Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξανά στο κόκκινο παρά τις «βοήθειες»

Νέες ισχυρές απώλειες παρά τα μηνύματα στήριξης από ΕΕ και ΕΚΤ. Γιατί έγιναν «καπνός» τα πρωινά κέρδη. Ανασύρθηκε εκ νέου από τα χαμηλά ο ΓΔ. Έντονες πιέσεις σε ΓΕΚΤέρνα, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Οι πρώτες διαφοροποιήσεις στο ταμπλό μετά το τριήμερο ξεπούλημα.

Μετά το χθεσινό mini "sell off" δεν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία ότι η σημερινή συνεδρίαση θα εξελισσόταν σε συνεδρίαση ψυχολογίας και εντυπώσεων. Κρίνοντας από την τελική εικόνα στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και στις δύο περιπτώσεις κέρδισαν κατά κράτος οι εν δυνάμει πωλητές.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, καθώς η "συντριβή" των αποτιμήσεων στο Χ.Α. είχε γίνει πρώτη είδηση στα δελτία ειδήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ στην προσπάθεια αντίδρασης βοηθούσε και το χθεσινοβραδινό "συμμάζεμα" της Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με "φούριες" και πολύ γρήγορα "είδε" το υψηλό ημέρας των 903,58 μονάδων (+1,65%).

Την ίδια ώρα οι επενδυτές με "προσεκτικότερα μάτια" θα μπορούσαν να διακρίνουν αφ΄ ενός ότι ο τζίρος κατά το πρώτο 15λεπτο ξεπερνούσε το 1 εκατ. το λεπτό (κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι εκμεταλλευόμενοι το ανοδικό ξεκίνημα, ξεφόρτωναν χωρίς κανένα δισταγμό) και αφ΄ ετέρου οι πιέσεις συνεχίζοντας αμείωτες στην Αγορά ομολόγων με την απόδοση του Ελληνικού 10ετούς να αναρριχάται μέχρι το 8,88% και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές να βρίσκεται στο 8,7%.

Και είναι κοινό μυστικό ότι το Χ.Α. δεν μπορεί να περιμένει ανοδικές "ανάσες", όσο συνεχίζονται οι πιέσεις στα Ελληνικά ομόλογα.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογικό το γύρισμα του Γενικού Δείκτη, ο οποίος μετά τις 10.58 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ οι πρωινοί αγοραστές είχαν εκτεθεί για πολλοστή φορά (!)

Η πτωτική τάση πήρε ανατροφοδοτούμενο χαρακτήρα, καθώς οι traders προσχώρησαν στην πλευρά των πωλητών και ο Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι το χαμηλό ημέρας των 856,38 μονάδων (-3,66%). Περίπου η ίδια εικόνα και από τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών που υποχώρησε μέχρι τις 113,99 μονάδες (-3,97%).

Σαφώς περισσότερα τα "margin calls", που άρχισαν να αφορούν και πολύ μεγάλα χαρτοφυλάκια τα οποία είναι επενδυμένα αποκλειστικά σε τίτλους του FTSE25 και αυτό έχει την σημασία του (!)

Από εκεί και πέρα, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης δοκιμάζει τιμές στις παρυφές των 850 μονάδες (χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 852,87, σημερινό στις 856,38) και αν επαναληφθεί το τι ακολούθησε τις δύο "δοκιμαστικές βουτιές" του Δείκτη χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα (!)

H σημερινή εικόνα του Γενικού Δείκτη

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank έκλεισε σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, όπως και τα warrants των Εθνικής (-8,22%) και Πειραιώς (-8,22%), ενώ σχετικά καλύτερη συμπεριφορά συνεχίζει να επιδεικνύει ο παραστατικός τίτλος της Alpha Bank (-4,22%).

Επίσης σε νέο ιστορικό χαμηλό, από τότε που επέστρεψαν στο ταμπλό του Χ.Α., έκλεισαν οι Viohalco και ΕΕΕ (!)

