Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσοχή: Απότομη πτώση… μετοχών!

Κινήσεις stop loss και «margin calls» έφεραν νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο. Μια ανάσα από τριψήφια επίπεδα η αγορά. Απώλειες σε δέκα από τις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις. Ο προβληματισμός των επενδυτών, η τεχνική εικόνα και οι… τελευταίες ελπίδες. Χαμηλό 52 εβδομάδων για τη ΔΕΗ.

Εικόνα Αγοράς που σήμερα ξεκινά η πτώση έδωσε η δεύτερη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς οι εμπλεκόμενοι "πετάνε τα 'χαρτιά' από τα παράθυρα" και οι οποιεσδήποτε, θεωρούμενες, ισχυρές στηρίξεις διαλύονται όχι τόσο από την επιθετικότητα των πωλητών, αλλά από την απόλυτη έλλειψη αγοραστών.

Στην παρούσα φάση, στο Χ.Α., κανείς δεν θέλει να "πιάσει το μαχαίρι που πέφτει" και οι κινήσεις "stop loss", αλλά και τα "margin calls" που επέστρεψαν δριμύτερα και αύριο θα είναι πολύ περισσότερα, αν διασπαστεί το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, απλά ανατροφοδοτούν των κρατούσα πτωτική τάση.

Στα "διαφορετικά" της σημερινής συνεδρίασης η αξιοπρόσεκτη αύξηση του τζίρου που ενισχύει τα σενάρια για συνεχιζόμενη αποεπένδυση, ενώ η "σκυτάλη" της πτώσης άλλαξε χέρια και μεταφέρθηκε στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι που επιβεβαιώνεται από το τελικό -3,47% του Τραπεζικού δείκτη, έναντι του -2,26% που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης και όλα αυτά ενώ είχαν προηγηθεί τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και 9 αρνητικές στις τελευταίες 11!

Μάλιστα το τελικό κλείσιμο για Γενικό Δείκτη και FTSE25, πιθανότατα θα ήταν χειρότερο, αν μέσω των τελικών δημοπρασιών ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,19%) δεν έκλεινε στο υψηλό ημέρας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Πλέον στο Χ.Α. φαίνεται να ισχύει το χρηματιστηριακό αξίωμα ότι "το φθηνότερο είναι εχθρός του φθηνού" και τα πάντα δείχνουν να ακολουθούν προδιαγεγραμμένη πορεία, καθώς με πολύ εμφατικό τρόπο τόσο οι βασικοί δείκτες όσο και οι περισσότερες από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, κινούνται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα, αναγκάζοντας τους αναλυτές να "σηκώσουν τα χέρια ψηλά" (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη δίνει νέο χαμηλό 12μηνου, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/10/2013 (1011,67 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε σε χαμηλά 14 μηνών (βλ. διάγραμμα) με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2013 (133,61 μονάδες).

ΧΑ: Σε χαμηλά 14 μηνών ο τραπεζικός δείκτης

Ασφαλώς σε μία τέτοια Αγορά, κάθε προσπάθεια τεχνικής ανάλυσης δείχνει επισφαλέστερη των ζωδιακών προβλέψεων.

Παρά ταύτα και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα η επόμενη σημαντική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη δεν είναι οι 1000 μονάδες (καθαρά ψυχολογικό όριο), αλλά το "gap" που έρχεται από τις 9/9/2013 στις 986 - 977 μονάδες.

Στην περίπτωση του Τραπεζικού δείκτη, καθοδική διάσπαση των 133 μονάδων θα "ανοίξει την καταπακτή" για κίνηση προς τις 125 μονάδες, ενώ ο FTSE25 αν συνεχίσει να δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 335 μονάδων, οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 326, 316 και η κύρια στις 300 μονάδες.

Στην συνέχεια του σχολίου θα γίνει προσπάθεια τεχνικής προσέγγισης για τις μετοχές των 4 συστημικών Τραπεζών, αλλά και για άλλους τίτλους του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Απόλυτα αποκαρδιωτική η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 98 πτωτικών και με 25 τίτλους να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενδοσυνεδριακά η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών ξεπερνούσε το 1 προς 5!

Αρνητικά τα μηνύματα και από την Αγορά ομολόγων με τους Ελληνικούς τίτλους να δέχονται νέες πιέσεις και την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να ξεπερνά το 6,65%, ενώ είχε φθάσει και το 6,7%.

