Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τις 1.030 μονάδες «αναμετράται» ο Γενικός Δείκτης

Μικρές απώλειες καταγράφει το ΧΑ, με τον FTSE 25 κάτω από τις 340 μονάδες. Πτώση άνω του 1% για Εθνική, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ. Στο «κόκκινο» Πειραιώς, ΟΤΕ, ΔΕΗ. Στήριξη από ΟΠΑΠ, Folli, Coca Cola, Μυτιληναίο. Χαμηλός ο τζίρος.

Σε δοκιμασία και η εσχατιά των 1.028 μονάδων στο Χ.Α., την ώρα που το γερμανικό χρηματιστήριο υποχωρεί υπό το βάρος της μεγαλύτερης βουτιάς που έχει σημειωθεί στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας από τις αρχές του 2009.

Λιγοστές, πολύ λιγότερες ακόμη και σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση, οι συναλλαγές, με φειδωλή την προσφορά, αλλά συνάμα με... εξαφανισμένους τους εν δυνάμει αγοραστές.

Ενδεικτικός ο λιγότερος από 17 εκατομμύρια ευρώ τζίρος, που είχε πραγματοποιηθεί στα πρώτα 45-50΄της συνεδρίασης με το εντυπωσιακό 72%(!) στις τράπεζες. Από αυτά περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, που χάνοντας νωρίτερα τα κρίσιμα 2,20 ευρώ κλίνει προς επικίνδυνες χαμηλότερες στηρίξεις.

Στα 2,13 ευρώ ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς στην τραπεζική μετοχή, ωστόσο εάν δεν κρατήσουν τα 2,10 θα κινδυνεύσει με περαιτέρω υποχώρηση προς τα χαμηλά του Μαΐου. Ενδεικτικά σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της 20ής/5 η μετοχή της ΕΤΕ είχε χαμηλό ημέρας στο 1,98 ευρώ.

Κυρίως λόγω της ΕΤΕ σημαντική η διόρθωση κατά 1,35% του κλαδικού δείκτη, που συνεχίζει προς τις 135 μονάδες. Θυμίζω το χαμηλό του τραπεζικού δείκτη στις 133,50 μονάδες (52 εβδομάδων).

Με απώλειες, μικρότερες όμως της ΕΤΕ, η Alpha Bank υποχωρεί προς το 0,612 ευρώ, η Πειραιώς προς το 1,24 και η Eurobank προς το 0,302 ευρώ. Μετρημένοι οι πωλητές στις τράπεζες δεδομένης όμως της απροθυμίας των εν δυνάμει αγοραστών οι μετοχές του κλάδου συνεχίζουν να δοκιμάζονται όλο και χαμηλότερα.

Μεικτές τάσεις για την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ με τη μετοχή του ΟΠΑΠ να αντιδρά σήμερα και τις άλλες δύο να υποχωρούν. Εως τα 10,45 ευρώ υποχώρησε νωρίτερα η μετοχή του ΟΤΕ, στην οποία αδυνατώντας να υπερβεί τα 10,80 ευρώ εχθές ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις από τα 10,78 ευρώ. Έως τα 8,81 ευρώ συνεχίζει χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ με τα χαμηλά 52 εβδομάδων στα 8,60 (από τις 3/10/2014). Στη συνέχεια θα ανεβάσουμε διάγραμμα και τεχικά στοιχεία για την... υποτασική μετοχή της Επιχείρησης.

Λιγοστές οι όποιες κινήσεις στο... ταμπλό, σε μία αγορά που εδώ και καιρό δεν έχει όραμα και στόχο, σε ένα χρηματιστήριο που δεν λειτουργεί, κι άνευρο και χωρίς ενδιαφέρον για τα ξένα σπίτια παραδίδεται καθημερινά όλο και περισσότερο στην απαξίωση. Αλήθεια, πόσο μακρινές και εκτός... αγοράς ακούγονται σήμερα οι δηλώσεις των αρμοδίων από το βήμα του πρόσφατου Roadshow στο Λονδίνο.

Σταθερά χαμηλότερα και πάλι στα 5,94 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου, ενός από τους σταθερότερους σηματωρούς πολλών χαρτοφυλακίων, χαμηλότερα των 3 ευρώ πλέον ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακής, ακόμη ενός σηματωρού των "ισχυρών χεριών". Αποθαρρυντική η εικόνα για ακόμη ένα χαρτί-σηματωρό όπως ήταν τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.

Σταθερές ρευστοποιήσεις από αποχωρούντα ξένο (από τα επίπεδα των 7 - 7,10 ευρώ της 23ης/9) στο χαρτί των ΕΧΑΕ που νωρίτερα υποχώρησε έως τα 5,74 ευρώ, νέο χαμηλό 52 εβδομάδων μετά το χθεσινό των 5,78 ευρώ.

Σε επίπεδο δεικτών εύλογες οι προσπάθειες ανάσχεσης που καταβάλλονται μέσω CC/HBC και ΟΠΑΠ, με τις ΤΙΤΑΝ, Eurobank Properties, Folli Follie Group, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Intralot να ακολουθούν, ωστόσο, το βάρος παραμένει.

Μόλις για 4 από τις 20 μετοχές του δείκτη FT Mid σημειώνεται προσπάθεια αντίδρασης και συγκεκριμένα για ΙΚΤΙΝΟ (με 30 κομμάτια), Lamda Development (με μόλις... 1 τεμάχιο), Χαλκόρ (με μόλις... 10 ) και Σαράντη με επίσης... 10 τεμάχια.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάντια της αγοράς μας, και προφανώς μερίδιο ευθύνης (μικρότερο ή μεγαλύτερο) έχουμε όλοι μας. Όμως ακόμη και τώρα ουδεμία διάθεση για αυτοκριτική, ούτε καν για τα δέοντα. Κρίμα...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v