Επίσης η σημερινή συνεδρίαση βοήθησε στην εξαγωγή ενός ακόμα συμπεράσματος. Οι εν δυνάμει πωλητές, όχι μόνο έχουν πλουραλισμό στις κινήσεις τους, αλλά επικεντρώνουν την προσοχή τους σε τίτλους του FTSE25 που διατηρούν αυξημένες θέσεις και οι οποίοι έχουν μείνει πίσω, δηλαδή έχουν υποστεί σχετικά λιγότερες απώλειες και έχουν μεγαλύτερα περιθώρια υποχώρησης.

Σε αυτή την λογική, σημειώθηκε, σήμερα, επίθεση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, ενώ σε "σάκο του μποξ" εξελίσσεται ο τίτλος της ΔΕΗ.

Η μετοχή του ΟΤΕ κινείται σε χαμηλά 9 μηνών και σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 8,53 ευρώ (-8,28%), για να ανακάμψει σημαντικά στην συνέχεια και να κλείσει στα 8,86 ευρώ (-4,73%). Πολλά θα κριθούν στην στήριξη των 8,25 ευρώ, προκειμένου να μην μπει σε δοκιμασία η επόμενη στήριξη στα 7,50 ευρώ.

Μέχρι τα 7,97 ευρώ (-7,97%) βρέθηκε να υποχωρεί η μετοχή του ΟΠΑΠ που κινείται σε χαμηλά 11 μηνών. Το τελικό κλείσιμο βρήκε την μετοχή του Οργανισμού Προγνωστικών στα 8,00 ευρώ (-6,76%). Ο τίτλος έκλεισε στο κάτω άκρο της θεωρούμενης ισχυρής ζώνης στήριξης 8,10 - 8,00 ευρώ, όμως επειδή δοκίμασε και χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δεν αποκλείεται να κινηθεί προς την επόμενη στήριξη που εντοπίζεται στα 7,80 ευρώ.

Χαμηλά 12μηνου για τον τίτλο της Πειραιώς, που ενδοσυνεδριακά δοκίμασε τα 1,02 ευρώ (-7,27%) για να κλείσει στα 1,04 ευρώ (-5,45%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 16.49 ενεργοποιήθηκε ΑΜΕΜ για τον τίτλο. Αν η μετοχή κινηθεί χαμηλότερα των 1,00 ευρώ (ύστατη στήριξη) θα ενταθούν οι κινήσεις "stop loss".

Δεν έχει "πάτο" η υποχώρηση της ΔΕΗ που σήμερα βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,92 ευρώ (-9,48%) για να κλείσει στα 6,20 ευρώ (-5,20%). Σε χαμηλά 15 μηνών ο τίτλος με την επόμενη τεχνική στήριξη να εντοπίζεται στα 5,80 και 5,00 ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε κατάσταση πανικού θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι βρίσκεται η Ελληνική Κεφαλαιαγορά την εβδομάδα που διανύουμε, σύμφωνα με την άποψη της Δήμητρας Βασιλακοπούλου.

Τόσο το Χρηματιστήριο που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων που εκτινάχθηκαν σε επίπεδα Φεβρουαρίου 2013, θύμισαν στιγμές Ιουλίου 2012, όταν η Χώρα έμπαινε στο χορό της διπλής εκλογικής αναμέτρησης υπό τον τρόμο του "grexit".

Σημαντική απόδειξη μη συστημικού κινδύνου αποτελεί και η αύξηση των διαφορετικών αποδόσεων μεταξύ των Ελληνικών ομολόγων και των υπόλοιπων Χωρών της Ευρωζώνης.

Είναι προφανές ότι η επαφή μας με την σκληρή πραγματικότητα είχε προς στιγμή χαθεί και ήταν η ώρα των Αγορών να μας επαναφέρουν με "άγριο τρόπο".

Οι επενδυτές αποδοκίμασαν την πολιτική αστάθεια που αποτελεί και την μόνιμη τροχοπέδη τα τελευταία χρόνια για την πορεία της Χώρας, αγνοώντας τα σημαντικά επιτεύγματα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαθρωτικών αλλαγών της Ελληνικής οικονομίας.