Εξαιρετικά προβληματισμένοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς επισημαίνουν το σημερινό "ξεφόρτωμα", καθώς η νέα πτωτική κίνηση συνοδεύτηκε από απρόσμενη αύξηση του τζίρου και όσοι από αυτούς διατηρούν επαφές με ξένους διαχειριστές τονίζουν ότι οι τελευταίοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο για τους επόμενους πέντε μήνες. Αν η πολιτική αβεβαιότητα συνεχίσει να κυριαρχεί στις "εξισώσεις" των επενδυτών, κάθε ανοδική κίνηση θα αποτελεί ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές στην αγορά 

Στο ναδίρ βρίσκονται τα αντανακλαστικά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς συνεχίζεται η πλαγιοκαθοδική κίνησή του και καταγράφονται αρνητικές επιδόσεις ρεκόρ για το τελευταίο δωδεκάμηνο, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης διαδικασίας αποεπένδυσης των επενδυτικών φορέων εξωτερικού, αποκαλύπτοντας έτσι την επενδυτική τους φυσιογνωμία που δεν χαρακτηρίζεται από τη μεσομακροπρόθεσμη διακράτηση των θέσεών τους.

Αντιθέτως, η συντήρηση του πολιτικού κινδύνου, έστω και αν μετατέθηκε για το 1ο τρίμηνο του 2015, καθοδηγεί ένα σημαντικό αριθμό από αυτούς σε ρευστοποιήσεις Δεικτοβαρών τίτλων, Τραπεζικών και μη, αγνοώντας τα τυχόν θετικά θεμελιώδη στοιχεία για κάποιους από αυτούς.

Επιπλέον, η αποεπένδυση καθοδηγείται από δύο ακόμη παράγοντες:

Την διαμόρφωση ασθενέστερης ισοτιμίας στη σχέση του ευρώ με το δολάριο, γεγονός που ωθεί τα δολαριακής προέλευσης funds σε μερική τουλάχιστον ρευστοποίηση θέσεων από μετοχικές θέσεις σε ευρώ, για να αποφύγουν την περαιτέρω διάβρωση των τοποθετήσεών τους.

Τις ανακοινώσεις Draghi, σε σχέση με τη συμμετοχή Ελληνικών Τραπεζών στην παροχή ρευστότητας που σε δεύτερο χρόνο διευκρινίστηκε ότι έχουν ως προαπαιτούμενο τη διατήρηση της Ελληνικής Οικονομίας σε πρόγραμμα επιτήρησης, δεδομένο που η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει να αποφύγει, εκτιμώντας ότι οι Αγορές θα ανταποκριθούν σε αιτήματα αναχρηματοδότησης σειρών ομολόγων στη λήξη τους.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα επί πλειάδας θεμάτων συνεχίζονται και τα γεωπολιτικά ζητήματα παραμένουν σε οξύτητα. Έτσι, δεν διαφαίνεται ότι υπάρχουν δεδομένα που θα καλλιεργήσουν αισιοδοξία ώστε να θεωρηθεί ότι η παραδοχή ρυθμού ανάπτυξης 2,9% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015 είναι ρεαλιστική.

Η πλαγιοκαθοδική κίνηση όμως συνοδεύεται αυτή τη φορά και με την υποχώρηση της αξίας των συναλλαγών καθώς κρίθηκε ότι σε αυτή τη συγκυρία η εκκαθάριση των συναλλαγών πρέπει να διενεργείται στο διήμερο αντί του παγιωμένου επί χρόνια τριημέρου. Αποθαρρύνονται έτσι ακόμη περισσότερο οι βραχυχρόνιες κινήσεις που διενεργούσαν κάποιοι επενδυτές, εν γνώσει του υψηλού επενδυτικού κινδύνου που αναλάμβαναν, χωρίς να θεσμοθετείται οποιοδήποτε κίνητρο ενθάρρυνσης της συμμετοχής επενδυτών μακράς πνοής με στόχο τη διατήρηση της ημερήσιας αξίας των συναλλαγών σε τριψήφια επίπεδα.

Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της TecGroup, δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί η διάσπαση των 1000 μονάδων τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη και ο "από μηχανής θεός", στις υποθέσεις της αρχαίας τραγωδίας, μοιάζει απίθανο να παρουσιαστεί στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον στα δρώμενα της Ελληνικής Οικονομίας για να ανακτηθεί η θετική ψυχολογία (!)

