Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιλέγει την... πτώση ο Γενικός Δείκτης

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο, καθώς η αρχική προσπάθεια αντίδρασης ανακόπηκε. Υψηλός τζίρος σε Πειραιώς, ΟΤΕ. Αξιοσημείωτες πιέσεις σε ΔΕΗ, ΕΧΑΕ και Coca Cola. Ιστορικό χαμηλό για Attica Bank.

Η προσπάθεια αντίδρασης στο Χ.Α., με αιχμή τις τράπεζες και οδηγό την Πειραιώς, δεν απέδωσε καρπούς και ο Γενικός Δείκτης κινείται πλέον πτωτικά προς τις 1.075 μονάδες. Είχε προηγηθεί συνεχής εναλλαγή προσήμου για τους βασικούς δείκτες και μετοχές, με τη CC/HBC κυρίως να βαραίνει τον FT25.

Εν μέσω ήπιας διορθωτικής εικόνας σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο Χ.Α. αρχικά επικράτησαν μεικτές τάσεις με υποχώρηση μετά τα πρώτα 5΄ της συνεδρίασης και ενεργοποίηση αγορών από τα χαμηλά στα πρώτα 20΄ όταν ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε έως τις 1.076 μονάδες. Η αντίδραση έφερε τον Γενικό Δείκτη περί τις δέκα μονάδες ψηλότερα, με τον τραπεζικό δείκτη έως τις 149,31 και τη μετοχή της Πειραιώς μέχρι το 1,36 ευρώ.

Μάλλον μέτριος ο τζίρος, με το 60% στις τράπεζες, από το οποίο το μεγαλύτερο μέρος στην Πειραιώς. Ενδεικτικό το ότι λίγο πριν από τις 11.25 από τα 19 εκατ. ευρώ συνολικά τα 5,2 εκατ. είχαν αλλάξει χέρια στην Πειραιώς. Συγκριτικά υψηλός ο τζίρος και σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, ενώ από ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ ο περισσότερος πραγματοποιείται στη μετοχή του πρώτου, που όμως πιέστηκε μέχρι τα 10,52 ευρώ.

Επίσης ενδεικτικό το ότι στη μετοχή του ΟΤΕ ο τζίρος είναι σχεδόν 4πλάσιος απ΄ ό,τι σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Ενδειξη πως στη μετοχή του έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης - αγορών καθώς υποχωρεί προς πολύ σημαντική στήριξη (10,50-10,40 ευρώ).

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως η νευρικότητα θα συνεχισθεί και λόγω της έλευσης της τρόικας στην Αθήνα αλλά και των σταθερών πωλήσεων που συνεχίζονται από την πλευρά κυρίως αμερικανικών χαρτοφυλακίων (κυρίως εξαιτίας συναλλαγματικού μειονεκτήματος του δολαρίου) σε αρκετά ευρωχρηματιστήρια (συμπεριλαμβανόμενου και του ελληνικού), ενώ όσον αφορά τα stress tests η αγορά θεωρεί πως τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει στις 26 Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα είναι διαχειρίσιμα.

Ωστόσο, παντελής είναι η απουσία κινήτρων ακόμη και για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, ακόμη και για όσους πόνταραν στο ενδεχόμενο αντίδρασης λόγω κλεισίματος του μήνα. Ακόμη και αυτό το όριο του T+3 δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς σε αυτήν τη φάση, αφού απομένουν η σημερινή και η αυριανή συνεδρίαση.

Ωστόσο το ενθαρρυντικό είναι πως «ισχυρά χέρια» ενεργοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Ο κλαδικός δείκτης κινήθηκε προς τις 149-150 μονάδες με πρώτη σημαντική βραχυπρόθεσμη αντίσταση στις 153-154 μονάδες. Υπό προϋποθέσεις (και εάν δεν επιβαρυνθεί το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια) ο Τραπεζικός Δείκτης μπορεί να κάνει τη διαφορά σε αυτές τις συνεδριάσεις.

Εως το 1,36 ευρώ έφτασε η μετοχή της Πειραιώς για να κινηθεί μετά προς το 1,29 ευρώ, έως τα 2,37 της Εθνικής, μέχρι το 0,651 της Alpha Bank και μέχρι το 0,333 ευρώ της Eurobank. 

Αν βάλουν πλάτη οι τράπεζες, πιστεύεται πως μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν φαίνεται για τώρα να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. 

Με αγοραστές και στον Μυτιληναίο (έως τα 6,19 ευρώ), ενώ ο επιχειρηματίας - βασικός μέτοχος παίρνει για ακόμη μία φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ των μετόχων - επενδυτών. Στα 10,67 ευρώ με απώλειες 0,28% η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 7,60 της ΕΥΔΑΠ. Με πωλητές έως τα 6,16 ευρώ η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, με ρευστοποιήσεις - πιέσεις στα 3,05 ευρώ η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Προσπάθεια αντίδρασης για τη μετοχή της MIG έως το 0,327 ευρώ, μετά τη σημαντική υποχώρηση της Παρασκευής, στα 15,86 ευρώ με κέρδη και συγκριτικά υψηλό τζίρο η μετοχή του ΟΛΠ.

Από τον FT Mid ξεχωρίζει αρνητικά η νέα υποχώρηση για τη μετοχή της Attica Bank που στο 0,077 ευρώ γράφει νέο ιστορικό χαμηλό. Αντίδραση προς το 0,258 ευρώ για τον τίτλο του ΥΓΕΙΑ, στα 4,26 της Lamda Development.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v