Αρνητικά βεβαίως συνέβαλλε και η πρόθεση της Κυβέρνησης να αποδεσμευθεί νωρίτερα του προβλεπόμενου από την στενή εποπτεία της τρόικα και κυρίως του ΔΝΤ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα καλύψει το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας από τις Αγορές.

Δυστυχώς τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ για έκδοση 7ετούς ομολόγου, καθώς και 18μηνου εντόκου δεν είναι υλοποιήσιμα όταν το κόστος δανεισμού της Χώρας βρίσκεται στα τρέχοντα επίπεδα.

Αρνητικό το κλίμα και στις διεθνείς Αγορές με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να διορθώνουν περαιτέρω από τα ιστορικά υψηλά τους. Ο φόβος για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η επίδραση ενδεχομένως στις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών αποτελεί τον κύριο λόγο της πτωτικής πορείας των Κεφαλαιαγορών.

"Η διχογνωμία ανάμεσα στους επικεφαλής της ΕΚΤ και της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά στην διεύρυνση του ισολογισμού της ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού, ενέτεινε την ανησυχία των Αγορών" αναφέρει η διευθύντρια επενδύσεων της Attica Wealth Management.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Το "κόκκινο" κυριάρχησε στα ταμπλώ των μεγάλων Ασιατικών Αγορών (ξεχώρισε το -2,22% του Nikkei που έκλεισε σε χαμηλό τεσσεράμισι μηνών), ενώ η πτώση συνεχίστηκε στην Ευρώπη με μειωμένη όμως ένταση στο κλείσιμο.

Αδυναμία ανοδικής αντίδρασης από το πετρέλαιο, απλά διακρατεί τα κέρδη των τελευταίων ημερών ο χρυσός.

Απόλυτα επιφυλακτικό το σύνολο των διεθνών αναλυτών, επισημαίνει την απόλυτη επικράτηση του περιβάλλοντος αποστροφής ρίσκου. Σύμφωνα με τους ίδιους "οι Αγορές φαίνεται να αποτιμούν μία υποβάθμιση της ανάπτυξης των Η.Π.Α (λόγω και τις ισχυροποίησης του δολαρίου που θα επιφέρει προβλήματα στις εξαγωγικές εταιρείες) όσο και όλων των άλλων οικονομιών σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και του γεγονότος ότι το ρίσκο για την εμφάνιση φαινομένων αποπληθωρισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες έχει αυξηθεί σημαντικά".

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, συνεχίστηκαν οι εκθέσεις από ξένους οίκους, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι οι ξένοι θεωρούν, πλέον, σαν απόλυτο σημείο αναφοράς την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας.

Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχους θέτει για τις μετοχές των Εθνικής, Alpha και Πειραιώς η Credit Suisse. Επιπλέον, σύμφωνα με την Credit Suisse ο πολιτικός παράγοντας είναι ο βασικότερος καταλύτης αυτήν την περίοδο. "Δεν θεωρούμε ότι η Αγορά θα είναι άνετη παρά μόνον μετά την Προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2015", αναφέρει και αυτό εμπεριέχει σημαντική προειδοποίηση (!)

Ελάχιστο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις στην Ελλάδα βλέπει σε νέα της έκθεση η Bank of America Merrill Lynch, τονίζοντας αντιθέτως πως τα πρόσφατα δεδομένα ενισχύουν τα πτωτικά ρίσκα. Όπως επισημαίνει, οι αβεβαιότητες στο πολιτικό σκηνικό της Χώρας και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα διάσωσης δεν συνάδουν με τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρόικας για τις επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να βγει νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, η Bank of America Merrill Lynch θεωρεί πως θα χρειαστούν καιρό και πως το πιθανότερο είναι να υπάρξει συμφωνία σε κάποιο σχέδιο που τελικά θα οδηγήσει σε έξοδο από το πρόγραμμα, όχι όμως απαραίτητα πριν από τις Προεδρικές εκλογές. Η πρόσφατη αστάθεια στις Αγορές δείχνει επίσης τα ρίσκα που υπάρχουν αν η Ελλάδα βασιστεί μόνο στην πρόσβασή της στις Αγορές.