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Hang Seng (+0,46%) και Shanghai (+0,26%), με τους επενδυτές να ελπίζουν σε εκτόνωση των κινητοποιήσεων στο Χονγκ Κονγκ.
 
Σε "κόκκινο φόντο" κινούνται Ευρώπη, λίγο πριν το κλείσιμο, αλλά και Wall Street στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης.
 
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Από την άλλη, το ΔΝΤ μείωσε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ιαπωνικής οικονομίας για το 2014 κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 0,9%.
 
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, δυσάρεστη έκπληξη απετέλεσαν τα νέα μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τη Γερμανική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε τον Αύγουστο κατά 4% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τον Ιανουάριο του 2009.
 
Οι προοπτικές του Τραπεζικού Συστήματος της Πορτογαλίας παραμένουν αρνητικές, λόγω του νέου πλαισίου εκκαθάρισης Τραπεζών που εισήγαγε η ΕΕ, τα οποίο αυξάνει τα ρίσκα για τους μη εξασφαλισμένους πιστωτές των Τραπεζών, αναφέρει η Moody's. Τα ρίσκα αντισταθμίζουν τις ενδείξεις ότι η Πορτογαλία αρχίζει να βγαίνει από το χειρότερο σημείο της οικονομικής της κρίσης. Η εκτίμηση του οίκου για την Κυβερνητική στήριξη των Πορτογαλικών Τραπεζών παραμένει αμετάβλητη προς το παρόν, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ότι θα υπάρξει υποβάθμιση, που ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της αξιολόγησης για έξι Τράπεζες.
 
To πλεόνασμα αποταμίευσης και η έλλειψη επενδυτικών ευκαιριών στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε βουτιά το ευρώ και θα κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια στις ΗΠΑ, εκτιμά η Deutsche Bank. Το πρόβλημα της Ευρωζώνης επικεντρώνεται στην αδύναμη εγχώρια ζήτηση, υπογραμμίζει.
 
Η στασιμότητα στην Ευρώπη και η χειρότερη της αναμενόμενης ανάκαμψη στην Ιαπωνία, υποχρέωσαν το ΔΝΤ να μειώσει και πάλι την πρόβλεψη για τους διεθνείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Προβλέπει διεθνείς ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% στο 2014 και 3,8% για το 2015. Οι προβλέψεις είναι χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, όταν ο διεθνής Οργανισμός περίμενε ανάπτυξη 0,1% υψηλότερη για το 2014 και 0,2% για το 2015.

Επιστροφή στο ΧΑ

Ερχόμενοι στα δικά μας, ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε από τις Βρυξέλλες ότι στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνει καμία πρόβλεψη σε σχέση με το "τι μέλλει γενέσθαι" στην Ελλάδα μετά την εκπνοή του Ελληνικού προγράμματος στο τέλος του 2014. "Η επόμενη μέρα εξαρτάται από το τι θα γίνει τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο" δήλωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι μεταξύ άλλων αναμένονται και τα αποτελέσματα των "τεστ κοπώσεως" των Τραπεζών, που θα διεξαχθούν εντός του Οκτωβρίου. Σε αυτό το σημείο ο αξιωματούχος επισήμανε ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διακρατεί ομόλογα για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να μετατραπούν άμεσα σε μετρητά.
 
"Μετά από τέσσερα χρόνια λιτότητας, η Ελληνική Κυβέρνηση εξήγγειλε σειρά φοροελαφρύνσεων, μέσα από το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή -το οποίο προβλέπει σταθερή επιστροφή στην ανάπτυξη-, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την όλο και χαμηλότερη δημοφιλία της, αλλά και να αποτρέψει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών", γράφουν οι "New York Times". 
 
Ευμετάβλητη χαρακτηρίζει η Fitch την πορεία των Ελληνικών τιτλοποιημένων ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο στα πρώτα δύο τρίμηνα του 2014 οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν περίπου 3,7%, ενώ η πτώση ανέρχεται στο 37,5% από τον Ιανουάριο του 2009.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης αναρριχόμενος μέχρι τις 1041 μονάδες (+0,54%). Όμως μετά τις 10.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και ανεβάζοντας στροφές στην "νότια" κίνησή του υποχώρησε μέχρι τις 1008,72 μονάδες (-2,58%). Ισχνή προσπάθεια ανάδυσης από τα χαμηλά με ΟΤΕ και ΕΕΕ δεν είχε μεγάλη διάρκεια και στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 1011,04 (-2,36%) για να κλείσει στις 1012,05 μονάδες με απώλειες 2,26%.

