Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβαλε στο μάτι και τις... 1.140 μονάδες

Με αυξημένες συναλλαγές και «ορμή» μετά τη λήξη των παραγώγων το Χρηματιστήριο κινείται πάνω και από τις 1.140 μονάδες. Η δοκιμασία των χαμηλών ημέρας και η επιτάχυνση της αντίδρασης. Πρωταγωνιστούν Alpha Bank, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ.

Ανάσα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αμέσως μετά τη λήξη της σειράς παραγώγων Σεπτεμβρίου, με τους αγοραστές να ανεβάζουν... στροφές σταδιακά μετά τις 14.15, τον Γ.Δ. να υπερβαίνει τις 1.140 μονάδες, στις 1.147 μονάδες με άνοδο 3,5% (στις 17:00) και τον 25άρη πάνω από τις 370 μονάδες. Ο τζίρος φουσκωμένος καθώς ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός πως στην τελευταία ημέρα -λήξης- έγιναν περισσότερα από 12.500 ΣΜΕ (στον δείκτη FT25) σε επίπεδα από 358 μον. και πάνω ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως οι 357 μονάδες μπορούν να αποτελέσουν βάση για μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση την επόμενη εβδομάδα.

Κοντά στις τρέχουσες τιμές άλλαξαν θέσεις σε μετοχές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ κ.ά.), με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν αμέσως με τη λήξη της σχετικής διαδικασίας.

Για τον Γενικό Δείκτη οι... εσχατιές των στηρίξεων δοκιμάσθηκαν δύο φορές -πριν από τη δημοπρασία- στις 11.45 και στις 12.00 με χαμηλές τιμές στις 1.112-1.107,55 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς τίτλους με αρχή τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ, για να ακολουθήσουν κινήσεις σε Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά.

Το γεγονός πως σε μετοχές-σηματωρούς (όπως ο Μυτιληναίος που ανεβαίνει 6% στα 6,54 ευρώ) οι αγοραστές είχαν επιβάλει από την αρχή τον ρυθμό τους έστελνε και ένα μήνυμα προς την υπόλοιπη μουδιασμένη αγορά για το τι θα ακολουθούσε στη διαδικασία κλεισίματος - μετακύλισης θέσεων στα παράγωγα.

Δεν είναι τυχαίο πως σχεδόν μία ώρα μετά τα χαμηλά ημέρας και αφού είχε πραγματοποιηθεί το μεγαλύτερο μέρος των συμβολαίων (στον δείκτη αλλά και σε τίτλους όπως ο ΟΤΕ) η αγορά ανέπνευσε. Το ότι ο FT25 επανήλθε προς τις 363-364 μονάδες αποτέλεσε το έναυσμα για να ακολουθήσουν και άλλοι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) παίκτες με κινήσεις τους στις μετοχές των Τέρνα Ενεργειακής, ΓΕΚ/Τέρνα, Motor Oil, FFG, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ κ.ά.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως μέσα σε 5-10 λεπτά έγιναν συναλλαγές σχεδόν 10 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον πως για τον 25άρη χαμηλό ημέρας σημειώθηκε στις 359,03 μονάδες με σημεία αναφοράς τις 358 και τις 357, όπου και έκλεισαν οι περισσότερες θέσεις «πώλησης» - short (πολλές άνοιξαν στο διήμερο 15-16).

Στο εύρος των 147,57- 155 μονάδων ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς στη μετοχή της ΕΤΕ πωλητές - αγοραστές κινούνται στα 2,36-2,47 ευρώ. Στο 1,34-1,41 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,597-0,639 της Alpha Bank, ενώ στο 0,346 κυμαίνεται η μετοχή της Εurobank.

Όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος στο εμπεριστατωμένο άρθρο του, ανοιχτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα για τις ελληνικές τράπεζες ως προς τη μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης και τι θα συμπεριληφθεί στις δράσεις μετριασμού των τυχόν κεφαλαιακών αναγκών, έναν περίπου μήνα πριν από την ανακοίνωση των ευρημάτων.

Ωστόσο για την ελληνική πλευρά έχει σημειωθεί μία πρώτη μικρή νίκη, που αφορά όσες επιχειρήσεις κριθούν βιώσιμες, έχουν δηλαδή καθαρό δανεισμό που δεν ξεπερνά τις 5 φορές τα EBITDA του 2013.

Ο έλεγχος θα διενεργηθεί με τη μέθοδο προεξόφλησης χρηματοροών. Σε όσες ο δανεισμός ξεπερνά την παραπάνω σχέση η ΕΚΤ θα αξιολογήσει απλώς το ύψος της ενδεχόμενης πρόσθετης απομείωσης. Πρόκειται για πλεονέκτημα της ελληνικής πλευράς, να αξιολογηθούν οι συστημικές τράπεζες και με δυναμικό μοντέλο, λόγω της ιδιαιτερότητας που δημιουργεί η βαθιά ύφεση της προηγούμενης εξαετίας, τα αποτελέσματα της οποίας συμπυκνώθηκαν στους ισολογισμούς της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Τα σημαντικότερα μηνύματα που έστειλαν οι διοικήσεις των Folli Follie και Fourlis στο 9ο Roadshow στο Λονδίνο παρουσιάζει η Eurobank Equities σε σχετική ανάλυση.

Η διοίκηση της Folli τόνισε ότι η αγορά της Κίνας συνεχίζει την ισχυρή πορεία της. Εκτίμησε ότι τα περιθώρια της τάξης του 40% θα ομαλοποιηθούν, αλλά θα αυξηθούν οι πωλήσεις. Προέβλεψε ότι η ενίσχυση του δικτύου θα προέλθει κατά το ήμισυ από franchise, ενώ τόνισε τη στήριξη που παρέχει η Fosun. Η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση hold και την τιμή-στόχο των 30,5 ευρώ για τη μετοχή της Folli Follie.

Σε ό,τι αφορά τον Fourlis, η διοίκηση εκτίμησε ότι η βελτίωση στα μεγέθη θα συνεχιστεί και το δεύτερο εξάμηνο. Χαρακτήρισε περιορισμένο το περιθώριο περικοπής δαπανών στα ΙΚΕΑ, ωστόσο ανέφερε πως τα κόστη δεν θα ανέβουν όταν η αγορά ανακάμψει.

Στα 31,04 ευρώ η μετοχή της FFG, στα 4,65 ευρώ του Fourlis.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v