Πολύ ελκυστικές για να αγνοηθούν οι αποτιμήσεις των Ελληνικών μετοχών μετά την κατάρρευση των τελευταίων ημερών, υπογραμμίζει η Wood σε έκθεσή της για τη Χώρα. Όπως αναφέρει, βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στο "ξεπούλημα" των Ελληνικών μετοχών είναι το πολιτικό ρίσκο, τα σενάρια πρόωρης εξόδου από το πρόγραμμα προσαρμογής και το stress test της ΕΚΤ.

Ρευστότητα μεταξύ 10 και 15 δισ. ευρώ αναμένεται να απελευθερώσει η απόφαση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να δέχεται τα ενέχυρα πάσης φύσεως που καταθέτουν οι Ελληνικές Τράπεζες στην ΕΚΤ με στόχο την άντληση ρευστότητας, με μικρότερο σε σχέση με σήμερα "haircut". Η ΕΚΤ αποφάσισε να κάνει πλέον δεκτά τα Ελληνικά assets με μέση αξία υψηλότερη αυτής που ισχύει σήμερα με την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα εποπτείας όσο η πιστοληπτική της ικανότητα είναι χαμηλότερη από την ελάχιστα αποδεκτή.

Από την άλλη, διά στόματος του αντιπροέδρου της και επιτρόπου αρμόδιου για θέματα εργασίας, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, Γίρκι Κατάινεν, η Κομισιόν διαβεβαιώνει άπαντες πως θα στηρίξει την Ελλάδα "με όποιο τρόπο χρειαστεί για να εξασφαλιστούν λογικές συνθήκες χρηματοδότησης για το Ελληνικό Κράτος και για να εξομαλυνθεί ο δρόμος επιστροφής προς πλήρη και βιώσιμη πρόσβαση στις Αγορές. Για αυτόν τον στόχο θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τις Ελληνικές Αρχές για να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναθεώρηση, η οποία θα απαιτήσει ένα εκτενές πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να συμφωνηθεί" συμπλήρωσε.

Από εκεί και πέρα, κανείς, πλέον, δεν αμφιβάλλει ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η πορεία των ξένων Αγορών είναι τα βασικά κλειδιά για την βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α., έστω και αν σε αρχικό ορίζοντα υπάρχει η λήξη των συμβολαίων Οκτωβρίου, την Παρασκευή 17/10 και η ανακοίνωση των "stress tests" των Τραπεζών από την ΕΚΤ, στις 26/10.

Από την άλλη, ο επερχόμενος Νοέμβριος είναι ο μήνας που κλείνουν βιβλία οι περισσότεροι διαχειριστές και αν συνεχιστεί το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς Αγορές, που δείχνουν να έχουν σημαντικά περιθώρια διόρθωσης, οι ξένοι θα συνεχίσουν να είναι πωλητές ξεκινώντας από τις Αγορές που, διαπιστωμένα, έχουν "στενή θύρα εξόδου" και μία από αυτές είναι και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι διεθνείς αναλυτές που εκτιμούν πως το εν εξελίξει ξεπούλημα των Ελληνικών αξιών, μετοχών και ομολόγων, σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα έχει χάσει την πρόσβαση στις Αγορές.

Μάλιστα αρκετοί διαχειριστές τονίζουν την ότι θα ήταν λάθος εφησυχασμός να αγνοήσει κανείς την πιθανότητα η τελευταία διεύρυνση του Ελληνικού spread να προμηνύει ένα νέο κύμα "αναταραχών" στην Ευρωπαϊκή κρίση, όταν μάλιστα όλοι οι δείκτες είτε επιδεινώνονται, είτε παραμένουν ανησυχητικά αδύναμοι.