Ο τζίρος, αυξημένος, διαμορφώθηκε στα 110,5 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΦΦΓΚΡΠ). Μόλις πέντε τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) απέσπασαν το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο τίτλος της ΕΕΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.

Ξεκινώντας την αναφορά μας σε επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους, ασφαλώς και δεν μπορεί να μην είναι πρώτος στην αναφορά ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων που έκλεισε σε νέα χαμηλά 28 μηνών. Τελευταία σημαντική στήριξη στα 4,46 ευρώ.

Από τα 10,87 ευρώ (+2,74%) η μετοχή του ΟΠΑΠ "κατόρθωσε" να κλείσει στα χαμηλά ημέρας και στα 10,26 ευρώ (-3,02%). Έχασε την στήριξη των 10,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 9,90 ευρώ.

Η καθοδική διάσπαση των 27,97 ευρώ έβγαλε τον τίτλο της Folli Follie Group από το βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, ενώ σήμερα ο τίτλος διέσπασε καθοδικά και τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στα 26,97 ευρώ. Επόμενη σημαντική τεχνική στήριξη στα 25,30 ευρώ.

Διαλύει κάθε σημαντική στήριξη, στο πέρασμά της, η ΔΕΗ. Σε χαμηλά 52 εβδομάδων ο τίτλος, με την επόμενη στήριξη στα 8,00 ευρώ.

Απόλυτα αποκαρδιωτική εικόνα στο Τραπεζικό ταμπλώ, όπου και οι τέσσερις τίτλοι των συστημικών Τραπεζών κινούνται, πλέον, χαμηλότερα από τις τιμές των τελευταίων ΑΜΚ. Επόμενες στηρίξεις τα 0,60 ευρώ για την Alpha Bank (εκεί έκλεισε σήμερα), τα 2,00 ευρώ για την Εθνική, τα 1,20 ευρώ για την Πειραιώς και τα 0,25 ευρώ για την Eurobank.
Μένοντας στο Τραπεζικό ταμπλώ, σε νέο ιστορικό χαμηλό έκλεισε ο τίτλος της Τρ. Αττικής και σε χαμηλά 25 μηνών η μετοχή της Τρ. Ελλάδος.

Τέλος, κατέχοντας πλέον ποσοστό 95,41% στην Μαϊλλης, η H.I.G. Luxembourg γνωστοποίησε πως θα ζητήσει μεταβίβαση όλων των υπολοίπων μετοχών της εταιρείας, των οποίων δεν έχει την κυριότητα. Όπως αναφέρει η H.I.G. Luxembourg στην σχετική της ανακοίνωση, θα υποβάλει σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος αποδοχής της Δημοσίας Πρότασης άρχισε την Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014, και έληξε την Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2014.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση των συναλλαγών στο συμβόλαιο του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.997 συμβόλαια).
 
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης(συνολικά 10.163, 8.969 για τον Οκτώβριο, 1.144 για τον Νοέμβριο και 50 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 328,5) κινήθηκε μεταξύ 326,25 και 337,75 μονάδων γυρίζοντας σε υποτίμηση 0,4%.
 
Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (6.300 Πειραιώς, 25.900Eurobank, 40.000 MIG, 100.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.052), ΔΕΗ (1.256), Alpha Bank(4.959), Εθνική (7.705), Πειραιώς (7.003), Eurobank(3.985), Μυτιληναίο (475), ΕΧΑΕ (225), ΟΠΑΠ (516),MIG (652), ΓΕΚ (632), Ελ. Πετρέλαια (307), Folli FollieGroup (160), Jumbo (142), Μέτκα (203), Τέρνα Ενεργειακή (235).
 
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE Large διατηρήθηκε στο 36% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 1.654 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (1.168 δικαιώματα αγοράς και 486 δικαιώματα πώλησης).
 
Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.
 
Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.
 
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank(73.305.475 τεμ.), Εθνική (1.315.147 τεμ.), Πειραιώς (38.671.184 τεμ.), Eurobank (9.827.867 τεμ.).
 
Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Πειραιώς, λήξεως Νοεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,35 ευρώ.
 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v