Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πώς την πάτησαν οι πρωινοί αγοραστές!

Κοντά στα χαμηλά ημέρας έκλεισαν Γενικός Δείκτης και FTSE 25, «γυρνώντας» από πρωινά κέρδη έως 1,6%. Μόνο Alpha Bank και Eurobank Properties «διασώθηκαν» από τα blue chips. Σε ιστορικό χαμηλό το warrant της ΕΤΕ. Οι επόμενες κρίσιμες στηρίξεις και τα σενάρια.

"Μέσω της αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου, περιορίζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των Ελληνικών Τραπεζών μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης της ΕΚΤ. Και σε περίπτωση που χρειαστούν, τα αναγκαία κεφάλαια θα είναι λιγότερα, και επομένως θα μπορούν πιο εύκολα να αναζητηθούν από τον Ιδιωτικό τομέα" υποστήριξε ο Υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, το γεγονός ότι ο αναβαλλόμενος φόρος συμπεριελήφθη κατά 100%, σημαίνει ότι κάθε Τράπεζα δεν θα απομειώσει 500 - 700 εκατ. στα επικείμενα "stress tests".

Η πρώτη απήχηση της είδησης ήλθε χθες το βράδυ από την Wall Street, όπου το ADR της Εθνικής έκλεισε με κέρδη 7% διακινώντας περισσότερα από 6,6 εκατ. κομμάτια.

Επόμενο ήταν να ξεκινήσει ανοδικά η σημερινή συνεδρίαση και στο Χ.Α., αφ΄ ενός λόγω της παραπάνω είδησης και αφ΄ ετέρου λόγω της σημαντικής πίεσης των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί.

Αρκετά γρήγορα ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. αναρριχήθηκε μέχρι τις 1123,74 μονάδες (+1,6%) και ο Τραπεζικός δείκτης μέχρι τις 151,24 μονάδες (+2,79%). Η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 0,6430 ευρώ (+3,71%), της Εθνικής μέχρι τα 2,45 ευρώ (+3,38%), της Πειραιώς μέχρι τα 1,34 ευρώ (+3,08%) και της Eurobank μέχρι τα 0,3370 ευρώ (+2,43%).

Αυτά βέβαια κατ΄ αρχήν, καθώς στην συνέχεια οι εν δυνάμει πωλητές είχαν διαφορετική άποψη και στις 13.53 ο Γενικός Δείκτης είχε χάσει όλα τα αρχικά κέρδη και γύριζε σε αρνητικό πρόσημο το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, "βλέποντας" τα χαμηλά ημέρας ελάχιστα πριν τις τελικές δημοπρασίες.

Επόμενο ήταν η αλλαγή του κλίματος να αναγκάσει τους ημερήσιους traders να αλλάξουν "στρατόπεδο" και αυτό σε συνδυασμό με τις κινήσεις "stop loss" να δώσουν μία απόλυτα αποκαρδιωτική τελική εικόνα (!)

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από το ταμπλό του FTSE25, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι Alpha Bank, Eurobank Properties, ενώ αμετάβλητος τερμάτισε την συνεδρίαση ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακή.

Μίνι "sell off" θυμίζει η τελική εικόνα με 30 ανοδικές μετοχές έναντι 101 πτωτικών και με 31 τίτλους να κλείνουν με απώλειες μεγαλύτερες του 5% και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που συνδυάστηκε με τον μεγαλύτερο τζίρο των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων (!)

Καθίσταται πλέον πασιφανές ότι οι πωλητές των τελευταίων ημερών γνωρίζουν κάτι παραπάνω, που πιθανότατα η Αγορά θα το πληροφορηθεί αρκετά αργότερα, ενώ η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί από αύριο, κιόλας, αν διασπαστούν οι 1080 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη (επόμενη στήριξη στις 1060 - 1040 μονάδες), οι 350 μονάδες για τον FTSE25 (επόμενη στήριξη στις 336 μονάδες) και βέβαια οι 141 μονάδες για τον δείκτη των Τραπεζών (θα προκαλέσει αναγκαστικές ρευστοποιήσεις αποφυγής περαιτέρω ζημιών, κατεβάζοντας το δείκτη σε επικίνδυνα μεσοπρόθεσμα τεχνικά σημεία).

Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται πληθώρα "margin calls" (δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή η παρουσία τους σήμερα) και σε συνδυασμό με πιο επιθετικά "stop loss" θα επιταχύνουν εντυπωσιακά την κρατούσα πτωτική τάση (!)

Δυστυχώς η Αγορά κινείται στα "χνάρια" του προηγούμενου triple witching (στις 20/6). Η στήλη στο μετασυνεδριακό σχόλιο της προηγούμενης Παρασκευής υπενθύμισε ότι ο Γενικός Δείκτης είχε και τότε κλείσει στα υψηλά ημέρας (1305,93 μονάδες) με κέρδη 1,47%, για να ακολουθήσει μία ιδιαίτερα πτωτική εβδομάδα με τέσσερις αρνητικές και μία οριακά θετική συνεδρίαση και εβδομαδιαίες απώλειες 7,35% (!)

Επίσης στο χθεσινό σχόλιο, μεταξύ άλλων αναφερόταν ότι "κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον 'άγραφο νόμο' των Χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον οποίο 'επίπεδα που δοκιμάζουν οι Αγορές, τα ξαναδοκιμάζουν', κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι απίθανες και νέες 'διερευνητικές βουτιές' χαμηλότερα των 1100 μονάδων. Και επειδή οι 1100 μονάδες είναι καθαρά ψυχολογικό όριο, η επόμενη μεγάλη 'μάχη', σε περίπτωση επιστροφής της 'νότιας' κίνησης, είναι η ζώνη 1090 - 1080 για τον Γενικό Δείκτη και οι 350 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης" (!)

Απόλυτη απογοήτευση στις τάξεις των εγχώριων επαγγελματιών του χώρου. Απόλυτα ενδεικτική η σημερινή ατάκα παλαιού παράγοντα της Αγοράς σύμφωνα με την οποία "στις ΑΧΕ άρχισαν να επαναλειτουργούν τα τμήματα προσευχής" (!)

Σύμφωνα με τους εγχώριους χρηματιστές, η Αγορά είναι "κλινικά νεκρή", όσον αφορά την παρουσία εγχώριων επενδυτών, με την υπερφορολόγηση να απομυζά τα τελευταία κεφάλαια των μικροεπενδυτών, οι ξένοι έχουν απομείνει ο "μοναδικός παίκτης" και αυτοί θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν τάση και διαθέσεις κατά το δοκούν, με επικρατέστερο σενάριο τις απότομες και έντονες διακυμάνσεις (!)

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η Αγορά, το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, κινείται πλαγιοκαθοδικά με χαμηλούς όγκους συναλλαγών με εξαίρεση τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.
 
Όπως είχαμε τονίσει και σε προηγούμενη ανάλυση ταroadshows στο Λονδίνο πέρα από μεμονωμένες περιπτώσεις δεν έφεραν ουσιαστική αλλαγή στη συμπεριφορά των μετοχών στο ταμπλώ.  Αυτό συνέβη καθώς οι μεγάλες εκκρεμότητες σχετικά με τα "stresstests" και τις εκλογές στην Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει.
 
Συγκεκριμένα η ΕΚΤ πραγματοποιεί ελέγχους στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού σε όλες τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες (asset quality review). Στο κομμάτι αυτό η κοινή συνισταμένη είναι ότι οι Ελληνικές Τράπεζες  σε ικανοποιητικό βαθμό ανταποκρίνονται.
 
Οι παραδοχές όμως που θα βασιστούν τα ακραία σενάρια της ΕΚΤ (π.χ. ύψος ύφεσης-μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPL) αλλά και η αξία που θα προσμετρηθούν τα ενέχυρα των Τραπεζών, είναι το κρίσιμο μέγεθος που θα επηρεάσει για το αν θα χρειαστούν κεφάλαια και πόσα, τα Ελληνικά Πιστωτικά Ιδρύματα.
 
Κινήσεις σχετικά με την ψήφιση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία αλλά και η κατανομή  από ταTLTROs βοηθούν αρκετά τις Τράπεζες, σε σχέση με τον σκόπελο των "stress tests" αλλά και τη ρευστότητα.
 