Μόνο θετικό, για το Χ.Α., είναι ότι όσο φθηναίνουν οι τιμές, αυξάνει η ελκυστικότητά τους. Από την άλλη η Αγορά μας δεν έχει σημαντικό λόγο να βγάλει αγοραστές, μιας και περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ, βραχυπρόθεσμα, τίποτα δεν δείχνει ουσιαστικά αναστροφή της πτωτικής τάσης.

Χωρίς να αποκλείονται βραχύβιες ανοδικές αντιδράσεις (το πλέον αισιόδοξο σενάριο αναφέρεται σε επαναπροσέγγιση των 920 - 925 μονάδων), η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική. Το ζητούμενο όμως δεν είναι που μπορεί η Αγορά να σταματήσει προσωρινά την πτώση, αλλά ποιος μπορεί να είναι ο καταλύτης για να αλλάξει η πτωτική τάση.
Όσον αφορά τα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης, στις 17.00, βρέθηκε στις 868,6 μονάδες (-2,29%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 869,16 με απώλειες 2,22%.

Από το ταμπλώ του FTSE25, μόλις τρεις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Εθνική (+1,08%), Grivalia Properties (+1,25%), Intralot (+4,39%), Folli Follie Group (+0,86%).

Μένοντας στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο η μετοχή της Grivalia Properties δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η μετοχή της Motor Oil.

Ο τζίρος διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα φθάνοντας τα 231,9 εκατ. από τα οποία τα 23,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΦΦΓΚΡΠ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΤΠ, ΔΕΗ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ). Επτά τίτλοι (ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ) απέσπασαν το 79% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Κακή η τελική εικόνα με 51 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 30 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Και νέες ανακατατάξεις στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την "σειρά αφίξεως" να διαμορφώνεται ως εξής: Alpha Bank (6,84 δισ), Εθνική (6,61 δισ), Πειραιώς (6,35 δισ) και ΕΕΕ (5,78 δισ ευρώ).

--ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις και κατέληξε σε αρνητικό κλείσιμο, με την μεταβλητότητα και τις μετακυλίσεις θέσεων να διατηρούν τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.119 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 35.138, 18.866 για τον Οκτώβριο, 17.917 για τον Νοέμβριο και 355 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 283,5) κινήθηκε μεταξύ 275,25 και 294 μονάδων, γυρίζοντας σε υπερτίμηση 0,15%, όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount έως και 0,82%.

Διατηρήθηκε ο υψηλός δανεισμός τίτλων (13.800 ΟΤΕ, 85.800 Εθνική, 300.000 Πειραιώς, 10.500 Ελλάκτωρ, 6.100 ΔΕΗ, 51.900 ΟΠΑΠ, 11.900 MIG, 1.200.000 Eurobank, 829.200 Alpha Bank, 8.900 Μυτιληναίος, 10.000 ΕΥΔΑΠ, 38.600 ΓΕΚ, 20.000 ΕΕΕ, 8.200 Motor Oil, 5.800 Jumbo, 10.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.973), ΔΕΗ (3.106), Alpha Bank (6.838), Εθνική (11.681), Πειραιώς (13.604), Eurobank (6.596), Μυτιληναίο (1.123), ΕΧΑΕ (389), ΟΠΑΠ (1.383), MIG (845), Intralot (103), Μέτκα (104), Ελ. Πετρέλαια (438), Τιτάνα (144), Ελλάκτωρα (153), ΓΕΚ (3.661), Jumbo (162), Frigoglass (117), Τέρνα Ενεργειακή (143), ΕΥΔΑΠ (241), Motor Oil (108).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 διαμορφώθηκε στο 37%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, στα 1.502 δικαιώματα (1.039 calls και 463 puts).

Σύμφωνα με το Χ.Α., δεν αναφέρθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης, δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης “ανοιχτών” πωλήσεων.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (78.162.992 τεμ.), Πειραιώς (27.710.233 τεμ.), Eurobank (14.762.067 τεμ.), Εθνική (2.011.938 τεμ.), ΔΕΗ (2.261.312 τεμ.).

Να σημειωθεί ότι 10.308 συμβόλαια του δείκτη, δεν έχουν κλείσει, ή μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v