Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν πιάνουν τα «φρένα» στο Χρηματιστήριο

Νέες απώλειες καταγράφει το ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω και από τις 1.120 μονάδες. Πτώση άνω του 3% για ΔΕΗ, Alpha, ΕΧΑΕ. Στο «κόκκινο» κινούνται Εθνική, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η Πειραιώς. Μέτριος ο τζίρος συναλλαγών.

Διόρθωσης συνέχεια (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να επιμένουν και τις τράπεζες έως 1,60% χαμηλότερα, κι ενώ δοκιμάζονται σημαντικότατες στηρίξεις.

Από το... μείον ξεκίνησε η συνεδρίαση, στο μείον και χαμηλότερα συνεχίζει αφού πέραν της υποχώρησης των περισσότερων ευρωχρηματιστηρίων παραμένει ο προβληματισμός στο εσωτερικό μέτωπο. Και αν για τα ευρωχρηματιστήρια ακόμη μία αφορμή αποδίδεται στην υποχώρηση του δείκτη PMI, για το Χ.Α. τι να πει κανείς...

Προς τις 360 μονάδες ο FT 25, κυρίως λόγω της νέας υποχώρησης των τραπεζών (χαμηλότερα των 150 μονάδων και πάλι ο κλαδικός δείκτης), στις 1.116,26 μονάδες νωρίτερα ο Γενικός Δείκτης, με συναλλαγές περίπου 20 εκατ. ευρώ.

Ούτε πολλές αλλά ούτε και λίγες, καθώς φαίνεται να αφορούν συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων, σε σταθερή μείωση της θέσης λιγοστών ξένων που είτε δεν θέλουν να έχουν έκθεση σε μια αγορά ρίσκου όπως θεωρείται η ελληνική, είτε επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα όποια κέρδη αποκομίζουν ακόμη σε αυτές τις τιμές.

Χωρίς σημαντική θετική εξέλιξη και είδηση από το εσωτερικό, με τις ξένες αγορές σε διόρθωση, το Χ.Α... νομοτελειακά κλίνει και πάλι προς την ευρύτερη περιοχή των 1.100 μονάδων.

Όταν σε ένα χρηματιστήριο, που δεν αντιδρά σε ένα επιτυχημένο Roadshow, σε μία θετική ενέργεια ενός ξένου οίκου (του FTSE), οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες αρκούνται στα όποια κέρδη αποκόμισαν εμπρόθεσμα, προεξοφλώντας χωρίς να συνεχίζουν λίγο ψηλότερα, είναι προφανές πως υπάρχει πρόβλημα.

Χρηματιστηριακά στελέχη υποστηρίζουν πως με αφορμή το triple witching δόθηκε μία καλή αφορμή και οι θέσεις στα παράγωγα θα κλείσουν χωρίς κόστος και τα όποια θετικά νέα θα προεξοφληθούν μέχρι τα υψηλά της Παρασκευής. Παράλληλα εκτιμούν πως όσο παραμένουν σε τροχιά υποχώρησης τα ξένα και όσο βεβαιώνεται η αδυναμία υπέρβασης (έστω) των 1.150-1.160 μονάδων, τόσο η αγορά θα δοκιμάζεται προς τις 1.100 μονάδες.

Για την τεχνική εικόνα του FT 25, καθώς και οδηγίες ειδικών προς... ναυτιλομένους έχουμε ανεβάσει νωρίτερα σχετικά στοιχεία στον Εκηβόλο.

Βαρύς ο δείκτης, αφού μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης μόλις μία μετοχή (Folli Follie Group) παρέμενε σταθερή, με τις 24 να υποχωρούν με μικρότερες ή μεγαλύτερες απώλειες. Αποθαρρυντική εικόνα, που βελτιώθηκε οριακά στα επόμενα 15΄-20΄ με τη Eurobank Properties και την ΕΥΔΑΠ.

Έως τα 2,31 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, έως το 1,31 ευρώ της Πειραιώς, με 6,2 και 4,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, στο 0,618 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,341 ευρώ της Eurobank που στις τελευταίες συνεδριάσεις παρουσίαζε συγκριτικά καλύτερη διακύμανση.

Από τον κλάδο, από τον FT Mid, η μετοχή της Attica Bank υποχωρεί οριακά στα ιστορικά χαμηλά του 0,098 ευρώ (από τις 10/9/2014) συνεχίζοντας να προβληματίζει με τη συμπεριφορά της. Σημειωτέον πως η μετοχή της Πειραιώς ήταν η πρώτη όπου με εντολές αγοράς μέχρι το 1,37 ευρώ επιχειρήθηκε πριν από λίγο να μηδενισθούν οι απώλειες.

Περίπου την ίδια ώρα η ενεργοποίηση εντολών αγοράς στη μετοχή της Eurobank Properties ώθησε τον τίτλο προς τα 9 ευρώ, ενώ καλύφθηκαν οι απώλειες και για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ.

Έως τα 6,47 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, έως τα 3,28 ευρώ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, έως τα 3,19 ευρώ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως τα 6,85 ευρώ των Ελληνικών Χρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v