Στο υπόλοιπο ταμπλώ,, έχουν υποχωρήσει μετοχές που συνδέονται με το πολιτικό ρίσκο της Χώρας και την πιθανότητα να μην προχωρήσουν υφιστάμενες ή νέες αποκρατικοποιήσεις.
 
Στηρίξεις στην Αγορά εντοπίζονται στις 1080 μονάδες και στις 1050 μονάδες, ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1130 μονάδες και 1180 μονάδες.
 
"Από αυτή τη στήλη είχαμε πει από πέρυσι, ότι η εικόνα με τις υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις και τον έλεγχο τουmanagement από τις Τράπεζες, θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2014. Το παράδειγμα της Σελόντα μας δικαιώνει, ενώ μετά την ολοκλήρωση των "stress tests" η εικόνα στο ταμπλώ θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω" αναφέρει ο αναλυτής της Wealth Financial Services. 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου ξεχώρισαν Nikke (+1,28%) και Sensex 30 (-1,03%).
 
Με απώλειες κινούνται τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, ενώ αξιοπρόσεκτες απώλειες σημειώνουν, στις πρώτες ώρες συνεδρίασης και οι δείκτες στην Wall Street.
 
Ξεκινώντας από τον Nikkei, το Ιαπωνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε και πάλι στο υψηλότερο επίπεδο επτά ετών. Ο εξαγωγικός κλάδος υπεραπέδωσε, καθώς το γεν υποχώρησε κοντά στο χαμηλό έξι ετών.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, νέα συρρίκνωση καταγράφηκε στο δανεισμό του Ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης. Ο δανεισμός Νοικοκυριών και Επιχειρήσεων μειώθηκε τον Αύγουστο για 28ο συνεχή μήνα, παρά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις δύο διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων. Τα δάνεια προς τον Ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση.
 
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο, σχεδόν, ετών διαμορφώνεται το ευρώ έναντι του δολαρίου. Αναλυτές επισημαίνουν τα αναιμικά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη. Όλα αυτά μια εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην οποία θα πρέπει να εξηγηθεί με λεπτομέρεια το σχέδιο για τα ABS, μετά την πρόσληψη τηςBlackRock ως ειδικού συμβούλου επί του θέματος.
 
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, στα Ταμεία εμφανίστηκαν 293.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές περίμεναν 296.000 νέες αιτήσεις.
 
Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία του Υπουργείου, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, μειώθηκαν 18,2%. Οι αναλυτές περίμεναν μεγάλη πτώση 18% στις επενδύσεις, μετά την εκτίναξη 22,6% του Ιουλίου.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας, σε καθεστώς ένδειας 2,5 εκατομμύρια Έλληνες ενώ ακόμη 3,8 εκατ. πολίτες απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Η Ελλάδα σύμφωνα με την Eurostat βρίσκεται στην χειρότερη θέση στην ΕΕ-28 όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας. 
 
Από εκεί και πέρα συνεχίστηκε η "νηοπομπή" των εγχώριων και "εισαγόμενων" εκθέσεων, όμως είναι περισσότερο από πασιφανές ότι η Αγορά "δεν τις ακούει" (!)
 
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, η ενίσχυση του βασικού δείκτη κύριων κεφαλαίων των 4 Τραπεζών (CET 1) είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει των stress tests.
 
Η Deutsche διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,90 ευρώ για την μετοχή της Alpha. Την τιμή-στόχο των 1,30 ευρώ για την Πειραιώς. Σε ότι αφορά την Eurobank την τιμή - στόχο των 0,60 ευρώ. Για την Εθνική η τιμή-στόχος είναι στα 4 ευρώ. Όλες οι συστάσεις είναι "Buy".

Στα 7,2 ευρώ από 6,7 πριν αυξάνει την τιμή-στόχο για την μετοχή της Fourlis η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την σύσταση Buy. Η χρηματιστηριακή αναφέρει ότι η μετοχή της εισηγμένης θα είναι από τις πλέον ωφελημένες του Χρηματιστηρίου όταν ανακάμψει η οικονομία.

