονδίνο, την ανακατάταξη της αγοράς σε αναδυόμενη από ανεπτυγμένη στους παγκόσμιους δείκτες της S&P Global BMI, την αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα, την προσθήκη των Alpha Bank και Eurobank στο δείκτη STOXX Eastern Europe 50 αλλά και την προσθήκη της Eurobank στον STOXX Europe 600 - όλες οι αλλαγές στους δείκτες έχουν τελική ημερομηνία την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον και ο ΟΠΑΠ θα προστεθεί στον FTSE All World στη θέση των ΕΛΠΕ, και οι εισροές εκτιμώνται στα 5,5 εκατ. μετοχές.

«Σύμπτωση» κινήσεων με το αυριανό triple witching, που υπό άλλες προϋποθέσεις θα δικαιολογούσε αυξημένη μεταβλητότητα, ταχύτερη κυκλοφορία της αγοράς ενδοσυνεδριακά, κινήσεις από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες (είτε με αγορές είτε με πωλήσεις).

Όμως (και) το Χ.Α. παρουσιάζει μία... αξιοζήλευτη στασιμότητα, με λίγους παίκτες ενεργούς και μετρημένες κινήσεις. Ούτε σημαντικές εκροές αλλά ούτε και εισροές που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά.

Το Χ.Α. πέρα από τις διεθνείς εξελίξεις παρακολουθεί τις εσωτερικές διαδικασίαες, ειδικότερα το «στοίχημα» της κυβέρνησης για το χρέος. Επενδυτικοί κύκλοι, ξένοι αλλά και εγχώριοι, γνωρίζουν πως ο Αντ. Σαμαράς θέλει να αρχίσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα. Προφανώς για να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα ως άσκηση πίεσης προκειμένου να βρει τους 180 που θέλει για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Περίπου την ίδια περίοδο θα είναι γνωστά και τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ στις τράπεζες, οπότε θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για τις εξελίξεις. Είναι ένα «στοίχημα» που μένει να βγει (ή όχι) στη συνέχεια, με την αγορά να έχει εισέλθει ήδη σε περίοδο πολιτικής αντιπαράθεσης και εκλογολογίας.

Προφανώς και η σημερινή ετυμηγορία των Σκοτσέζων θα αποτελέσει καταλύτη πανευρωπαϊκά, αναμφίβολα το αυριανό triple witching αναμένεται άκρως ενδιαφέρον, ωστόσο το «στοίχημα» του Χ.Α. παίζεται στα stress tests και στις πολιτικές εξελίξεις.

Από τις τράπεζες ενθαρρυντική η μέχρι τώρα προσπάθεια στην Εθνική που δένει τα 2,40 ευρώ και βλέπει τα 2,50 ευρώ. Όρια που είτε για τα 2,40 είτε για τα 2,50 ευρώ περιμένουμε να διασπασθούν στην αυριανή συνεδρίαση. Έως το 0,347 ευρώ συνεχίστηκε η βραχυπρόθεσμη αντίδραση της Eurobank, το 1,40 ευρώ θα πρέπει να επιβεβαιωθεί για τη μετοχή της Πειραιώς. Στο 0,635 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank.

Σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ κυριαρχούν τα τελευταία λεπτά οι πωλητές, με τον ΟΤΕ να διορθώνει από τα 11,33 ευρώ. Τα 11,40 ήταν η αντίσταση για τον τίτλο του Οργανισμού, θέμα διάσπασης δεν τέθηκε με συνέπεια να υποχωρήσει προς τα 11,19 ευρώ. Η μετοχή και τα ΣΜΕ του ΟΤΕ έχουν απόλυτα συγχρονισμένη κίνηση με ελάχιστες θέσεις ακόμη ανοιχτές στον Σεπτέμβριο. Στα 11,75 ευρώ ο ΟΠΑΠ.

Στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έγιναν αγορές μέχρι τα 3,52 ευρώ, αλλά στον όμιλο (ειδικότερα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) έχουν... κατεβάσει ταχύτητα. Συντηρητικές κινήσεις και στον Μυτιληναίο, μετά τη χθεσινή αντίδραση με τη ΜΕΤΚΑ, στα 7 ευρώ σταθερή με αυξημένες συναλλαγές η μετοχή των ΕΧΑΕ.

Από τον FT Mid ξεχωρίζουν η αντίδραση με καλές συναλλαγές της Αεροπορίας Αιγαίου στα 6,79 ευρώ (ενδιαφέρον σχετικό θέμα του Παν. Υφαντή για την αύξηση της κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος και σε γραμμές-«φιλέττα»), η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία της Attica Bank και η μετρίων συναλλαγών κίνηση του Fourlis στα 4,61 ευρώ.

Στα 13,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών -μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης- με το 55% στις τράπεζες. Με 35/41 η σχέση ανοδικών - καθοδικών και με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,16% προς τις 1.130 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v