Θετικό πρόσημο για πρώτη φορά από το δεύτερο τρίμηνο του 2008, θα καταγράψει η Ελληνική οικονομία το γ΄ τρίμηνο του 2014 εκτιμά η Citigroup, αναφέροντας ότι η πολύ καλή πορεία του Τουρισμού "κρύβεται" πίσω από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Θεωρεί πως η ανάπτυξη για το σύνολο του έτους θα τρέξει με ρυθμό της τάξεως του 0,1%, δηλαδή χαμηλότερα από την πρόβλεψη της Κυβέρνησης (+0,6%). Για το 2015 η Citigroup προβλέπει ανάπτυξη 1,3% η οποία θα συνοδευτεί από δημοσιονομική χαλάρωση. Για το τρέχον έτος εκτιμά τον αποπληθωρισμό στο 1,1% και για το 2015 στο 0,6%.

Ερχόμενοι στα όσα διαδραματίστηκαν στο ταμπλώ του Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης, όπως προαναφέρθηκε ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1123,74 μονάδες. Μετά τις 13.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 1083,52 (-2,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1085,75 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 1087,98 μονάδες με απώλειες 1,63%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή κακή εικόνα αιφνιδίασε και όσους παρακολουθούν την Αγορά ομολόγων, καθώς σήμερα αμβλύνθηκαν κάπως οι πιέσεις στο 10ετές ομόλογο, που όμως συνεχίζει να διαπραγματεύεται με απόδοση μεγαλύτερη του 6%.

Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 118,5 εκατ. από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ). Οκτώ τίτλοι (ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΜΕΤΚ), "απασχόλησαν" το 85% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από το ταμπλώ του FTSE25 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Eurobank Properties και στο χαμηλό ημέρας οι Viohalco (νέο ιστορικό χαμηλό από τότε που επέστρεψε στο Χ.Α.), ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάνας.
 
Από τις μετοχές του απαρτίζουν τον FTSE25, μόλις έξι παραμένουν σε βραχυπρόθεσμο ανοδικά κανάλι: ΕΕΕ (όσο δεν δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 16,87 ευρώ), Eurobank Properties (7,90), Eurobank (0,31), Folli Follie Group (27,87), ΟΤΕ (10,96) και Μυτιληναίος (6,15).

Χαμηλότερα του 25αρη, μεταξύ άλλων, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Τρ. Αττικής, ΓΕΔ, Άνεμος, αλλά και το warrant της Εθνικής.

Επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά η Επίλεκτος, ενώ σε χαμηλά οκταμήνου έκλεισε ο τίτλος της Ιντρακόμ.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, που ξεκίνησε ανοδικά και ολοκληρώθηκε κοντά στα χαμηλά ημέρας, αυξάνοντας τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.969 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9.068, 8.755 για τον Οκτώβριο, 142 για τον Νοέμβριο και 171 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 350,25) κινήθηκε μεταξύ 349 και 365 μονάδων, αυξάνοντας την υποτίμηση στο 0,60%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (22.000 ΟΠΑΠ, 5.000 ΟΤΕ, 14.300 ΔΕΗ, 7.500 Eurobank Properties), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.413), ΔΕΗ (1.193), Alpha Bank (6.834), Εθνική (6.072), Πειραιώς (9.790), Eurobank (1.922), Μυτιληναίο (299), ΕΧΑΕ (250), ΟΠΑΠ (766), Ελ. Πετρέλαια (144), MIG (1.090), ΓΕΚ (104), Τιτάνα (100), Jumbo (238), Ελλάκτωρα (111), ΕΥΔΑΠ (192).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, αυξημένο ήταν το συναλλακτικό ενδιαφέρον στην Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς καταγράφηκαν συνολικά 2.149 τεμάχια (773 calls και 1.376 puts) ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 36%.

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν "ανοιχτές" πωλήσεις.
Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης "ανοιχτών" πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (72.322.675 τεμ.), Εθνική (1.663.612 τεμ.), Πειραιώς (36.724.008 τεμ.), Eurobank (13.246.767 τεμ.).
 
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v